szekrényajtók és kaméleonok hete

A szekrényajtóval az volt, hogy az ikeás gardróbomat ugyan pillanatok alatt összeraktuk, viszon a két, egyenként 2,4 méter magas és 1 méter széles, tükrös, csak kétemberesen összerakható tolóajtó darabokban kallódott itt körülbelül egy éve. Az összerakása általában abba az akadályba ütközött, hogy amikor megjelent valaki segítőkészen, akkor is csak egy ember volt rá, mert én hajmosásra, fejfájásra, halaszthatatlan radiátorfestésre vagy bútorcsiszolásra hivatkozva kimentettem magam, mint azok a társkeresős lányok szokták, akiket utána a velvetben megírnak.

Most szombaton viszont ultimátumot kaptam, bár egészen visszafogott, és fenyegetést csak nagyon a sorok között tartalmazó megfogalmazásban (“mi lenne, ha most odamennék, és felraknánk a szekrényajtódat?”), úgyhogy bevettem egy aszpirint a fejfájásra, és nekiláttunk.

Szeretném mindenki figyelmét felhívni, hogy az ikeás útmutató grafikus utasításai ugyan teljesen egyértelműen azt ábrázolják, hogy két ember hanyagul egymásra dobálja az elemeket, majd felettük állva, mélyen egymás szemébe nézve érzékien egymásra mosolyog, utána az egyik letérdel egy fiók mellé, és szevedélyesen simogatja, ez nem teljesen áll összhangban a valós folyamattal (vagy valamit rosszul csináltunk).

Mindenesetre az első ajtó összerakása után a második már simán ment, az volt az egyetlen kritikus pont, amikor a fekvő ajtó szélére kell rányomni az utolsó keretet úgy, hogy a belőle kiálló öt rögzítőpöcök (amelyből három szabadon mozog) egyszerre csúszik a tükrök alatt mélyen megbúvó, szabad szemmel nem látható merevítőelemek megfelelő bemenetébe, amelynek megoldását a ikea az emberi találékonyságra, vagy a korábbi nőgyógyászati avagy műfordítói munkásság során szerzett tapasztalatokra és tiszteletpéldányokra bízza. Végül ugyanis a több kilónyi kék fókás (“így öltük meg bin ladent”) kötetemmel támasztottuk alá a tükröket, miközben társam a harcban elmerengve végignézett a polcomon, és megjegyezte, hogy a tiszteletpéldányaimból azért kitelne fél év fűtés.

A bin ladenek az ajtók felhelyezése során is komoly segítséget nyújtottak, pont megfelelő méretűek voltak ugyanis ahhoz, hogy az alul beakasztás után kettő darabbal aládúcolva felül is rögzítsük őket (szórlöveg, mi? – motyogtam néha jogos elégtétellel). Volt egyébként egy pont, ahol felmerült bennem, hogy végül is úgy is jók lennének azok az ajtók, ha egyszerűen nekitámasztanánk őket a szekrénynek, és ez a pont még azelőtt következett be, hogy kiderült, miszerint mégiscsak a külsőt szeretném a bal oldalra, úgyhogy ismét le kellett akasztanunk, majd visszaraknunk mindkettőt. Azt nem szeretném megosztani, hogy ez végül csak az alsó sín felszedése, majd visszarakása után sikerült.

Mindenesetre abszolút megérte, mert most már tud a gyerek metrósat játszani a szekrényben. A képen éppen a Déli pályaudvar és a Blaha Lujza tér között halad a metró (anya, tudod, ez egy tehermetró, nem áll meg mindenhol).

szekrényajtó

Ugyanitt nyolc darab bin laden átvehető szekrényajtó-összerakáshoz, ajtókitámasztáshoz, lakádekorációnak vagy egyéb célra (egyet már sikerült ellentmondást nem tűrően odaajándékoznom valakinek).

Ja, a kaméleonokról majd később.

33 thoughts on “szekrényajtók és kaméleonok hete

 1. icke

  Éppcsaknem-nonsequitur: mondd meg a metróvezetőnek, hogy menjen el a Stadionokig, és akkor ő lehet a vonali tartaléknak félreálló, addig utasok nélkül áthaladó vonat (úgy is, mint K13).

