hmpf

A gyereket első körben nem vették fel egy óvodába sem, és ugyan hátra van még egy sor fellebbezés, nem táplálok túl sok reményt a dolog iránt, de két gondolat azért felmerült bennem.

Az egyik az, hogy ha az én gyerekemet, akit egyedül nevelek munka mellett, adót fizetve, tartásdíj nélkül, úgy, hogy már nem kapok semmilyen támogatást, nem veszik fel az oviba, akkor ki az, akit felvesznek?

A másik meg az, hogy ha ezentúl nem fizetek az államnak hobbiból a semmiért, csak mondjuk feleennyit, akkor a befizetett adó- és járulékkülönbözetből nem csak a legpuccosabb, lovon műkorcsolyázós programos magánoviba (vagy egy kisebb brit egyetemre) tudom beíratni a gyerekemet, de havi két wellness-hétvégére is el tudom vinni. És ha még valamivel kevesebbet keresnék bejelentve, akkor ezek mellé még szociális segélyt is kapnék.

Hát ezért tart itt ez az ország.

59 thoughts on “hmpf

 1. szoke

  látod, látod, nem is kell itt szopóálarcot vásárolni, az élet és a Nagytiszteletű Hatóságok meg-megajándékoznak vele :-(

  számomra az a legszomorúbb, hogy a korrupcióra/hazudozásra/”protekcióra” épülő rend már a bölcsisek szüleit is üldözi és bátorság, gerinc valamint pénztárca kell ahhoz, hogy ne érjen utol és kimaradhass ebből a gennygombócolásból

  a templomban sem ülsz valami funkci mellett, ugye?

  Kedvelés

 2. Brigi

  Sajnos nem volt erőm végigolvasni az összes hozzászólást, de küldöm a megfejtést, hogy miért nem vették fel a gyereket, én legalábbis ezt az indoklást kaptam bölcsinél: Ha az ember fordít, otthon dolgozik.

  AZt senki nem veszi figyelembe, hogy ha a gyerek otthon van veled, te nem tudsz dolgozni. Na, mindegy.
  Ezt egyébként az önkormányzat mondta 2x, de az igazgatónő ragaszkodott a fiamhoz, ezért bekerültünk.
  Írhatnám azt is, hogy azért ragaszkodott hozzánk, mert kedves, aranyos, szimpatikus család vagyunk, de valószínűbb az a verzió, amit itt többen is írtak, hogy az előző gyereknél mindig ment az 1%, havonta támogattuk az alapítványt, stb.

  Kedvelés

 3. interpreter

  Nem akarok itt tuzet szitani, de mennyire segit a gy.a. az oviszerzesben?

  Akarmilyen penge emancipalt no vagy, nem kell itt mindent egyedul megoldanod. Ertsd gy.a vagy megoldja neked ovoda kerdest, vagy fizetheti a maganovit. (tudom mar gyerektartast sem fizet, de legalabb tisztan ott van meg egy dolog a listan amit apak gyongye nem fiZet. Azert csak van ami lelkiismerete nem? )Mivel ugy tunik a penz nagy motivacio nala, s abbol ahogy teged kezel arra kovetkeztetek kelloen fineszes is, sztem siman elintezi…

  Kedvelés

 4. ildiko

  Tényleg félelmetes, hogy mekkora különbségek vannak.
  Nálunk (vidéki kisváros) gond nélkül vették fel a kicsit körzeti óvodába, bátyus is odajár és még pici is van.

  Nem is kértek semmiféle igazolást, ki mennyit keres.

  Pedig nálunk rengeteg a 3-4 gyerekes család és megkockáztatom, hogy a város lakosságszáma nem csökken hanem nő.

  Remélem sikerül valahova elhelyezni Mucit. Esetleg távolabbi óvoda? Persze utazni is idő és pénz, de hátha.

