jaj

Something about this crossover between the supposedly unconnected worlds of sleep and waking made telling them apart impossible, as if anything that could show up in my sleep and then appear on my screen at work was too powerful to resist and I had no chance of fighting it, had simply to watch as it dragged me down and under into the flames.

Ez már a sokadik ilyen mellékesen odavetett megjegyzés a mai fordításomban, konkrétan volt olyan mondat, ami közben kimentem teázni, elintéztem pár telefont, és elgondolkoztam azon, nem akarok-e inkább a kőtörő szakmában karriert csinálni.

Hírdetés

41 thoughts on “jaj

 1. ed

  the late Jónapot, Aurél:

  “nyelvet Lucia-szinten bíró személyeket (magamat is idesorolom, khm).

  Vagy nézd meg például, hogy a sok észlény mit össze-vitatkozik a mindennapi betevő sorozataikról szóló blogokban azon, hogy jól lett-e lefordítva (feliratozva) valamely, általuk önkényesen kiemelt két sor. Mert ha nem szószerint lett vmi lefordítva, akkor a fordító hülye”

  Én megértem néha a “sok észlényt”. A jó fordító érzi a tartalom alapján, mikor kell meghagynia a szöveg “érdességét” és mikor nem. A gyenge fordító nem, elszáll magától és “túlfogalmaz” mindent.

  Kedvelés

 2. lucia

  Maitai: nem rosszból, de a fordításodból kihagytad a jelentések/utalások felét, ha én küldeném így el, postafordultával kapnám is vissza a lektortól, hogy azért ezt így ne már. nem megérteni nehéz, hanem magyarul átadni.

  Kedvelés

 3. Maitai szólt, uff

  Na jó, hát egy mondatot kiragadni és azon sajnálkozni, hogy ez milyen érthetetlen így, szerintem legalább ennyire kevés. Eszvéesz.

  Kedvelés

 4. Auróra (ex-Aurél)

  Amúgy meg nem akarok itt vitatkozni/másokat …szogatni (pláne álnéven) tovább, úgyhogy ebből a témából kiszálltam. Kösz az érdeklődést, amúgy; és a többieknek+Luciának a türelmet.

  Kedvelés

 5. Aurora

  Lam:
  ezt arra szoktam mondani, mikor (tipikusan) az ügyfél részéről a megbízást kiadó titkárnő azt hiszi, hogy én attól vagyok fordító (ővele szemben), hogy több szót tudok az idegen nyelven (“lenyeltem a szótárat”), oszt kész. (Arról nem is beszélve, hogy az fel sem merül, hogy magyarul is tudni kéne, jól).

  szvsz a (jó) fordítás több annál, hogy leírjuk az eredetinek a másik nyelven (szótárilag) megfelelő szavakat nagyjából ugyanabban a sorrendben…és ugyanannyi mondatban, aztán utánunk az özönvíz. Pláne nem irodalom esetén. De még piacra lépési stratégiákhoz sem biztos, hogy elég ez az attitűd és (magyar) nyelvtudás.

  Kedvelés

 6. Maitai szólt, uff

  Az álom és ébrenlét, aminek látszólag semmi köze egymáshoz, annyira összemosódott, hogy képtelen voltam megkülönböztetni őket, mintha mindaz, ami előbb álmomban, majd a munkahelyi számítógépemen tűnt fel, túlerőben lett volna, és diadalmasan a mélybe ráncigálta volna tehetetlen tudatomat.

