sirályok, culloden

A sirályok! A sirályokat kifelejtettem, és azt is, hogy odafent, északon még ilyenkor is milyen későn megy le a nap (olyan este tizenegy és éjfél között alkonyult be teljesen). Csodálom, hogy az edinburghi sirályokról még soha senki nem írt regényt, vagy legalább egy novellagyűjteményt, mert valami elképesztően szemtelenek, hatalmasak, és olyan hangjuk van, mintha folyamatosan gúnyosan és gonoszul nevetnének (főleg hajnalban és alkonyatkor). A szobatársam ráadásul azt mesélte, hogy amikor lement cigizni, végig ott ült vele szemben egy sirály, a csőrében egy csikkel, és pimaszul nézett (brainoizt csókoltatom).

Az útitervünk eredetileg nagyjából csak fejben volt meg, mindig előző este állítottam össze a másnapi itinert. Az, hogy a végcél az Isle of Skye, egyértelmű volt, és azt is sejtettem, hogy közben meg akarom majd nézni a Loch Nesst (amelyről utóbb kiderült, hogy el sem tudtuk volna kerülni, mert egy hosszában kinyújtott észak-déli Balaton, amit könnyebb átugrani hídon átszelni, mint megkerülni).

A megőrülésem első jelei még Edinburghban kezdtek, megmutatkozni. Már előtte is motoszkált valami a fejemben Inverness-szel kapcsolatban, de csak akkor esett le, hogy ott volt a cullodeni csata, amelyről szintén fordítottam valami nyolcvan oldalt egyszer, és közben sírtam is, mert nagyon megindító volt (a műfordítók élete rendkívül kalandos és érzelmi kitörésektől tarka). Másrészt sírás közben valamikor az is megjelent a fejemben valamiért, ahogy ott vagyok magán a csatamezőn (a leírása rendkívül részletes volt, legalább tizenöt növény latin nevét kellett kikeresnem hozzá a neten) egy fehér alapon pipacsos ruhában (don’t ask). És pont volt nálam egy pipacsos ruha.

Lényeg, hogy pár órával később már ott szökelltem a csatamezőn egy pipacsos ruhában, szitáló esőben, és miközben a tócsákon átugrándozva kiabáltam hátra olyasmiket, hogy azt a bástyát nézd! Jaj, hogy lehet eljutni ahhoz a kőkunyhóhoz? A fűben? Ja, van ösvény!, csak egészen halkan hallottam magam mögött a mormogást, hogy az emberiség felső egy százaléka, persze.

IMG_4096   IMG_4147

IMG_4065 IMG_4091 IMG_4095

Elnézést a sok önpromóért, de felindulásomban még a kamerát is átadtam hű társamnak, aki úgy gondolta, hogy a csatamező önmagában (pillanatnyilag) annyira nem akciódús, és inkább az elmebajom kezdeti szakaszát fogja dokumentálni.

Culloden egyébként Skócia mohácsa, az utolsó nagy csata, ahol a jakobita klánok személyes ellentéteiket félretéve összegyűltek, hogy legyőzzék az angolokat, de sajnos az általuk trónon látni kívánt Bonnie Prince Charles inkább a szépségéről, mint az eszéről volt híres, és már az elején stratégiai hibákat követett el. A klánok ennek ellenére sikeresen áttörték az angolok védvonalát, akik viszont bekerítették őket, és lemészárolták a skótok nagy részét (ennél sokkal szövevényesebb és bonyolultabb a sztori, ha valakit érdekel, keressen rá, tényleg nagyon megindító).

A skótok ezt követően komoly megtorlást szenvedtek, de mindeközben begyűjtötték és eltemették a halottaikat, majd emlékköveket helyeztek el oda, ahol a klánok voltak (a trve Culloden-rajongók órákig tudnak mesélni arról, hogy melyik klán mikor érkezett, és hol állt). Ezt követően ellenálltak a kísértésnek, és nem aszfaltozták le a csatamezőt parkolónak, továbbá vidám kis nyalókaárus-bódékat sem helyeztek el körülötte, hanem csak építettek egy diszkrét, a tájba illeszkedő emlékközpontot az egyik végében, ahol lehet enni, pisilni és szuveníreket venni (ezt egyébként nagyon bírtam mindenhol, hogy minden látványosságot meghagynak az eredeti állapotában, és szerintem azonnal tarkón lőnék azt, aki hot-dogot kezdene mellette árusítani).

IMG_4166   IMG_4131

IMG_4055 IMG_4072 IMG_4162

Inverness/Culloden egyébként a Loch Ness északi csücskében van, és közben kinéztem, hogy a keleti partján, nagyjából félúton van egy Falls of Foyers nevű vízeséses hely, úgyhogy arra indultunk tovább.

13 thoughts on “sirályok, culloden

 1. Csőrike

  Kedves Lucia,
  innen a távolból is rajongok a skót esőért (mostanában pláne), de mellékesen elárulnád nekem, hogy a kis kék cipellőt hol vetted?

  Kedvelés

 2. Krull József

  Egészen pontosan 25 évvel ezelőtt voltam Skóciában. Edinburgh-ben és Invernessben is jártam. Előbbi azért otthonos, mert olyan mint Budapest, csak középen nem egy folyó van, hanem egy völgy, és ott is “Budán” van a vár. Megnyugtat, hogy Invernessben (és egész Skóciában) negyedszázadnyi klímaváltozás után is negyedórán belül kétszer eshet az eső, és verheti ki az ember szemét a verőfény.
  Légy szíves erősítsd meg azt is, hogy az előbbi időjárás csúnyán leleplezi Skócia dermesztő horrorságát: amikor verőfény van, akkor kiderül, hogy az óriási, felhőbe vesző, misztikus, ijesztő, vad hegyek valójában kis dombok, és pont csak az előbb felszállt felhőkig tartottak…

  Kedvelés

  1. lucia Szerző

   Pont arról beszélgettünk, hogy Edinburdgh mennyivel szebb, mint Budapest (Edinburghben van mágia, és mindenhol autentikus). És igen, folyton vagy esik, vagy tűz a nap, ez kábé kétóránként változik.

   És tényleg teljesen más a hangulata az egésznek a súlyos, sötét viharfelhőkkel, meg utána, amikor hirtelen kisüt, és minden vidám és könnyű lesz, de én mindkettőt szerettem. A hegyekben meg legalább van anyag, ez fontos nekem :) de valóban nem az égig érnek (csak esőben).

   Kedvelés

 3. neeev

  1. A pocsolyaátugrós képért grat a készítőnek. (Úgy látszik, senki (kommentelő, eddig) nem vette észre, hogy épp a levegőben vagy.)
  2. Sok ilyet csináltass magadról, mert nagyon jól áll neked a pocsolyaátugrás (igen jelentős vádlik és egyéb futóműalkatrészek), nem beszéve a pipacsos ruháról.
  3. Amúgy hányszor kellett nekifutnod, amíg ílyen tökéletesre sikerült? (A pocsolyaátugrásnak…)

  Kedvelés

  1. lucia Szerző

   összesen egy darab pocsolyát ugrottam át egy alkalommal (lehet, hogy kettő, mert oda-vissza), és nem tudtam, hogy fotóznak (mármint folyamatosan fotóztak, de én csak rohangáltam ide-oda).
   :)

   Kedvelés

   1. Encsi

    Két hete daráltam le a sorit és most fejeztem be a könyvet (első kötet), hamarosan kezdem a másodikat. Szóval: a legeslegjobbkor jársz erre, köszönöm.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.