christmas is all around us

Ezt most gyorsan soron kívül muszáj megírni, hátha más is akar karácsony előtti hangulatelőkészítő programot csinálni (én igyekszem ilyesmit, a tavalyelőtti karácsony alkalmából kórusban hánytunk a gyerekkel, tavaly a bárányhimlő miatt voltunk szobafogságban, legalább előtte történjen valami).

Tarhonyakártevő hívta fel a lehetőségre a figyelmünket, mert neki valahogy rengeteg volt osztálytársa van, és egyikük családilag egy karácsonyfadíszkészítő üzemet működtet. Először akkor hallottam róla, amikor nyáron mesélte, hogy részben leégett, de azóta újracsinálták, és helyben is lehet vásárolni, úgyhogy elmentünk Mucival megnézni.

Amiért érdemes ellátogatni oda, az egyrészt az, hogy addig sem kell otthon fűteni nem nyavalyog a gyerek, hogy anya, játsszál velem vonatosat például tök kedvesen megmutatták nekünk a gyerekkel, hogy hogyan csinálnak mindent (az üvegfúvástól kezdve egészen a végső simításokig mindent csinálnak helyben), és Muci például annyira lenyűgöződött az üveggömbrázó géptől (az úgy van, hogy – eddigi tévhiteimmel ellentétben – az üveggömbök alapszínét belülről festik, úgy, hogy beleöntenek egy alapvetően más színű folyadékot a gömbökbe, majd felcsatolják őket a gömbrázóra, ami azért ráz, hogy egyenletesen oszoljon el az egyszer csak megjelenő szín), hogy a mai este egy részében azt magyaráztam neki, miért nem kaphat rázógépet karácsonyra.

A másik, amiért érdemes odamenni, az az, hogy tényleg nagyon szépek a díszek (rengeteg árnyalat és alárnyalat, különböző mintával), és helyben is lehet vásárolni egyesével, körülbelül fél-harmadáron a nagyobb boltokhoz (Auchan, OBI, stb) képest. A helyiek örülnek a helyben vásárlóknak, mert így azonnal kapnak pénzt (június helyett, pff), nekünk meg jó volt, mert olcsó. Mucinak az elején azt mondtam, hogy ötöt választhat, a tizediknél kezdett gyanakodni, hogy ez már több mint öt, de hagytam, mert tényleg élvezte (ahhoz képest, hogy az elején kiszállni sem akart a kocsiból, mert ő otthon akart vonatozni velem). Szóval, a zsákmány:

karifadiszek

Még egyszer megemlíteném, hogy ez javarészt Muci ízlése, ha egyszer végre felnő, távlati terveim közé tartozik egy olyan karácsonyfa, amelyen csak zöld alapon zöld mintás díszek vannak, vagy csupa kék (hideg árnyalatokban, mint a középső sor jobbról egyes és hármas).

A hely honlapja itt van: http://www.szabouveg.hu/hu*, térképet is lehet találni rajta, a GPS-ben viszont nem volt benne a tárnoki Pacsirtamező utca, úgyhogy a Halász József elejét ütöttem be, mert onnan nyílik balra (közvetlenül azután, hogy az ember átkel az M7 felett a Sóskúti úton, majd az első lehetőségnél balra fordul (az a Halász József)).

És akkor most megkeresem az interneten, hogy hány gramm liszt és hány gramm méz mennyi tejfölöspohárban, mert a gyerek ragaszkodik hozzá, hogy ha karácsony lesz, akkor mézeskalácsot kell sütnünk (soha nem lett volna szabad óvodába adnom, ahol mindenféle ötleteket hall).

 

* Ööö, a reklámért nem kapok semmiféle ellenszolgáltatást, tényleg jó volt.

16 thoughts on “christmas is all around us

 1. Visszajelzés: Last minute tipp karácsonyfadíszre | Sweet Home Budapest

 2. Ariaden

  Én most szeretlek Lucia, de komolyan. :)
  Tényleg be lehet menni és megnézni? :) És szerinted kettő díszre valami ügyeskezű néni rá is kanyarintja csillogóssal a lányaim nevét? :) Januárban is szívesen látnak? :D

  Kedvelés

   1. lucia Szerző

    megkérdeztem, absz vállalnak egyedit (mindent kézzel festenek, most pl. egy teljesen cuki thomasosat is láttam :)), és januárban mégjobban örülnek, mint most, mert most nagy a hajtás, viszont egész évben dolgoznak.

