a szobafestészet fázisai

A tagadás

A szobafestéssel is valahogy úgy van, mint a szüléssel, hogy utána felszabadul az emberben egy csomó endorfin, és elfelejti, mekkora szívás volt korábban. Megveszi a “cseppmentes” (haha!) feliratú, egyrétegű falfestéket, a nájlomokat, a festőragasztót, a festőruhát, mindezzel a kezében vidáman hazaszökell, elmegy műfordító-kerekasztalra szerepelni, megnézi a hegyről a meteorithullást, és egyáltalán, minden tekintetben úgy viselkedik, mintha nem az elmondhatatlan rettenet leselkedne rá a közeli jövőben. Még mosogat is, mintha az elkövetkezendő két napban bármi jelentősége lenne annak, hogy elmosogatott-e. Nagy körültekintéssel felragasztja a nájlomokat, és úgy érzi, minden rendben lesz.

A düh

Ez az a szakasz, amikor gyengébb jellemek mégis inkább náci pártot alapítanak, megszerzik a hatalmat, előre kifestett territóriumokat foglalnak el a világ több részén, vegetáriánusok lesznek, és több millió embert elpusztítanak.

A festés megkezdése után olyan 30 perccel következik be az a fázis, amikor minden, de egyszerűen minden festékpöttyös lesz, a festőruhától kezdve a nájlomokon át (amelyekről a papucs talpára ragad) a létráig, a szépen leragasztott nájlomot a papucs aljára félig rászáradt festék feltépi, a plafonról a szemünkbe hull a festék, amit reflexből a szintén festéket kezünkkel próbálunk letörölni, miközben harmadszor verjük be a térdünknek azt az idegvégződésekben gazdag pontját a létrának ugyanabba a kilógó sarkába. A cseppmentes festékről kiderül, hogy tényleg nem cseppekben, hanem nagy, hosszúkás cafatokban hullik le (és az ember felidézi, hogy ugyan a kedves fiúk a barkácsboltban azt mondták neki, ez tényleg cseppmentes, de ugyanilyen kedves fiúk mondtak már neki korábban olyanokat, hogy “felrakom a karnisaidat”, “nem foglak megcsalni”, és hogy “finom lett a leves”).  Mindezidáig sikerült egy olyan 20 x 200 centis szakaszt lefesteni (ami foltos maradt).

Alkudozás

– Ha Jézus tényleg szeretne, mármint nem csak úgy haveri alapon, hanem igazából, akkor most eljönne, és kifestene helyettem.
– Hajlandó lennél életed hátralévő részében a kereszténységet hirdetni, ha Jézus kifest helyetted?
– Simán.

[várnak]

– Igazából nekem mindegy, hogy ki fest ki, akár a lelkemet is megkaphatja – szólal meg ismét a lány tentatively, a kelleténél egy kicsit hangosabban.

[várnak]

– Na jó, de legalább egy cigire hadd menjek ki.
– Nem.
– Nem?
– Nem. Mindketten tudjuk, hogy ha most kimész egy cigire, soha többé nem jössz vissza.
– …
– Ha most kimész, a legelőnytelenebb fotóddal foglak kerestetni facebookon.
– …
– Helyesírási hibákat is rakok bele.

A depresszió

Nem akarok beszélni róla.

A belenyugvás

És akkor eljön az a pont, amikor az ember valamiféle megváltozott zen-tudatba kerül, nem zavarja, hogy soha többé nem léphet ki az ajtón, mert mindenhol festékes, nem zavarja, hogy abban a sarokban is elfelejtette leszedni a pókhálót, minden érzelem nélkül állapítja meg, hogy tizenkét órája nem evett, és belenyugszik abba, hogy hátralévő életét a Távoli Vitorla fantázianevű falfesték szoros közelségében fogja tölteni (amíg az utolsó négyzetméter lefestése előtt teljesen el nem fogy). Megszűnik gondolkozó embernek lenni, és csak a kulturált túlélést szolgáló atavisztikus ösztön hajtja a kezét.

Eufória

Na, és ezek után jön az a fázis, amikor hirtelen, váratlanul, minden előzmény nélkül kiderül, hogy valahogy ki lett festve a szoba, az ember lefürdik, eszik valamit, és ötpercenként megnézi a falat, ami száradás után már nem is foltos, és gyönyörű, és kezdi úgy gondolni, hogy végül is, nem olyan nagy ügy ez a festés, mit kellett úgy odalenni.

32 thoughts on “a szobafestészet fázisai

 1. Shia-ko

  Olvasok olvasok és nem értek: most tényleg csak néhány kiválasztottnak (akik ráadásul mind az ismerősi körömbe tartoznak) nem okoz problémát a szobafestés tevékenysége? :O

  Kedvelés

 2. kiddyrose

  Fú, kell ezt nekem egy költözés előtt olvasni, amikor itt is és talán az új helyen is ez vár ránk?! =D
  A Távoli Vitorla utolsó négyzetméteren való elfogyásánál elsírtam magam. A röhögéstől. Ez annyira mörfi, és tényleg így van…

  Kedvelés

 3. piszke

  Tényleg ez a falfestés. Pontosan. Csak egyetlen rosszabb verziója van, amikor új építésű házban kell a festetlen falat háromszor átfesteni. És még akkor is szürkéllik ki alulról a vakolat….