  (bocs előbb véletlenül küldtem el)

  Kedvelés

 5. Shia-ko

  Mikor még otthon éltem és napi szinten beszélgettem országunkat vezető (?) személyekkel, valahogy jobban megértettem a miérteket és hogyanokat. Most, hogy csak híreket olvasok és időnként levelezek velük, egyre hihetetlenebbnek érzem a dolgokat. (És az itten eltöltött idő egyre jobban bizonyítja, hogy a kolbász nem kerítésből van külhonban sem, csak a böllér kevésbé hentes.)

  Kedvelés

 6. jucus

  Kevés az óvoda, nagyon és 30 gyerekkel nem lehet csoportot indítani. Nem lehetne. Ennyi gyerekkel nem lehet normálisan foglalkozni. A papíron beadott minimálbérekről megvan a véleményem. Én még soha nem kértem semmit, harmadszor vagyok munkanélküli, most már fogok.
  A-nak üzenem, hogy ne jöjjön haza!
  Lucia, neked meg szorítok:)

  Kedvelés

 7. lucia

  A.: itt is elképzelhető, hogy fair, csak tényleg nagy a túljelentkezés (abban az évben, amikor én szültem, megugrott a születések száma nagyon, erre emlékszem).

  Kedvelés

 8. A.

  En anno a koliba nem kerultem be, mert a szuleim tul sokat kerestek (fizettek adot). Zokon vettem, mar csak a kozosseg miatt is. Aztan last minute valahogy csak befertem. Remelem, Muci is igy jar majd, es az egeszbol csak az marad meg, hogy harcolni kellett erte…

  Mellesleg holnaputan koltozok haza kicsiny hazankba, 5 ev Nyugat-Eu utan. Az ilyen sztorik elgondolkodtatnak azert, hogy jol dontottem-e… Speciel az ovi ugyek itt sem konnyuek (nincs – draga – gyerek fogantatasa elott kell ra bejelentkezni – tul multikulti – stb.), de legalabb tobbe kevesbe fair.

  Kedvelés

 9. Benenn

  Én csak azt nem értem, hogy honnan tudják ki a rászoruló. Nálunk a felvételi papíron semmi más nem szerepelt csak az, hogy GYES-en vagyok-e, az, hogy odajár-e másik gyerekem, illetve opcionálisan (ez ki volt emelve, hogy nem kötelező kitölteni) a foglalkozásunk. De bizonyítani nem kellett semmit.

  Kedvelés

 10. hang

  Tosszák meg, leginkább a “rászorulók”. Akkor marad, hogy a fellebbezések bírálata után kell zaklatni őket még telefonon, minden egyes nap, amíg nem lesz hely. Nekem bejött.

  Kedvelés

 11. lucia

  hang: azt mondták, akkor lenne esetleg talán esélyem, ha segélyt kapnék, és ezzel igazolnám, hogy rászoruló vagyok. mert addig a öbbi rászoruló előnyben van velem szemben.

  Kedvelés

 12. hang

  Bocs, még mindig értetlenkedem. Vélelmezik, hogy sokat keresel, mert nem kapsz segélyt? Vagy kérték az igazolást? Az első verzió logikátlan, mert ugye segélyt nem kötelező igényelni, bármilyen alacsony a jövedelmed. A második lehetőség meg jogsértőnek tűnik nekem, de nem vagyok jogász…A csapda talán a szabályozatlanság.

  Kedvelés

 13. lucia

  hang: az a köze, hogy nagyon sokan vannak, akiknél papíron az egy főre jutó jövedelem alacsonyabb X-nél (vagyis segélyt kapnak, amit az önkormi intéz), és ők szociálisan rászorulónak számítanak, így előnyben vannak velem.

  Kedvelés

 14. hang

  Na de mi közük, mennyit keresel? Nem értem. Tőlem sehol nem kértek kereseti igazolást (telefonon nem is tudtak volna), csak a bölcsiben munkáltatóit.