    Kedvelés

 3. Opportunista altruista

  Már megint fungi… :) ráadásul ez díszként fán terem eleve*
  Eleinkről tudni érdemes, hogy bizony örömmel aludtak rózsaágyban, lugasban…, nem véletlenül. Drága nagyim a liliomot szerette, jó sokat, mert az is bóditott rendesen, aludt tőle a kamrában két napig…, jóvanno, nem volt még cannabis…, nade ezen echte légyölő galóca makett eredetije meg nem véletlen volt mesegomba névvel is felruházva. Pszichedelikus hatás mint kifejezés még nem is létezett, a hallucinogénekről nem is szólva, amikor már ették, mint a bolondgombát, gyakorta nem véletlenül…, de reszelték pipadohányba, használták afrodiziákumnak, és elszúrva a dozimetriát, hogy teljesen magyar nyelvű legyen a bekezdés, exitáltak is páran, bár, ahhoz azért quantumot kellett belőle bevinni**. Rendben nem bos’szantom tovább az idegennyelvet, csak még csak egy dolog, latin neve Amanita muscaria (Muci kedvéért Kalaposgombák rendje, Galócafélék családja, a nemzetség meg a faj benne van a névben…) mely név persze korántsem oly csodaszép, mint színben hozzá passzoló párjának, a hétpettyesnek, melynek lírai dallama önmagában szebbé tesz így ma névnapjukkor minden Katicát: coccinelle septempunktata…, van-e ki nem hallja ki eme rigmusból a bogártudós zenei hajlamát?
  És igen, volt a fánkkon gyermekkorban nálunk is… és mindezt nem tudtuk még róla, csak ahogyan az esztétikában: önmagáért volt szép.

  * t.i. fenyőfán…
  ** alapból csak bódít, de mielőtt valaki megvádolna pár (6-8) órás mese-film reklámozással…, nehogy valaki kedvet kapjon, mert helyrehozhatatlanul májkárosít is, nem véletlenül mérgesgomba, nem csak azért, mert földhözvágja a kalapját.

  Kedvelés

 4. Ildikó

  Südve: nálunk számolatlanul fogyott el a mézeskalács (kb hetene egy-két adag), szerintem keress más receptet, mert nagyon finom lehet. (az enyémet elhagytam, most keresem, mert vasárnap már rá volt indulva a gyereksereg).

  Lucia kerestem a WEB oldalon de nem találtam semmit, arra vonatkozóan, hogy kint lesznek-e valamelyik karácsonyi vásáron, vagy éppen lehetne tőlük (futárral) rendelni egy-két darabot. Sajnos messze vannak. Nem mondtak erre vonatkozóan valamit? (ha más nem lesz keresem majd őket)

  Kedvelés

 5. am

  Én is évek óta mézeskalácsozok (akkor még nem voltak ovisok a gyerekeim), és tavaly megsütöttem életem első két (túl sok alapanyagot csináltam, és mivel koszorúnak készült, sima lisztből, amit én nem ehetek, így lett kettő) mézeskalács adventi koszorúját, idén is az lesz :-)

  Kedvelés

 6. Kudlák Erika Brekkancs

  Én is sütök mézeskalácsot egy ideje. És igen, ez kb. egybeesik azzal az időponttal, amikor a fiam először hozott haza mézeskalácsreceptet az iskolából alsós korában. Tavaly egész pontosan háromszor sütöttem meg az adagot, de sajnos karácsonyra így is alig maradt belőle. :) Egyszer meg a gyerekeim akarták díszíteni a fát, felraktak rá mindenféléket minden színben, a következő évben a lányom azt mondta, hogy visszaadja nekem a fa díszítésének lehetőségét. :D

  Kedvelés

 7. Südve

  Milyen jó kis retrógyűjtemény. :-) Mézeskalácsot mi is azóta sütünk, mióta a nagyobbik az oviban hallotta, hogy azt kell, megenni nem szoktuk…

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.