follow up az álomban repüléshez

Azért kérdeztem tegnap ezt a repüléses-álmodós dolgot, mert megint felbukkant a Facebook-falamon ez a kérdés*, és ennek kapcsán chatben szóba került, hogy én nem értem ezt a repülős dolgot. Akivel beszéltem, az szokott repülőset álmodni (azt a fajtát, amiben egyre nagyobbakat ugrik az ember), és ez jó érzéssel tölti el, és azután valahogy oda lyukadtunk ki, hogy meg kellene tudni, az emberek körülbelül hány százaléka repül álmában, és hogy nem félnek-e.

Ez azért is fura, mármint hogy én soha nem repülök álmomban, mert olyan tizenöt (na jó, több) éve szervezett keretek között is csináltam a lucid dreaminget (tudatos álmodás), azóta is elég sokminden megmaradt belőle, és az álomban repülés állítólag a spontán lucid dreaming egy fajtája (ezt az interjúalanyom is megerősítette, mármint még mielőtt mondtam volna neki, megemlítette, hogy valahogy tudja álmában, hogy kontrollálnia kell a repülést).

Amikor még aktívan csináltam a tudatos álmodást, már akkor is piszkálhatott valahol ez a repülés dolog, mert valamelyik álmomban mintha felmerült volna bennem, hogy na jó, akkor most repüljünk (tudatos álmodásnál ha bármit kimondok álmomban, az teljesül, akkor is, ha nem hiszek benne, az a lényeg, hogy megfogalmazzam), de rögtön utána az jutott eszembe, hogy á, ez hülyeség, és csináltam inkább valami mást. (Mondjuk ebben az a groteszk, hogy a tudatalattim szerint, úgy tűnik, zombikra lövöldözni egy teherautóból viszont nem hülyeség, nem szeretnék a tudatalattimmal egy sötét utcában találkozni).

Egyrészt ébren sem szeretem a repülést, a szabadesés pedig fent van a top 3 legfélelmetesebb dolog között nálam, másrészt ez a kontrollmániám miatt van (minden járműben rosszul leszek, ha nem én vezetem, és fejben sem tudom vezetni (“a hátsó üléstől való félelem”, biztosan erre is van valami latin szó meg support group), még szerencse, hogy feltalálták a cerucalt), ugyanakkor az álomban repülés bizonyos feltételezések szerint pont a kontrollról szól (azt szimbolizálja, hogy az ember a kezébe veszi / kézben tartja az irányítást). Amúgy érdekes párhuzam ezzel, hogy többeknek eszébe jutott a járművezetés itt kommentben a repülésről (járművezetős álmok), ami szintén valahol a kontrollról szólhat (nálam legalábbis arról szól).

Szóval, amikor elkezdtük ezt a tudatos álmodást, akkor valamelyik korai lépés az volt, hogy tanítsuk meg a tudatalattinkat valamilyen nyelvre (mert a tudatalatti nem tud beszélni, szimbólumokban kommunikál, ugyanakkor praktikusabb, ha értjük is, amit mondani akar), úgyhogy akkoriban rávetettem magam a jungi álomszimbolikára olvastam, aminek a tudatalattim megörült, és azóta is lelkesen használja**. Meg amúgy is nagyon fogékony, amikor olvastam, hogy miket szokott az ember álmodni terhesen, kötelességszerűen végigcsináltam velem (pl. első trimeszter: élénk rémálmok, na, akkoriban unottan öltem a zombikat álmomban, mert ezt így szokás), éppen ezért fura, hogy hiába olvastam rengetegszer, hogy milyen sokan repülnek álmukban, erre soha nem volt hajlandó.

A zuhanás megvan, vagy legalábbis elő-előfordul, hogy arra ébredek, hogy le vagyok zuhanva, vagyis éppen földet értem az ágyamban.

És még csak arról sincs szó, hogy félnék álmomban a repüléstől (a három visszatérő rémálmom közül az egyik az, hogy meg vagyok halva, mármint tudok mozogni, meg minden, csak minden szürke és nincs életcélom (ez a legdurvább, ebből verejtékben úszva, megbénulva szoktam ébredni), a másik az, hogy állatok bántani akarnak (ezt általában tudom kezelni), a harmadik pedig hogy újra és újra meg kell oldanom ugyanazt a logikai problémát), egyszerűen valahogy szóba se jön, éppen úgy nem értem és nem tudom csinálni, mint a goát, a komolyzenét, a családállítást, meg egyéb hasonló dolgokat, amelyek másokat láthatóan bevonnak érzelmileg, nekem viszont totális vakfoltok.

Amúgy az is érdekes, hogy amikor felteszem azt a kérdést embereknek (de igen, a kérdéseim ellenére vannak még barátaim), hogy mi lenne jobb, repülni tudni, vagy az a képesség, hogy az ember kapjon levegőt a vízben, és ellenálljon a nyomásnak, stb, tehát be tudjon sétálni az óceánokba akármilyen mélyre, akkor mindenki azonnal (pár másodpercen belül) rávágja a számára egyértelmű választ, és csak utána racionalizálja (ezzel én is így vagyok).