  Kedvelés

 15. hang

  r–hez hasonlóan én is zuglói önálló anya (nem vagyok egyedül :))egy ovissal meg egy bölcsissel. Én még csak be se mentem, hanem az önkormányzathoz telefonálgattam (van kifejezetten óvodai koordinátor) és mindkét gyereknek egy héten belül lett helye egy kerítésen belül. Lucia, próbáld meg az oktatási osztályt vagy ahogy ott hívják, kell legyen egy hely, ahol összefut, hol mennyi hely maradt.

  Kedvelés

 16. lucia

  pillanatnyilag az a helyzet, hogy a jegyző nem fogad, csak telefonon hajlandó beszélni velem, és telefonon is csak annyit mond, hogy az óvodához kell benyújtani a fellebbezést.

  Kedvelés

 17. liidiiia

  sztem az altruizmus-egoizmus skala ket vegpontjan allhat mondjuk egy Hitler szeru fazon es a masikon valaki, aki olyan, mint mondjuk Terez Anya, es a ket vegpont kozott pedig ott szor normal-eloszlasban a populacio, ki-ki kozepen vagy egyik-masik vegpont fele ennyire vagy annyira eltolodva.
  .
  ha szerencses az ember, akkor nem az egoista tulsullyal rendelkezo emberekbe-szitukba botlik bele (elso, masodik… korben), vagy van lehetosege ezeket kikerulni. vagy az is szerencse meg, ha tulnyomoan egoista a verzio ugyan, ami helyzet-ember hirtelen az eletunk reszenek “bejelentkezik”, de a sajat mutatoink megfelelnek az egoista ember/helyzet igenyeinek, es akkor helyzeti elonyunk van ott, ergo jol jarunk.
  .
  a masik szempont a szukos eroforrasok miatti verseny, ami eroforrasok nalunk meg szukosebbek, mint nyugaton, ideertve a jogrendszerunket is es betarthatosagat is, ami szinten “szukosebb”…, tehat kielezettebb a legalis-illegalis verseny a kevesebbert nalunk, mint mondjuk nyugaton. de a Fold osszlakossaganak gazdasagi, tarsadalmi mutatoiban meg igy is az elitklubba tartozunk, mint orszag, csak nem a legelitebbe.
  .
  ez mondjuk keves vigasz, a konkret esetekben, amikor nehez az embernek, hogy ilyen az ember, ilyen a Fold: hogy sok jo, sok nehez… deviszont talan ha perspektivaban is latjuk, akkor talan az is konnyithet kicsit, legalabb lelkileg.
  .
  hozzatennem, hogy a masik eletet, oromeit, nehezsegeit: osszehasonlithatatlanul sokkal sokkal konnyebb nagy perspektivaban is latni, mint a sajatot…
  sztem.

  Kedvelés

 18. zsuzsi

  r- re: en is bementem a korzetesbe, aszontak felveszik, van hely, aztan mikor tenyleg, akkor nem vettek, mert megsincs, egyedulanya, napi 8+2 oraban, ha dugo volt a varosban, akkor annyival tobb, nuku tartasdij es kenyszervallalkozo minimalberre bejelentve, sztem az abszolut idealis jelentkezo voltam es megsem

  a jegyzohoz nem en mentem, hanem ismeros protekcio nagyember csok, felvettek
  aztan jartunk egyutt a gyerekekert utolsokent a gyeses anyukaval, aki a kicsit tolta a babakocsiban, a megkisebbet meg a pocakjaban, de nem volt kedve 6 elott menni a nagyert, en meg ugye objektive nem voltam kepes (igy is nagyszulo vitte reggel, mert a zintezmeny akkor meg ki sem nyitott, amikor en mar dobszora huztam az evezot) es neztek mindkettonkre ugyanugy csunyan…

  no comment (esetleg ha irsz maganban, meg el a csokom ;) )

