hasznos információkban gazdag autós bejegyzés

Szóval, a múlt héten az autós forgalomban foganasított részvételem tényállása során* megállított a rendőr azzal, hogy a kocsim ki van vonva a forgalomból, és lekapta a rendszámtábláimat. Amikor megkérdeztem, hogy miért és hogyan, akkor telefonálgatott egy kicsit, majd azt mondta, hogy 2011. óta ki van vonva a forgalomból, ennél többet pillanatnyilag nem tud segíteni. (Amúgy tényleg segítőkésznek tűnt, felsorolta, hogy mi mindenért** nem büntet meg, pedig megtehetné, amiből nekem az derült ki, hogy kábé a létezésemért is megbüntethetnének, ha akarnának).

Én rendkívül zaklatott lettem, összekaptam az összes autós papíromat, amelyek indirekt módon bizonyítják, hogy 2011. óta biztosan nem, és a kertek alatt elsunnyogtam a vidéki okmányirodába (a fővárosi, ahol regisztrálva vagyok, az zárva is volt, messze is volt). Ott annyit tudtak mondani, hogy látnak három élő szabálysértési ügyet, ezeknek járjak utána (és 2011-ben egy másik volt autómat vonták ki a forgalomból, amelyet 2008-ban eladtam és átírattam).

Rákerestem a kozigbirsag.police.hu-n a büntetésekre, de ott csak ügyszámmal lehet, és fogalmam sem volt, hogy miről van szó, úgyhogy reggel felhívtam őket, hogy megtudjam, mit fizessek be és hova. Kiderült, hogy az elmúlt öt évben tényleg volt 3 szabálysértésem, amelyekre be is fizettem a bírságot, és ők meg is kapták a helyi önkormányzattól a pénzt, rendben vagyok.

Ezen fellelkesülve bementem a fővárosi okmányirodához, ahol ellenőriztek, elismerték, hogy tényleg mindent befizettem jó régen, csak “ez nem került be a rendszerbe”, mindenesetre most annyi a dolgom, hogy megvárjam, amíg a rendőrségtől átkerülnek a rendszámok a fővárosi okmányirodába, ami 1-2 hét. És a rendszám átvételekor be kell fizetnem egy 11ezres illetéket, mert hiába fizettem be időben mindent, “anélkül nem engedi a rendszer a kiadást”, és “nem, nem tudom, ki engedélyezhetné az illeték elengedését, mert nem szoktunk ilyet engedélyezni”. A folyamat felgyorsításához azt javasolták, hogy legyen rendőr foglalkozású barátom.

Időközben lenyomoztam, hogy melyik rendőrségen vannak a rendszámtábláim, és felhívtam őket is, hogy légyszi-légyszi küldjék át gyorsan, mert addig be vagyok zárva a 37 fokos házba egy kisgyerekkel (a legközelebbi tömegközlekedési csomópont 3,5 kilométerre van tőlünk), ráadásul a közeljövőben külföldre kellene utaznom kocsival, szállások lefoglalva, stb.

Snitt. Vágóképek a tescós kiszállítóautókról, pizzafutárokról, baráti és családi gépjárművekről, körömrágásról. A főszereplő szép lassan a civilizáció peremére szorul, hét éve először vezet váltós autót, GPS nélkül, mint az erdő vadjai.

Ma reggel felhívtak a fővárosi okmányirodából, hogy megjött a rendszám és a forgalmi soron kívül (puszi a rendőrnek, akire ezentúl ismeretlenül is szeretnék a barátomként hivatkozni), mehetek érte. 4,5 (!) órás várakozás és a gyerekkel folytatott szerepjátékok egész sora után (“most játsszunk olyat, hogy te őrszurikáta vagy, anya meg dolgozik a gépén”) leültem egy szőkére festett női hölgy elé, aki közölte velem, hogy ajaj, baj van, van három lezáratlan közig. bírságom. Itt kaptam egy enyhébb szívrohamot, majd referáltam a kolléganőjére, aki reggel felhívott, és aki ki is jött, és azt mondta, hogy “ja, azok be vannak fizetve, csak még nem zártam le őket”.

Ezen a ponton durrant el az agyam, és egy korábbi baráti jótanács alapján azt mondtam, hogy most azonnal hívják oda a felettesük felettesét, mert jegyzőkönyvet akarok felvenni. Némi huzavona után kaptam is egy papírt arról, hogy a mai napon nincs fenálló közig. bírságom, és nincs kivonva az autóm a forgalomból. Én erre felvetettem, hogy de arról szeretnék egy jegyzőkönyvet, hogy ezt elfelejtették felvezetni a rendszerbe, lezárni, akármi, mire azt mondták, hogy “erről nem adhatunk jegyzőkönyvet, mert időközben le lettek zárva” (konkrétan azalatt, hogy ott ültem).

Ez volt az a pont, ahol úgy gondoltam, hogy ennél rosszabbul már nem is folytatódhatna a napom, hát de, de ez egy másik történet, amit valamikor máskor mesélünk majd el, mindenesetre pillanatnyilag a birtokomban van egy elvben street legal autó (bár ezt eddig is így gondoltam, a következő rendőrnél majd kiderül)***.

* Egyszer (tényleg) véletlenül rossz helyre parkoltam le az autót, odajött a rendőr, hogy szóljon, és konkrétan azt mondta nekem folyóbeszéddel, hogy “amennyiben késedelem nélkül megszünteti a szabálysértés tényállását, nem fogok büntető intézkedéseket tenni”.
** Ennek kapcsán a következő párbeszéd zajlott le köztem és Tarhonyakártevő között:
Én: csak azt nem értem, honnan látta, hogy téligumi van a kocsimon.
Tarhonyakártevő: hát, én el tudom magyarázni, hogy hogyan lehet megkülönböztetni, más alakú és mélyebb rovátkák vannak rajta…
Én: oké, de én két autó közé parkoltam be, és tényleg ilyen könnyű ezt a rovátkás dolgot kapásból kiszúrni?
Tarhonyakártevő: …és a téligumi külső oldalán van egy nagy hópehely.
*** Viszont valamikor időközben arról is tájékoztattak, hogy amennyiben megadom az okmányiroda autós részlegén a telefonszámomat, akkor ha esetleg kerékbilincses vagy elszállítós helyre parkolnék, kötelesek lesznek felhívni és tizenöt percet várni a foganatosítás előtt. Csak úgy mondom.

4 thoughts on “hasznos információkban gazdag autós bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.