  Kedvelés

 4. neeev

  btw:
  “ötpercenként megnézi a falat, ami ”
  “ötpercenként megnézi a falat, AMELY”
  kedves műfordító elvtársnő
  ha már maga is elcseszi, akkor nyugodtan bevezetheti az Akadémia, mint a mamutot, konkurenciát, ventilátort

  Kedvelés

  1. lucia Szerző

   ha megfigyeled, akkor általában követni szoktam a “helyes” formát, amitől blogban és élőbeszédben hülyén is érzem magam, mert erőltetett irodalmiaskodásnak tűnik. fordításban is tartani szoktam, ami szintén idétlenül jön ki gyakran, például amikor középiskolások beszélgetnek. ajánlom Nádasdy írásait hasonló témákban (a nyelv átalakulása), és konkrétan ebben (http://seas3.elte.hu/delg/publications/modern_talking/14.html).

   szóval, mivel nem irodalmi blogot írok, a stílusa sokkal közelebb áll az élőbeszédhez, mint bármi máshoz (és élőbeszédben nem ismerek magamon kívül embert, aki használná az “amely”-t, Nádasdyt is beleértve), ezért a jövőben is küzdeni fogok az “amely”-ek túlzott elharapódzása ellen :)

   (és igen, tisztában vagyok azzal, hogy kommentben nem kezdem nagybetűvel a mondatokat! :))

   Kedvelés

   1. neeev

    és mit szólsz az “amik” formához?
    (közben könnyezem az elkeseredéstől, hogy szerinted az “amely” spleenes irodalmiaskodás)
    (Egyébként pedig ismersz “amely”-t használókat, pl. engem. Elmesélem, hogy munkám során én az “amely”-ek számát szaporítom, hetente kb 20-szal. Élőbeszédben és a blogomban is használom.
    Bocs.

    Kedvelés

   2. neeev

    Továbbá.
    Ezt a Nádasdy művet már többször a fejemhez b@..ták.
    Nem érdekel, hogy melyik koszorús költő miképpen fogalmaz.
    ÉN nagyon szeretném, ha az “amely” fönnmaradna, az “amik” meg bunkóságnak számítana.
    Lásd még: don Alonso Quijana

    Kedvelés

    1. lucia Szerző

     én nem vagyok ennyire szigorú a nyelvvel, sőt, kifejezetten szeretem, hogy változatos, hogy a nyelvhasználattal is ki lehet stílust fejezni (és azért a “bunkó”-nál és az “értelmiségi”-nél sokkal több nyelvi stílus létezik), de ezen ne vesszünk össze. Én másképp fogalmazok élőbeszédben, másképp chat közben, másképp fordításban, vagy ha előadást kell tartanom, és szerintem sokkal szegényesebb lenne a nyelv, ha mindent ugyanazoknak a merev szabályoknak a figyelembevételével* kellene megfogalmazni.

     Nádasdyt meg nem mint koszorús költőt idéztem, hanem mint elismert nyelvészt és nyelvtörténészt :)

     * ez is például mekkora hülyeség már, hogy a MHSZ szabályai szerint a “figyelembe vétel”-t külön kellene írni, de az egybe a “helyes”, mert “úgy szoktuk”.

     Kedvelés

 5. neeev

  Kb három éve győzköd a feleségem, hogy fessünk ki saját erőből. (Idén lesz 7. éve, hogy beköltöztünk egy új építésű lakásba)
  Nem segítettél.

  Kedvelés

  1. lucia Szerző

   hát egy szoba két ember által olyan egy nap szívás, viszont utána tök szép lesz. és a durva részét, a bútorok összetologatását akkor is meg kell csinálni, ha mások festenek, a nejlonozásért (ami olyan 1-2 óra, ha alaposan csinálja az ember) 20-25 ezret kérnek, a festésért pedig (közepes-nagy szoba) olyan 50-et, szóval azért megéri. és a dulux/héra fél nap alatt szárad, szóval másnapra kész van. ki kell bírni :)