  Kedvelés

 19. r-

  jin, laur, az a bajom, h en se bolcsinel, se ovinal nem kellett semmi extrat felmutatnom, es az zuglo volt, dolgozo egyedulanyakent egyszeruen bementem, es elmondtam, h mit szeretnek, es aztan felvettek, es nem tobb helyen, egy helyen, es nem abba, ahova hivatalosan kerulnie kellett volna a gyereknek, szoval egyreszt tudom, h remesek a helyzetek, de egyszeruen nem lehet, h en legyek a varosban az egyetlen, aki odament, megmondta, es ugy lett, szoval en az onerdekvedelmet fontosnak gondolom, ahogy egy ilyen helyzetben csont nelkul jegyzohoz mennek, masreszt meg nem tudom, lucia mennyire mondta el explicit a helyzetet, de ha tobb helyre jelentkezett, akkor azt pl nem szeretik, mert majd megoldja a masik hely, de nem luciara akarom ezt fogni, csak vhogy nem hiszem el, h egy ilyen helyzetben beleferhet, h ne vegyek fel a gyereket, ha az ember a sarkara all, nem hinnem, h lucianal aszertivebb lennek

  Kedvelés

 20. Client Eastwood

  Igen, ez az ország arra van berendezkedve, hogy a rendes embereket szívassa, mert azokat lehet.
  Én most éppen annak örülök a legjobban, hogy Debrecennek lesz végre BL-kompatibilis stadionja 12 milliárdból, azaz abból az adóból, amit pl. Lucia fizet (és amiből aztán nem veszik fel a gyermekét sehova)/ Demagógia: off, egyébként meg Halleluja!

  Kedvelés

 21. liidiiia

  sztem is mindenhol vannak joerzesu emberek,
  noes lefizetheto emberek is…
  .
  a fellebbezesnek sztem is van eselye, mert a tanintezmenyek olyan minimalisan keves penzt kapnak, hogy a felveteleket targyalasi alapnak is kenytelenek hasznalni, azaz elso korben a minimumot veszik fel, es masodik korben pl a jegyzo intezkedesere, meg itt-ott befer meg majd par emberke (de cserebe ovoda is ker ezt-azt onkormanyzattol, pl a szetesni keszulo szekek egy resze helyett mar iden beszerezhetnek par ujat…etc).
  sztem…

  Kedvelés

 22. jin

  De mindenhol vannak jó érzésű emberek. Nézz ki egy annak látszót abban az oviban ahova menni szeretnél és mond el neki, hogy neked ez nagyon fontos. Vagy tényleg a jegyzőt, ha ennyire ez a tapasztalat, hogy az bejön. mindenesetre ne add fel. Első körben úgy itélték meg, hogy nincs rá szükséged, meg tudod oldani másképp, de nem. A végére minden gyerek ovis lesz valahogy, bár őszintén szólva nem értem hogyan, illetve akkor miért van ez a felvételi mizéria.

  Kedvelés

 23. jin

  bocs, hogy igy ismeretlenül, de felvételiben éppen nagyon otthon vagyok, a családban, baráti körben minden gyerek felvételizett, ki oviba, ki suliba.

  Sok a gyerek, – ez abszurdan hangzik, mert amúgy kevés- de a helyhez képest sok. A nyolcadikban is, ott még nehezebb bekerülni talán, mint Budán vagy Zuglóban.

  Amúgy nem a gyerek felvételizik, hanem a szülő, azt nézik, miben tud segíteni majd az intézménynek. Adók 1 százaléka az ovi alapítványának a legkézenfekvőbb, ezért kell gazdag család, jól kereső apuka, buszt szerezni kirándulásra, papírt rajzoláshoz szintén jól jön. A mi ovinkban a vezetőnő elmondta, rendőr gyerekét is azonnal felveszi, jól jön az, amikor szülők összeszólakoznak, hogy a te gyerekedtől kaptuk el ismét a betegséget, miattad rúgják ki a feleségemet a munkahelyéről. Vagy ha betörnek hozzájuk, esetleg ellopják a férje kocsiját. Az is jó, ami összeköttetés nem az ovinak jó, hanem a dolgozóknak kellhet, orvos, ügyvéd, önkormányzati dolgozó stb. Felajánlhatod, hogy megírod az ovi pályázatát a játszótérfelújítási tenderen.