  Egyesek panaszkodnak, mert azért kapják a pénzüket, hogy ilyesmit csináljanak.
  És nekem a piacra lépési stratégiákat kell magyarítanom, tök ingyér’, mer diplomám még nincsen! Nemééér…

  Kedvelés

 7. aurél átoperalva

  gargoyle: hmm, mmm, doromboljak a gyönyörűségtől? inkább dagasztok kiscit, hempergőzök a dicsfényben és sugárzok… így legalább az új nevem is megvan, hopp:(amire amúgy is égetően szükség volt)
  mostantól Lucia terepén leszek Auróra in style :))

  Türelmüket és a vendéglátást köszönve;
  Tisztes letter,

  a megkergült cirkáló

  Kedvelés

 8. gargoyle

  aurel: igazabol csak azert mert punkt ugy magyaraztal mint o szokott (lasd meg pl MaNCs publicisztikak) amugy sokat en sem talalkoztam vele, exemet tanitotta csak. allitolag eloben eleg kemeny (:

  Kedvelés

 9. lacika

  Kő Aurél, ha véletlenül erényt kovácsoltam neked, az csak fair, hisz akaratlanul én húztalak csőbe azzal, hogy az angol szinonimák után érdeklődtem, mintha az lenne a feladat, de nem, hanem csak arra akartam utalni, hogy az asztalra kell ütni, hogy ami az eredetiben szóismétlés, azt milyen alapon követelik különbözőnek a fordításban, de aztán meg lett magyarázva – megint -, hogy ez nem ilyen egyszerű.

  Erről eszembe jut, egy másik fordítótól hallottam, hogy szigorú szabály, hogy szépirodalmat nem lábjegyzetelünk, sajnos, ezt mostanában be is tartják, nagy szerencse, hogy Arany János nem tartotta be, amikor Arisztophanész vígjátékait fordította, a legtöbb oldalnak több, mint az alsó fele a lábjegyzet, amiből fantasztikusan érdekes dolgok derülnek ki az akkori életről, és mellesleg nélkülük rengeteg dolog nem is lenne érthető. (Pl. szöveg: héját láttam, s a pénzem odalett, magyarázat: zseb híján a szájukban tartották a pénzt, és szokás volt, hogy ha valaki tavasszal először lát héját, akkor meg kell hemperegnie a földön – hát, magamtól nem jönnék rá.)

  Apukámtól örököltem egy Shakespeare összes drámáit, abban ezt már nem merték megcsinálni, hanem a helyek meg vannak csillagozva, és oldalszám alapján hátul meg lehet nézni a jegyzeteket, gondolom, ma már ilyet sem tesznek.

  Kedvelés

 10. Kő Aurél

  /bocs, Lucia, most kávéházzá alakulsz/

  gargoyle: hírbehozás hízelgő de csak találkoztam vele, egyszer, sokéve, de akkor még biznicmen voltam, nem tolmács. Miből gondolod? a) madarasdiból? az megtörtént velem (is). A húszévesek magabiztosságával ugrottam be szívességből szinkrontolmácsolni vmi madarászok közé. Ma már a “madár” szót is fél percig tartott felidézni azon a nyelven.
  b) vagy abból, hogy a többi tippadóval ellentétben MÉGIS megpróbáltam elképzelni a szövegkörnyezetet, ahelyet, h bebizonyítsam, h én is lenyeltem a szótárat? /tudok ám kedves lenni, ha akarok/

  lacika: köszi, h a hülyeségemből erényt kovácsoltál :) szirmos szisza haj, ott látom a mamuszodon… Játszhatnánk ilyet, mondjuk nem a Lucia kávéházban, hanem máshol. (Herz szalámi a déli verőn)

  Kedvelés

 11. babkávé

  (“tényleg (határozottan) botanikai jellegű volt az egész csokor [kép]” / “ez határozottan/kétségtelenül látszott is a képek minden egyes szirmán” / vagymi.)

  Kedvelés

 12. hematoma

  talán a nap könnyeic. brúszviliszes film feliratos megtekintése köben történ meg, hogy brúszvilisz őrségváltáskor mondta a haverjának: “My watch!”. Felirat erre: A karórám!

