segítség kellene

Ha olvasnak ide nyelvészek, akkor szükségem lenne pár olyan kifejezésre, amik régen kifejezetten vulgárisnak számítottak, ma viszont nem tűnnek annak, vagy eufémisztikusak, de durvább dolgokra utalnak (pl. kutyafáját, teringettét, több nem jut eszembe most).

33 thoughts on “segítség kellene

 1. Gorcsev

  Biztos irreleváns már,
  de a “rosseb” tényleg jó, én mondjuk gyakran használom, mert vidéki paraszt vagyok, és amúgy üszkösödést jelent “rossz seb” teljes formában.

  Rosseb egye meg – üszkösödjék el

  Kedvelés

 2. manner

  A rosseb (rossz seb?) egye meg! Verje ki a ragya!
  Hogy az anyád ne szült volna!

  Mondjuk talán nem olyan vulgárisak, de hátha még jól jönnek.

  Kedvelés

 3. vl

  “Elsõsorban idegen nyelvû, a magyar szavakat tanuló külföldiek lejegyzéseiben maradnak fenn ilyen szavaink. Kitüntetett ebbõl a szempontból Rotenburgi János deák 1418 és 1422 között született feljegyzése. Vaskos kifejezései a dolog természetességével tárják fel az élõbeszéd elemeit: a hol urad? baszni ment. fékum hugodat, a szffarina atte [adj te] hebe (meleg vö. hõ) picsát, akarod-e faszot (Molnár(Simon, 19803, 65) mondatok a köznyelv (és köznép) terminusaival nevezik meg a megnevezendõket.” forrás:http://www.c3.hu/~iris/99-1/amor.htm

  Kedvelés

 4. jondoe

  „aki az Isten és a szentség ellen káromkodik, nehogy az Úr jogos haragra gerjedjen Mária országa ellen, az első ízben fenyíttessék meg, másodízben megpálcáztassék, harmadízben pedig, mint emberölőt vagy más efféle gonosztevőt, büntessék meg”
  erre példa az ördög teremtette vagy a beste lélek
  ——

  „A teremburáját!”

  Arany János Toldijában is olvashatjuk: „Hé, kocsmáros, hol vagy? a teremburádat!”. Valószínűleg a 19. században keletkezett, szépítő célzattal. Eredetije: (baszom) a teremtő urát. Szintén szépítő kicsavarás eredménye „Az iskoláját!”, „Az istállóját!” is.
  ——

  egész komoly büntetések jártak egyébként az istennel kapcsolatos káromkodásokért, vesszőzéstől akár nyelvkivágásig

  Kedvelés

 5. Eta

  A ISkoláját!
  Azt a krucifixumát!
  Azt a HÉT meg a nyolcát!
  Az angyalát!
  Ezek mind vallással kapcsolatos szidalmak.
  Apor Péter azon kesereg, hogy manapság a “bizony” szót csak úgy a szájukra veszik a népek, ami mégiscsak felháborító, ugyanakkor minden szívfájdalom nélkül használja a “kurva” szót. :o))Ez megint csak a vallással lehet kapcsolatban.

  Kedvelés

 6. szkifi

  az ördög eredete: ar-, er-, ir-, or-, ör-, ur-, ür- hangutánzó ősszó, amely irgés, pergést forgás jelentett. ebből ered az úr, űr, orvos, örvény, ördög, öröm szavunk. az orvos – sámán, aki forgással esik transzba, az öröm, amely szintén összehozható a forgással, az ördög, egy állat, mely megjelenésével port meleg levegőt kavar maga körül, az űr, ami fordul a föld körül, az úr, a vezető akinek szintén jellegzetes mozgás formája a pörgés (sámán)

  ….

  szerettem ezt a szót, kedvencem még a halál szavunk. :)

  Kedvelés

 7. Iris

  Lucia a te hibád, hogy rászoktam a Vámpírakadémiára, úgyhogy légyszi áruld el, hogy mikor várható a következő rész. Az írónő honlapján láttam, hogy még két kötet van és nagyon várom a folytatást.
  Köszi

  Kedvelés

 8. szusza

  wikipédia:
  Boszorkány
  A török nyelvek azonos jelentésű baszargan, baszirgan szavából származik, amely az ótörök basz- („nyomni”) igető származéka (ez az eredete a magyar „baszni” szónak is). A boszorkány tehát eredetileg olyan lény volt, aki a babonás hit szerint rátelepszik az alvó ember mellére, megnyomja, és ezzel kínzó álmokat idéz elő. Ez a jelentés megmaradt a lidérc fogalmában (lidércnyomás). A boszorkány szó játékos, becéző formái a boszorka és a boszi.

  Kedvelés

 9. Csiperke

  Hát, néhány Mátyás korabeli szösszenet: kurafi,curta bestia, agg eb, lator, pycza.
  Naggyon csúnya: fékom húgodat/anyádat.
  És a személyes kedvencem egy 1493-as urbáriumban talált Anyadwaloga nevű település.
  Nem tudom, használhatóak-e a számodra, de mindneképp tanulságosak. :-)
  Ja, és nem vagyok nyelvész, plagizáltam.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.