  Kedvelés

  1. Tarhonyakártevő

   ANNYIRA biztos vagyok benne, hogy a Muci a) extázisba fog esni a “vonali tartaléknak félreálló”-tól, másrészt b) még a héten lazán, mintegy társalgási hangnemben odaveti valakinek az oviban :-)

   Kedvelés

 2. neeev

  Ó, ez a Hakadal vagy mifene szekrény. Ilyen nekem is van. Ez az egyik archetipikus Ikea szívatás (pedig elég drága), amikor a szerelés egyik fázisában kell fúrni 6 db 12 mm-es lukat a 20 mm vastag full gyantás pozdorja tetőlemezbe 1 mm pontossággal. (a sínek felerősítéséhez)
  Háttér:
  a.) a kézifúrók csak 10 mm-ig bírják tokmányilag és teljesítményileg;
  b.) az emberiség legnagyobb része nem tud visszafogni egy 1,5 kW-os fúrót, ha megszorul a fullgyantás lukban;
  c.) 12 mm-es lukat kézzel NEM LEHET 1 mm-es pontossággal adott helyre fúrni, mert
  a.) ennél többet üt a fúró;
  b.) telibe fúrva 5 mm-t kóvályog az egész vaszaleitung, amíg elsüllyed a fában (ami
  képzavar, mert a Wasserleitung az vízvezeték, és itt arról nincs szó);
  c.) ha már kész van, honnan tudod, hogy jó helyen van? (onnan, hogy nem tudod a sínt
  fölrakni, és újra kell fúrni mind a hat lukat, de nem baj, mert a tetőn van és nem látszik.

  ((No, aki olvas téged, az már tudja, hogy ennek a neeevnek kettőnél is több bal keze van))
  ((És akkor még meg sem kérdeztem, hogy hol a húzófogantyú azért a 170 vagy mennyi ezer forintért. De majd veszel egy mikroszálas törlőkendőt, és a (nyilván “a kis Gigi”) nevű unikornison tartod.))

  Kedvelés

  1. lucia Szerző

   hát képzeld (kezdte háttal a mondatot), innováció került foganatosításra az ikeánál, és a sínekre olyan lyukakat tettek a rögzítőcsavaroknak, amelyek tulajdonképpen hosszanti rések, nem is kicsik (3-4 cm?), tehát már nem kell milliméterre pontosan fúrni. viszont első alkalommal (ez még régen volt, szerintem valami kocsmázás utáni hirtelen felindulásból) fejjel lefelé raktam fel az alsó sínt, úgyhogy most fel kellett szedni és visszarögzíteni, majd még egyszer felszedni és visszarögzíteni az utolsó munkafázisnál.

   a gyermeki (és felnőtti) kéznyomoktól a tolóajtón rendszeresen nyöszörgök. mikroszálassal nem jönnek le, úgyhogy a szekrény immár üvegtisztító folyadékot és papírtörlőt is tartalmaz.

   az unikornis neve még nem eldöntött, vagy Szonja lesz, vagy Lilla, mert “ők a legaranyosabb kislányok az óvodában”.

   Kedvelés

 3. norewa

  Csak úgy ukkmukkfukk osztogatod az olvasóidnak a könyveket? Mert akkor én is kérek (hogy miután elolvastam, jól odaadhassam az emberemnek is) :)

  Kedvelés

 4. rgranc

  a) Bocsánat, de a metrósat nem értem, azt hittem lesz metrókijárat is a kép két szélén…
  b) Az az unikornisfej nagyon ijesztő, viszont kíváncsi lennék mi lenne a reakciód ha egy éjjel leesne és lófejjel az ágyadban ébrednél… :D
  c) (Bocsánat, de) lehet hogy ideje új billentyűzetet szerezned, kimaradt egy csomó betű (mármint elütésszerűen, nem összetartozólag)

  Kedvelés

  1. neeev

   Hát ha AZ leesik, akkor az a lófej nem az ágyában, hanem a hasában lesz, és a lepedő nem a ló, hanem szegény Lucia vérétől lesz lucskos. (Bocs. Idézni, csak pontosan szabad…)
   ((remélem, hogy a kis Gigi a.) papírmasé; b.) a falon átmenő, minimum M8-as menetes rúddal van relrakva.))

   Kedvelés

  2. lucia Szerző

   a) a metrónak is tolóajtaja van.
   b) fúrt lyukkal, tiplivel és csavarral van rögzítve, ennek ellenére a gyerek párszor már lerántotta (csavar maradt), de mivel plüssből van, ahogy a Thomasban szokták mondani, “szerencsére senki nem sérült meg”.
   c) megszorítások vannak mindenütt, a betűk terén is (pótoltam, amit észrevettem).

   Kedvelés

 5. meow

  A tükörben látható, pólós-pulcsis az direkte polc, vagy annak is kallódik valahol az ajtaja? (egyébként nem gondoltam, hogy fogok még lefekvés előtt mosolyogni, de neked ez is sikerült :D)

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.