a superglue-ról

Na, gyorsjelentés: nem rohadt le a lábam a superglue-tól, illetve olyan nagyon rondán sem néz ki (csak úgy, mint egy átlagosan csúnya seb, amire pillanatragasztót öntöttek).

Közben utánaolvastam az interneten, és különösebb veszélyeiről sehol nem írnak a módszernek (a gy.a. szerint a superglue csak az árában különbözik a sebészeteken használt ragasztóktól), csak arról, hogy van, akinek irritálhatja a bőrét, és egy hüvelykesnél (2,5 cm) mélyebb sebbel forduljunk orvoshoz. Ugyanakkor olyanokat olvasni, hogy azonnal elállítja a vérzést (és tényleg, előtte a géz-ragtapasz kombóból azért csordogált eléggé, azért is ijedtem meg egy kicsit), megszünteti a fájdalmat (ez mozdulatlan állapotban igaz, mert az idegvégződéseket ott nem éri oxigén, de ha járok, azért húzódik, és ezért fáj), és mivel nem jutnak át rajta a baktériumok és az oxigén, ezért sterilizál is.

Az alkalmazása úgy történt, hogy álltam a csap felett gólyázva enyhén szédelegtem, kicsit csúnyán beszéltem magamban, és tisztítás után próbáltam ügyesen célozva az összefogott szélű sebre csöpögtetni az anyagból, aminek egy része vérrel elegyedve csordogált kedélyesen lefelé. Utána vártam két percet a száradásra ugyanott, majd megismételtem a műveletet, amit megkönnyített, hogy a vérzés időközben elállt, viszont megnehezített, hogy a lábam varrógépezni kezdett a póztól, továbbá az is, hogy időközben elkezdtem gondolkozni azon, hogy akkor én most bírom-e a vér látványát ekkora mennyiségben, vagy nem.

Azért remélem, arra soha nem kerül sor, hogy a belső szerveimet kelljen ezzel összeragasztanom, mint Vietnamban az amerikai katonáknak, pedig biztos érdekes blogbejegyzés születne abból is (bár lassan kezdem úgy érezni, hogy ennél feljebb nincs hova, tegnap unalmamban megnéztem a múlt heti látogatói statisztikát, és négy minisztériumból olvasnak, négy bankból, a közép-magyarországi regionális államigazgatási hivatalból, a miniszterelnöki hivatalból, a nemzeti autópálya zrt-től, három televíziós társaságtól, az ortt-től, az ántsz-től, én meg kicsit kezdem úgy érezni magam, mintha figyelnének, de azért inkább örülök, hogy ennyi mindenkit érdekel, mikor milyen cipőket vásárolok magamnak).

21 thoughts on “a superglue-ról

 1. Sabolc

  Lindt: nem igaz, az orvososban is van cianoakrilát (http://en.wikipedia.org/wiki/Cyanoacrylate), “cián” (ami ugye csak egy gyök (-CN), a köznyelv a hidrogén-cianidot (HCN) szokta ciánként emlegetni) meg a superglue-ban sincs. Ha elolvasod, azt is látod, hogy a cianoakrilát nem is mérgező (a nedvességtől azonnal polimerizálódik), csak egy jó pár emberben allergiás reakciót vált ki.

  Kedvelés

 2. exmanka

  Ebben egyetértünk. Csak a szénné adóztatott vállalkozó énem tiltakozik hangosan, de sajnos az érvelésem erősen demagógiába hajlana :).

  Kedvelés

 3. lucia

  @exmanka: igen, de komolyra fordítva, én a munkahelyemen is olvasgattam óránként 10-15 percet (mondjuk én teljesítményre dolgoztam, nem órabérre), meg van egy csomó ember, akinek vannak üresjáratai, szóval alapból nem ítélem el a munkahelyi netezést, de persze az engem is idegesít, ha az ügyfélszolgálatom látom valakinél megnyitva az index fórumot :)

  Kedvelés

 4. Lindt

  Pedig tappancsnál a pont…az orvosok által használt és a közönséges pillanatragasztók közti különbség az árán kívül a ciántartalomban van.

  Kedvelés

 5. exmanka

  Legalább hazamennének a hivatalból blogot olvasni. Bár ha én dolgoznék a közép-magyarországi regionális államigazgatási hivatalban, biztos én is keresnék valami jobb elfoglaltságot a munkaidőre, puszta túlélési céllal.

  Kedvelés

 6. lucia

  @M.: szerintem Isolde eléggé meglepődne, bár biztosan nagyon együttérzően viselkedne, ha vérző sebek miatt hívnám :) nem a szakterülete. a ragasztó meg nagyjából két-három nap alatt leesik, az ép területekről már magától lejött, és nem hinném, hogy használnák az állatorvosok (írt egy nekem, h ne féljek, ő törött csontok összeragasztására is be szokta vetni), illetve Dermabond néven direkt ilyen célokra forgalmaznák, ha veszélyes lenne.

  Kedvelés

 7. M.

  A pillanatragasztó mérgező, ami növelheti az esélyt arra, hogy a seb begyulladjon, továbbá gátolja a bőrlégzést, ahol rákented, szóval a seb nem fog tudni hámosodni az ép bőrrész felől. Ezek is lehetséges variációk.

  Szétnyílós seb esetén a varrás (ez akkor kiesik otthoni használatban), vagy a szoros kötés a nyerő, de valószínűleg, ha lassan is, elállt volna egy idő után a vérzés.

  Szerintem legközelebb isoldét hívd. Biztos nem haragszik meg érte.

  Kedvelés

 8. lucia

  @Case: na de azt is elég nehéz beszerezni, engem legalábbis négy év után értesítettek ki a bookline antikvár részlegétől, hogy megjött :)

  Kedvelés

 9. az egyik tévétársaságtól

  nekem az anansi fiúk volt az első (egy hete végeztem vele) és nagyon bejött. és a temetőset tervezem legközelebb megkapni.

  Kedvelés

 10. lucia

  @tappancs: hát mindegyik könyve nagyon jó, érdemes talán valamelyik novellással kezdeni (pr. tükör és füst, törékeny holmik) a beleszokáshoz, bár úgy hallottam, azokkal a fordító vmiért pont nem remekelt, vagy hosszabb lélegzetű elsőnek tök jó az Anansi fiúk vagy az Amerikai istenek (én ezt olvastam először, de már nem nagyon kapni). “gyerekesebb” (nem konkrét gyerekkönyv, de gyerekekről szól) például a Csillagpor, a Coraline vagy a Temető könyve.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.