illetékesek tanácsait a szerkesztőség címén várjuk

Mostanában egyébként szakmai problémák gyötörnek, az engemet pillanatnyilag leginkább kínzó kérdés például az, hogy ha az ember egy nem erotikus indíttatású sorozatgyilkos, akkor vajon tegezi, vagy magázza az áldozatait, arra a kis időre? Nem mintha alkalmatlannak érezném magam a szerepre, vagy ne táplálnék megfelelő mennyiségű lelki közösséget a pszichopatákkal, de én minden bizonnyal egy alapból kedves, megnyugtató modorú sorozatgyilkos lennék, némi anyáskodó beütéssel, úgy is, mint lány, aki tegez, viszont sokéves tapasztalat tanulsága, hogy a fiúk számomra magától értetődő magatartásformákat képesek zsigerből elvetni (vö. "buzi dolog"), és teljesen elképzelhetőnek tartom, hogy olyan intim élethelyzetekben, mint egy másik pasi feldarabolása, a homoszexualitástól való elhatárolódásukat magázódással fejeznék ki.

Ugyanakkor azt, hogy "mostantól ön az enyém", határozottan, hm, stílustalannak érzem. Ez egyszerűen nem kúl így.

8 thoughts on “illetékesek tanácsait a szerkesztőség címén várjuk

 1. PsycloneJack

  Ismerve a sorozatgyilkost és a környezetet, szerintem tegeződik, bár kivételes esetben magázódhat (pl. időrendben a legelső áldozatával, a feketeangyal ápolónővel).

  Kedvelés

 2. isolde

  Szerintem az életkortól és a szociális státusztól is függ, ha egy 16 éves suhanc akar kinyírni egy öregembert, akkor jobb, ha magázza (kivéve persze, ha korábbi ismeretségük tegezésre jogosítja fel, pl a nagyapja), fordított esetben viszont a tegezés tűnik természetesebbnek. Valamint amikor az Amerikai psycho főhőse hajléktalanokat öl meg, akkor szerintem azokat tegezi, mivel felsőbbrendűnek érzi magát náluk (bár nem emlékszem az eredetire). Sőt, talán a halálnemtől is, sztem méreghez vagy tőrhöz magázódás illik, míg pl palacsintasütővel való fejbecsapáshoz inkább a tegezés.

  Kedvelés

 3. gr-anada

  Ha meg nagyon nem tudod, akkor törekedni kell a nem magázós – nem tegezős viszonyra. Mint amikor az ember a pasija szüleivel találkozik, és nem emlékszik arra, hogy ittak-e pertut, vagy az még az előző pasi szüleivel volt. Igazi kihívás: kerülni mindkettőt úgy, hogy ne legyen idétlen.

  Kedvelés

 4. gr-anada

  Miért, ha erotikus, akkor melyik? Kedves hölgyem, most a magamévá teszem, akár tetszik ez önnek, akár nem. Vagy te büdös ribanc, teszed szét a lábad de máris. Nem egyértelmű.

  Kedvelés

 5. Mademoiselle

  Szerintem meg kizárólag a szövegkörnyezeten múlik, hogy magázódva fordítanám-e vagy tegeződve. Erről van szó nem? Mármint, hogy hogy fordítsd?

  Kedvelés

 6. lacika

  Szerintem az ember hajlamos tegezve szólni olyanokhoz, akikkel szemben vitathatatlan hatalmi pozícióban érzi magát, ez így van a beszédet mondó politikusnál is, meg az áldozatát már hatalmába kerített leendő gyilkosnál is.

  De, stílus ide, stílus oda, letegezni valakit, akivel egyébként nem vagyunk olyan ismeretségben, mindenképpen udvariatlanságnak számít, és ezen elv figyelembe vételét csak még jobban értékelném olyan helyzetben, amikor erős a motiváció a negligálására (és a negligálás mondvacsinált indokokkal való alátámasztására).

  Kedvelés

 7. montag

  szerintem kifejezetten elegáns a magázódás révén némi udvarias távolságtartással kezelni még az olyan közeli és intimnek mondható helyzeteket is, mint a feldarabolás előtti néhány perc. ha pedig férfi a gyilkos és nő az áldozat, kis gavalléros bájt is kölcsönözhet a szituációnak az udvarias beszédmód.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.