  A fellebbezés nem formaság, bőven bekerülhetsz, sőt a szeptemberi hónapban is, amikor többen mégsem veszik igénybe az amúgy kiküzdött férőhelyet.

  A híres embereket is szeretik, esetleg még azzal próbálkozhatsz.

  Kedvelés

 24. kerri

  Fúú, ilyenkor mindig annyira felháborodom!!!! A környezetem is hemzseg az olyanoktól, akiknek életükben nem lehetett megnevezni a pontos foglalkozásukat, mégis élnek, mint marci hevesen, audi meg tomi hilfiger meg minden, és kamu munkáltatóival persze gyerek bölcsiben, pedig anyuka otthon….ja, ha köztársasági elnök vagy meg automatikusan kapod a normafai kecót… Nincs összefüggés az előbb emlitettekkel, csak most ment a tévében:-))) Erre megy az adód Lucia. Nehogy má’ Kőbányán nézzenek neki házat.

  Kedvelés

 25. gyuzsu

  Bocsénat, hoyg beleszólok, molly, a gettó nyolcker azért nem túl szimpatikus megjegyzés. Főleg, mert ebben a gettóban igen sokan laknak normális családok, sőt mi több magasan kvalifikált emberek is, akik nem tudnak más lakhelyet megfizetni.
  Amúgy oviban is pláne nincs hely.

  Kedvelés

 26. Jaspis

  Én a gettó nyolckerben lakom, és bár vannak bajaim az utca tisztaságával, meg az azon sétálgató köznép fizimiskájával, de a gyerek a Szigony utcai lakótelep bölcsijében az év pedagógusa díjat elnyert 20 éve bölcsinéniként dolgozó, hihetetlenül nyitott és következetes hölgy csoportjába került, és ez nagy ajándék. Ráadásul a bölcsiben integrációs program működik a bevándorlóknak, a csapat abszolút vegyes, van vietnámi, kínai, roma, magyar és (ugyan egy másik csoportban) félvér gyerek is. Ennél multikultibb környezetben nem tanulhatná a nyitottságot.

  Egyébként a táppénz felső határának felezésekor én is elgondolkodtam rajta, hogy a kifejezetten jól fizető alkalmazotti státuszomat érdemes lenne elcserélni számlázásra, mert azon túl, hogy a cég nem fizetné be utánam a bruttón felüli járulékokat, a bruttó és nettó különbözetéből öngodoskodva aranyból lenne alattam az ágytál a magánkórházban, és a nyugdíjas éveimet a Bahamákon tölthetném. Gondolom, eredetileg nem ez lett volna a törvényalkotó célja.

  Kedvelés

 27. molly

  Kérdem, hogy is gondolták, hogy 3 éves kortól kötelező ovóda?
  vigye mindenki a getto nyolckerbe??mert ott lesz hely?
  ja és amikor Muci iskolás lesz és akkor már tényleg kötelező suli előtti egy év ovi, akkor lesz hely?
  sztem ezt is kérdezd meg, akár ovitól akár jegyzőtől.mert ha akkor fel tudják venni mert muszáj, akkor vegyék fel most is.
  És ez az ország papol arról, hogy kevés a gyerek meg fogyunk……
  szánalmas ami itt megy.

  Kedvelés

 28. dr.Morcz

  Lucia, én is a jegyzőt javasolnám, esetleg valamelyik oknyomizó tv-műsorral egyetemben. Az nevetséges, hogy ilyen feltételek mellett nem adtak helyet.
  FYI a Bilimbo nekünk pár éve nyáron 4 éves fiúval nagyon bejött. Más kérdés, hogy orvosi jövedelemből hosszú távra nem tudnánk vállalni.
  És megint más kérdés, hogy azok, akik mérhető mennyiségű adót fizetnek, meddig bírják itthon a hasonló dolgok miatt.