   Kedvelés

    1. zsuzsi

     Van egy video is a szajton. Ugy mukodik, h van a gep, amibe beleteszed a festekesdobozt*, a gep felszivja a festeket egy hossssszu **csobe, aminek a vegen ott a henger***. A henger nyelen gomb van, azt nyomkodva jon a festek. Nem kell allandoan nyomkodni, kiveve ha a realis sebesseg haromszorosaval vagy kepes hengerelni. Tehat nyomsz, festek szetterul a hengeren, gurigazol kicsit a falon, amikor mar nem latod h nedves, akkor nyomsz megint. A kedvencem benne, h nem kell szekrol, samlirol, hokedlirol lemaszni, foldon levo talcaba martogatni, visszacsopogni a falhoz, kozben a festekes talcaba belelepni oda is meg vissza is, a nagy festekes dobozt meg felrugni ugyesen. Mi diszpraxias csalad vagyunk, pasi megprobalt a letraval setalni, belesetalt a festekbe meg ilyenek.
     Ja, a geppel a mennyezetfestes azert brutal, mert a hagyomanyos martogatasnal ugye az ember addig pihen. Viszont itt folyamatos a festekellatas, nem kell lemaszni martogatni, tobbhonapra elegendo konditermi izomlazat ossze lehet szedni, azt mindig a pasi csinalja, o nem mer nyigni, h faraszto, o macso.
     Ha valaki teriszonyos, van hosszu nyel opcio is, azzal egy atlag belmagassag/plafon siman elerheto, csak persze azzal nehezebb dolgozni vele, mert az erokar/teherkar fizikaja miatt nagyobb erovel kell nyomni.

     Sajnos maoi elerhetoseget nem tudok, innen vinni a festeket talan tenyleg nem erne meg, bar a szobafesto ismeros szerint egy finomabb szemcseju festeket meg lehetne bele probalni, az a riziko, h a szuroket eltomiti a surubb festek.

     * speci doboz, direkt ehhez gyartjak, kicsit higabb es 2x annyiba kerul mint az atlagfestek, viszont nincs annyi szinarnyalat, bar en meg mindig megtalaltam a nekem megfelelot de en kompromisszumkepes lusta vagyok es nem sznob, mar ami a falfestekeket illeti (es itt van meg ennel is SOKKAL dragabb dizajner falfestek, komolyan hihetetlen, mire kepesek emberek penzt pocsekolni, ismeros MINDEN szobaban megjegyezte, h ez GUCCI falfestek, jo nem gucci, de a dizajner falfestek neve normalis embereknek nem mond semmit)
     ** tenyleg van vagy 5 meter, egy atlag szobaban eleg letenni a szoba kozepere, aztan a gepet nem kell mozgatni a tovabbiakban, a cso eler mindenhova
     *** a henger is speci, van neki egy kis talcaja vagy mi hosszaban, abba folyik a festek, ami a hengerre kenodik, onnan meg a falra

     Kedvelés

     1. lucia Szerző

      ez amúgy tök jól hangzik, majd utánanézek, főleg, ha számomra megfelelő színárnyalatokban is van hozzá festék (én sem louis vuttont rakok a falakra).

      Kedvelés

    1. zsuzsi

     A mienktol minden es mindenki 5 meteres korzetben, mondjuk ez a kertben nem volt akkora drama, szep barna lett minden par evvel ezelott par honapra, de aztan uj levelei nottek a novenyeknek es aztan visszaallt az univerzum rendje, zoldek a levelek.
     Igazabol nem kellett volna a 8 evesben felugyelet nelkul megbizni, illetve meg kellett volna gyozodni, h TENYLEG nem kezdi el, mig ki nem megyunk hozza, de o igen onallo volt mar akkor is…

     Az egy egyszeru pumpas cucc volt amugy, de hamar kidobtuk.
     http://www.tesco.com/direct/cuprinol-sprayable-sprayer/200-6464.prd?pageLevel=&skuId=200-6464&kpid=200-6464&sc_cmp=ppc_g__&gclid=CIyuiKX9gLcCFerHtAodqjoAZA

     Kedvelés

   1. sulemia

    sajnos az már 2 és fél éve történt, és nálunk ennyi időn keresztül nem maradnak ugyanúgy a dolgok. de ez egy teljesen elméleti felvetés, hogy ráférne már egy újrafestés a lakásra.

    Kedvelés

    1. lucia Szerző

     egyébként a festékszóróval tényleg biztos könnyebb lehet És nem lesz inden csupa csepp, ami engem az őrületbe kerget), legalábbis az előző kommentelő szerintem a festékszóró gépre célzott.

     Kedvelés

 6. Zsuzsi

  A szobafestes legeslegpontosabb analizise, korszakalkoto mu, tanitani fogjak szakmunkaskepzokben :)
  (Vegyel egy falfestogepet, sokat kell mosogatni utana, de a festes maga tenyleg csak egy vicc. Igazabol tovabb tart a gepet kipucolni utana, mint maga festes, bar a ketto egyutt meg mindig a kezzel festes fele idoben es tizede meloban. Nem kapok jutalekot jeligere)

  Kedvelés

  1. TBS

   Nekem majdnem sikerült eladnod a cuccot. :D Csak nem találok hozzá idehaza emulziót; “vidékről” lenne, de kicsit drágus úgy… Nincs valami jó forrásod ezekhez a cuccokhoz Mo.-n..?

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.