they beg for me to dance with them but not in this dress

Ha már a ruháknál tartunk, Jared Diamond írt A harmadik csimpánz-ban egy érdekes evolúciós elméletet az év végi árleszállításokkal azzal kapcsolatban, hogy miért számít férfiasnak vajon a dohányzás és az alkoholfogyasztás (ld. a dohány- és alkoholreklámokat). Ő az afrikai gnúkkal és a paradicsommadarakkal hozta összefüggésbe a dolgot, mert az is sokáig rejtély volt (vagyis igazából most is az, mert ez csak egy elmélet), hogy mi értelme van annak, hogy (a) egyes afrikai gnúk egy ideig egy helyben szökellnek aránylag idétlenül, mielőtt menekülni kezdenek az oroszlán elől, pedig ez nem szolgálja közvetlenül az életben maradást, (b) bizonyos paradicsommadaraknak olyan hosszúra és nehézre megnő a farktolla, hogy nem tudnak repülni (és ezért nehezebben menekülnek).

J.D. arra jutott, hogy szerinte a paradicsommadarak/gnúk ezekkel a dolgokkal azt jelzik indirekt módon, hogy ők annyira fejlett és sok genetikai előnnyel rendelkező példányai fajuknak, hogy ezeket a hendikeppeket is megengedhetik maguknak (ezek ellenére is túléltek vérvonalilag). Állítólag az oroszlánok az esetek egy részében vissza is ülnek, és mégsem kezdik kergetni az ilyen egy helyben ugráló gnúkat, mert ők is ezt a következtetést vonják le a dologból, és J.D. úgy gondolja, hogy ugyanezért találjuk kiemelten férfiasnak a dohányzó/alkoholfogyasztó férfit. Ezen a vonalon továbbmenve én azt is lehetségesnek találom (más elméletek valószínűtlenség miatti kizárása után), hogy valami hasonló rejtett evolúciós vagy szaporodással kapcsolatos ösztön lehet felelős azért is, amiért pár hete megvettem és azóta is rendszeresen hordom ezt a ruhát annak ellenére, hogy tisztában vagyok vele, miszerint kábé úgy néz ki, mintha a józsefvárosi piacon szereztem volna be, csak úgy ötször annyiba került.

A vörös bőrdzsekit például abszolút meg tudom magyarázni más elméletekkel, az úgy volt ugyanis, hogy olyan két hónapja véletlenül pont a Promodban jártunk Tarhonyakártevővel, ahol le voltak árazva a bőrkesztyűk, méghozzá azok, amelyek norvégmintás kötött huzattal is rendelkeznek tenyérmagasságban, és ilyenre egyrészt feltétlenül szüksége van az embernek, mert bármikor jöhet a nukleáris tél, amikor egyszerre kell megőrizni a maghőt és vonzónak maradni, hogy a génjeinket továbbörökíthessük, másrészt Tarhonyakártevő azzal beszélt rá, hogy a bordó sokkal szebb, mint a fekete.

Bordó kabátom viszont nem volt, úgyhogy innentől Dr. Spock is azt mondaná, hogy it’s only logical, hogy ha szembejön egy szűkített derekú bordó bőrdzseki tizenhétről ötre leárazva*, akkor meg kell vegyük, mert különben sose vennénk fel a kesztyűt.

Az előző bejegyzésben említett kanapéhuzat-felsőt is racionalizáltam Tarhonyakártevőnek a kassza előtt állva, mondván, hogy ezt már annyiszor megnéztem, hogy úgy érzem, most már tartozom neki annyival, hogy hazaviszem, mire TK megértően bólogatott, hogy igen, emlékszik, hogy ez már nagyon sokszor jól állt nekem, és egyébként is, most már csak egy hasonló anyagból készült függönyt kell vennem, és akkor elrejtőzhetek mellette. A farmerdzsekinél azért egy kicsit felvonta a szemöldökét, hogy úgy rémlik neki, nekem van már egy farmerdzsekim, mire helyesbítettem, hogy kettő van, de az egyik világoskék, a másik pedig sötét ugyan, de egy aránylag depresszív, lehangolt árnyalata a sötétkéknek, míg ez egy sokkal élettelibb, jövőbemutatóbb sötétkék. TK és a pénztáros hölgy erre egyaránt helyeseltek, de előbbi nem is szólhat semmit, mert ő meg megvette ezt a szoknyát (engem ezen a ponton még visszatartott az, hogy nem volt a méretemben, a leértékelési láz későbbi szakaszaiban már megfontolom a bevarrást is).

Isolde írt egyébként egyszer régen egy zseniális metabejegyzést a ruhavásárlással kapcsolatos meg nem írt könyvéről, nagyjából minden benne van, amit gondolok, talán csak azt leszámítva, hogy számomra ez a dolog, legyen szó flexről vagy cipőről terápiás jelleggel bír. Mondjuk léteznek más, nagyobb örömet okozó dolgok is az életemben, de amikor ezek nem elérhetőek, akkor egy csipkésre kötött szegélyű világosszürke szoknya elejtése és hazahurcolása több órányi felhőtlen boldogságot tud okozni. És nem igazán szoktam túlzásokba esni, vagyis hordom is, amit megveszek, bár most volt egy olyan rész, ahol bementem a Calzedoniába pezsgőszínű harisnyáért, és szigorúan eltökéltem, hogy csak kettőért, de akkor mondta az eladólány, hogy ha négyet veszek, ötöt kapok, mire a szemére hánytam, hogy megint ezt csinálják velem. Hazafelé viszont szöget ütött a fejembe, hogy mintha ez a “megint” többször előfordult volna az elmúlt évben, úgyhogy otthon rendet raktam a harisnyás fiókomban, és találtam 18 pár 20 deneset (téli), 5 pár 10 deneset (nyári) és valami 7-8 pár csipkés szegélyű combfixet, de legalább semmilyen időjárási körülmények között nem fogok ott állni harisnyátlanul, mint az erdő vadjai.

Na, de végső soron arra akartam kilyukadni, hogy valahogy sikerült mindenféle leárazások miatt nem csak még további két virágmintás ruhát, hanem ezt is beszereznem, de ha valaki rákérdez az ok-okozati folyamatokra, akkor legalább hivatkozhatok az ufókra Jared Diamondra, és mondhatom, hogy itt igazából arról van szó, hogy normálisan öltözve akárki tud jó nő lenni, de elburjánzott ruhaipari bukolikában, na, az a kihívás.

 

* És valamiért csak háromezerötre számolták a kasszánál, ez Jel.

13 thoughts on “they beg for me to dance with them but not in this dress

  1. Norik

    Na most omlott össze egy világ bennem. Tarhonya(vagy ahogy gyerekként mondtam: Targonya)kártevő nő??? Valahogy ez eddig nem jött át nekem…

    Kedvelés

  2. rmoeva

    Én nemrég kis időkülönbséggel vettem két kockás blézert ugyanott (igaz az egyik sárga a másik barna, meg tök más szabásúak), és amikor 1-2 nap elteltével ismét arra jártam, és azt mondtam az eladólánynak, hogy blézert azt tuti nem fogok venni, akkor sandán rámnézett, és azt mondta, milyen kár, akkor sem, ha van hozzá szoknya? Ilyenek ezek. (és különben is így kosztümöt vettem, nem blézert)

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.