  Kedvelés

 29. lucia

  bertleff: és ez még az olcsóbb magánovik közé tartozik. amúgy nem zavarna, hogy magánorvos meg magánovi, sőt, akkor még választhatnék is, csak akkor ne kelljen már havi három hetet az államnak dolgoznom azért, hogy ezeket “ingyen” biztosítsa.

  Kedvelés

 30. bertleff

  Megnéztem az ovit,amit Laars linkelt,hát leültem az ártól.Biztosan
  kiváló helyen van itt a gyerek,csak hát tényleg az ember fizeti az
  adót,ami adott esetben milliós tétel évente,gondolja a hülyéje,ez
  lenne a minimum ami jár neki,hogy a gyereke megfelelő bánásmódban
  részesül állami intézménynél is.
  Egészségügy – nekem friss élmény, azért hozom fel- ugyanez, annyiban
  talán még durvább, hogy “first wealth is health” ugye, csak nálunk
  valahogy ezt is baromira másképp gondolják.
  Szummába ott tartok,hogy befizettem évi több millió forintot jöv.adó
  és tb formájában,aminek az ellentételezése nulla,azaz NULLA. A
  gyerekemet 60ezerért kéne magánoviba járatni, és százezreket kifizetni
  orvosnak magánrendelésen, ha emberi bánásmódot és mielőbbi gyógyulást
  szeretnék.
  Tudom,semmi olyat nem írtam most,amit Lucia ne pendített volna meg a
  posztjában,de az hogy Ő ( aki ahogy érzékeltem,mindig próbálta
  tompítani az ilyen “agyarország” jellegű vetületek élét ) leírta,hogy
  “ezért tart itt ez az ország”,vmi nagyon szomorú megpecsételésének
  tűnik az egésznek.
  Most tényleg az van,hogy az ember választhat hogy vállaltan balek,vagy
  disszidens?

  Kedvelés

 31. bv

  Ismerős kislányt felvették. Igaz, egy másik (tag)oviba, mint ahová a nővére jár, a két óvoda 2-3 km-re van egymástól. A gyerek körzetes, az anyuka szülőimunkaközösség-tag, gyese leketyegett. A nagyobbik gyereket rendszeresen kell vinni gyógytornára, ide-oda.

  Az én lányom felvették. Talán, mert tavaly feljelentettem az óvodát az önkormányzatnál, ugyanis az előre bejelentett hat hét nyári szünet helyett kilenc hétre nem fogadták a gyerekeket.

  Kedvelés

 32. templar

  Well, praktikusan tedd azt: amennyire lehet, kevés adót kell fizetni, a plusz összeget meg a leírtakon kívül még érdemes befektetni és ennyi. Nekem is mondták, hogy “nektek kell megjavítani az országot és jó lesz” de ennyire a fene sem türelmes, avagy széllel szemben egy fecske sem csinál nyarat…

  B tervként még elgondolkodtam a keressünk másik országot, annyi szép van még projekten (itt meg maradnak a ‘jólelkűek’ meg a nyugdíjasok). Az egyszem hátrány, hogy az összes borzalmas szóviccem helyett találhatok ki mondjuk angolul újakat…

  Kedvelés

 33. Shia-ko

  Ha ne fizetsz államnak, akkor hamarosan az állam fizeti a te és gyermeked ellátását csak 2 külön helyen, és lecsökken a közösen töltött idő. Ennél azért többet kell elcsalni, hogy ne harapják át érte a torkod. ;)

  Kedvelés

 34. interpreter

  sajnalom Lucia.