Tanulság igazából nincs, bocs.

 

* Én a sárgára szavazok, de asszem, már régóta nem titok, hogy ha szuperképességet kellene választani, akkor én olyan szeretnék lenni, mint az Öszvér Asimovnál.

** Ennek az volt az egyik leglátványosabb példája, amikor két nappal a gyerek megszületése előtt azt álmodtam, hogy kétségbeesetten kapaszkodom valami japán hegy oldalában, tudom, hogy le fogok zuhanni a tengerbe, közben pedig felettem teljesen nyugodtan sétálnak el ismerősök (olyanok, akik örök gyermektelenként éltek a fejemben), és látnak, de tudják, hogy nem tudnak segíteni, ezért meg sem próbálják (én is tudom, ezért nem is neheztelek rájuk). A jungi álomszimbolikában a víz ugye a gyermekvállalást jelképezi, a tudatalattim ennél Captain Obviousabb nem is lehetett volna.

13 thoughts on “follow up az álomban repüléshez

 1. fanni

  csatlakoznék én is későn az álmodáshoz, bocs, hogy hosszú lesz, de összefügg.
  egész kicsi koromban évekig tudtam arról álmodni, amiről akartam, ha lefekvés előtt a szobában széttárt karral pörögtem egy darabig, és arra gondoltam, amiről álmodni szeretnék.
  akkoriban, és néha később is gyakran álmodtam azt (nem direkt), hogy valami véletlen folytán olyan helyzetbe kerülök, hogy vezetnem kell, pedig nem tudok (például egy városban a dombtetőről elkezd lefelé gurulni a forgalomban az autó, amiben egyedül ülök), ami nyilván a kontroll hiányáról szólt, ezek mindig nagyon szörnyű álmok voltak.
  ehhez képest amikor huszonöt éves korom körül először álmodtam azt, hogy repülök, az ennek épp az ellentéte volt – a varjúdombi mesék valamelyik utcáján futottam egy dombról lefelé, egyre nagyobbakat ugrottam, aztán teljesen váratlanul repültem, ami a legbékésebb biztonságos érzés volt, a „veszélyes” helyzet ellenére (bármikor leeshetek), mert tudtam, hogy nem történhet bajom (nem eshetek le), de ebben az álomban valójában nem volt sem tudás, sem irányítás, egyszerűen csak minden jól volt.
  később álmodtam olyan repülőset is, hogy a bolygók ritka együttállása következtében át tudtam repülni a föld fáinak a tetejéről a mellettünk levő bolygóra :)

  Kedvelés

 2. cinnamon

  a víz nem az érzelmeket/tudatalattit jelenti?
  (nemrég azt álmodtam, hogy benyúlok a kádba, hogy kihúzzam a dugót, mire egy fekete kéz le akar rántani a vízbe, és tudom, hogy ha beleesem a kádba, akkor nem térdig fog érni a víz, hanem nagyon mély lesz és alighanem meg fogok fulladni.)

  (sajnos sose repültem álmomban, pedig nagyon szeretek/szeretnék ébren is.)

  Kedvelés

 3. suematra

  Az a lezuhanás feeling sok embernél megvan, elalvás környékén szokták álmodni, nekem olyan, mintha kirántanák a lámab alól a talajt, és hanyatt esnék, erre ébredek, aztán azonnal elalszom – ezt sokan mesélték nekem, hogy van hasonlójuk.

  Kedvelés

 4. neeev

  Utánlövök:
  Sokat-sokat-sokat repültem álmomban Sam Small módon (nem is az volt új benne, mikor elolvastam) — olyan 20-25 éves koromig. (Elvégeztem a BME gépészkart… basszus… pedig mennyit repülhettem volna még!) Soha nem zuhantam le. Üldözni, üldöztek, szikláról le is estem. De repülésből sose.

  Offtopic:
  Feltaláltam az értelmes repülő szerkezetet (élőlény bonyolultságú repülőgépet, amely gondolatparancsra reagál) és azzal is sokat repültem álmomban. Sajnos Asimov is kitalálta, csak 30 évvel korábban. Azt egyébként, hogy a StarTrek biogenetikus számítógépéhez miért kell annyit vakarászni érintőpaneleken, azóta sem értem.

  Továbbá: azt az egyszerű gondolatot, hogy hát a halak repülnek, kevesen értik meg elsőre. Viszont egyáltalán nem szülnek. (Nem a kevesek: a halak.)

  Kedvelés

 5. lucia Szerző

  hát valószínűleg megéreztem valahogy, hogy mindjárt tragikus hirtelenséggel megszülök, az ismerőseim meg nem forogtak ugyanabban a veszélyben (ugyanazon a helyen sem), és segíteni sem tudtak ezen.

  Kedvelés

 6. bcde

  öööö… a lezuhanok a hegy oldalából, de nem segítenek, és a víz mint gyermekvállalás szimbóluma hogy kerül itt egymás mellé? Kihagytam valamit?

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.