  Kedvelés

 13. Au!rél

  Akkor viszont meg nem tudom megállni:
  hát akkor ez itten enyhén ironikus megjegyzés a szereplő részéről valszeg…nem?
  Hát éppen aztata akarja kifejezni, hogy neki a virág csak virág, mert nem ért hozzá. (v.ö: ecceri tolmács atz ornitológiai konferencián: madár: madár, ez is egy madár…)
  Hát éppen hogy szóismételned KELL, mert számára a képek “há’ most mit mondjak…határozottan virágszerűek voltak” vagy “tényleg mindenféle szirmos izék voltak rajtuk” de a “növényi jellegű” is meg fogja tenni :)

  Kedvelés

 14. lucia

  nem mintás dologról van szó, hanem a szereplőnek elmagyaráznak egy virágárusos/virágos szitut, majd képeket kap a kezébe, melyeket úgy jellemez, hogy “they were definitely of floral nature”, de örülök, hogy mindenkit így megragadott a probléma.
  :)

  Kedvelés

 15. Jó reggelt, Aurél!

  ébresztő. Hülyevagyok.

  Hát…izé… magyarra ezekre nemigen van mit. Csináljuk, mint sudoku-t: a virágmintás kilőhetetlen, mert erre CSAK ez a szó létezik (mi több: létezik rá szó magyarul, és EZ az – remélem, érzékelitek a filozófiai különbséget). Inkább a másik kettőt kéne masszírozni, amennyire a szövegkörnyezet engedi.
  Most jól megmondtam a spanyolviaszkot…
  Még szerencse, h valójában nem tanácsot akartál kérni az olvasóktól, hanem csak sóhajtani egyet nyilvánosan :)

  Kedvelés

 16. spirea

  Aurél: sztem lucia magyar szinonimákat keres.
  esetleg hogy milyen virág mintája? árvácskamintás, cseresznyeszirom-mintás, tulipánmintás?
  illetve bokrétaárus, ikebanás? ehh ez nem túl jó.

  spirea – aki membránszelepezik főképp:/

  Kedvelés

 17. lucia

  lacika: nem. az angol sokkal kevésbé érzékeny a szóismétlésre, mint a magyar (vagy mint a lektorom), ahogy arra korábban már rávilágítottam.

  Kedvelés

 18. lucia

  lacika: konkrétan a flowers, floral, florist kifejezések szerepelnek két egymást követő mondatban, ebből a virágárus-virág még elcsúszhat (a kertész sajna nem jó itt), de a virágosra csak valami más kéne, pillanatnyilag a “növényi jellegű” a munkaszóhasználatom.

  Kedvelés

 19. the late Jónapot, Aurél

  Lam: :)))

  Na ja, te viccnek szántad (remélem), de nem tudod, hány olyan fordító van, aki ÍGY (tükör)fordít, és még jól is fizetik, mert marha gyors:) A piac nemigen értékeli a nyelvet Lucia-szinten bíró személyeket (magamat is idesorolom, khm).

  Vagy nézd meg például, hogy a sok észlény mit össze-vitatkozik a mindennapi betevő sorozataikról szóló blogokban azon, hogy jól lett-e lefordítva (feliratozva) valamely, általuk önkényesen kiemelt két sor. Mert ha nem szószerint lett vmi lefordítva, akkor a fordító hülye, és bizonyára “nem tud” az adott nyelven. Tulképp ez elég jól leírja a problémát: amíg vki azt hiszi, hogy egy nyelven “vagy tud az ember, vagy nem, és semmi átmenet”… addig nem is nagyon érti a fenti fordításodban a poént.

  Kedvelés

 20. Lam

  Lehetett valami az álom és ébrenlét állítólag össze nem kapcsolódó világának ilyen összeolvadásában, amitől mégsem tudtam megkülönböztetni őket; mintha bármi, amit álmomban látok, utána meg a monitoromon jelenik meg, egyszerűen legyőzhetetlen lenne, ami ellen esélyem sincs védekezni, és legfeljebb csak bámulhatom, amint aláráncigál a lángokba. (első verzióként)

  Tudom, mit érzel.

  Kedvelés

 21. nyehljudov

  Én hasonló bonyolultságú mondatokkal csak műszaki kifejezésekből összefűzve találkozom, de azok fordításai nem érik el azt a célt, ami a tied lehet, mármint a gyönyörködtetést, viszon gyakrabban váltanak ki káromkodást az olvasóból.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.