  Ami nem vilagos, hogy nincs Mo-n egy atlathato rendszer mi szerint veszik fel a gyerekeket oviba, suliba?
  Gondoltam volna az EU miatt csak kell. Ertsd Angliaban ugy megy hogy az onkormanyzat intezi, iskolanak (ugye azert iskolazok mert itt nincs ovi, s sulit kezdenek 4 evesen) koze nincs hozza. A szulok adott idopontig beadjak az onkormanyzathoz a jelentkezest megjelolven legalabb 1 max 3 iskolat hogy hova szeretne a gyerek jarjon. Ha tuljelentkezes van, ami persze hogy van a legjobb sulik eseten, akkor elso korben azokat veszik fel akiknek mar jar oda testveruk. Masodik korben pedig az szerint dontenek ki mennyire lakik kozel az iskolahoz.
  Majd iranyvonalkent publikaljak is, hogy iden pl 400m-es koron belul mindenkit felvettek.

  A rendszer atlathato, s egyetlen modon lehet vele visszaelni, ami viszont mar buncselekveny, ha a szulo mondjuk a felvetel eveben lakast berel a “catchment” teruleten belul, vagy nagymamamahoz jelenti be gyereket stb.

  Kedvelés

 35. :)

  Csak óvatosan merem kérdezni: N…a miért nem fizet Muci után tartásdíjat? Ha nagyon nem publikus, a kérdést ne tedd fel, esetleg privátban válaszolj a címemre!

  Kedvelés

 36. laars

  Tanár házaspár egyetlen gyerekét sem sikerült felvenni ott nálatok, biztos túl sokat keresnek ketten a három állásban, amennyit az éhhalál ellen vállalniuk kell.

  Ha mégsem sikerülne a fellebbezés és meggondolod magad a lovas-műkorcsolyázós magánovival kapcsolatban, akkor nézd meg őket: http://www.bilimbo.hu/. 2-3 éve nagyon rendben volta és ha ott laksz, ahol gondolom, hogy laksz, akkor kocsival nem nagy a távolság.

  Kedvelés

 37. baggins

  @montag: Kisebb-gyerekkel-feleség-otthon: nekünk se vették fel. :P Mondjuk én megtehetem, hogy egy fizuból eltartom a családot, úgyhogy pofám lapos, de félve kérdezem, mégis hogy kéne? Anya először menjen vissza dolgozni, aztán próbáljuk benyomni a gyereket oviba? Ha nem sikerül legfeljebb felmond (már ha visszaveszik ugye, errefelé ez sem evidencia)?

  Hall az ember mindenfélét egyébként, eminnen azt, hogy megsértődtek a borítéktól, máshonnan azt, hogy látta a listát, amin jelölve volt, hogy kik mennyit fizettek…

  Mindenesetre a játszótéri ismeretség alapján begyűjtött infókból nem látszik kirajzolódni felismerhető logika, kit-miért vettek fel.

  Egy biztos. Lucia, ennél rászorultabbnak nem nagyon lehet lenni: kérj időpontot a jegyzőtől, és menj be személyesen is. Minket is ezzel biztat mindenki, nyomjuk a gombot, mert akkor valami mozdul. Egyébként nem. A fellebezésre nem érdemes várni, mert tizenöt nap a beérkezés, azt megvárják, onnantól harminc nap a válaszadási határidő, azt is tuti megvárják, aztán kapkodhatsz augusztusban.

  Kedvelés

 38. Benenn

  Nagyon sajnálom, de ne add fel! A fellebbezésben nyugodtan reménykedj, esetleg legyél a szokásosnál sokkal kevésbé kedves (és/vagy fogd könyörgőre), (tehát személyes jelenléttel erősítsd a dolgot). Nálunk sokan jutottak be így az oviba tavaly.

  Kedvelés

 39. montag

  megmondom, kinek a gyerekét vették fel: a protkós anyukákét, akik otthon vannak egyedül vagy a kisebb gyerekkel. kíváncsi vagyok, mi lesz itt, amikor kötelező lesz három éves kortól az ovi.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.