de most mennem kell párbajozni

Hétvégén amúgy matekból korrepetáltam valakit, akinek át kellene jutnia az érettségin, olyan fél óra alatt derült fény arra, hogy kb az alapfogalmakkal sincs tisztában, onnantól fogva többek között a gyerek legójának segítségével próbáltam három órában összefoglalni olyan két évnyi anyagot, nagyjából így:

apluszbe

(Tudtommal annyi eredménye mindenképpen lett a dolognak, hogy előásta a gyerekkori legóit).

Na de erről meg tegnap délután ez jutott eszembe:

fermat01s   fermat02s   fermat03s

Elnézést, lehet, hogy ez csak nekem vicces.

15 thoughts on “de most mennem kell párbajozni

 1. Leenaa

  Egyetértek, a mateknak tényleg gyönyörű a logikája, erre rá kell találni, ráállni és utána már lehet érte lelkesedni, sőt lehet szeretni. Csak az a baj, hogy amíg úgy tanítják, ahogy, addig a diák csak megunni és megutálni tudja..:( A mai iskola, tisztelet a kivételeknek, sokszor évtizedekre (vagy akár örök életre) elveszi a gyerek kedvét attól, hogy felnőttként újra foglalkozzon vele. A matek a “mumus”! Pedig lehetne másként is…! Például ez a legós szemléltetése az (a+b) x (a-b) szerintem zseniális! Be lehetne venni a tanári módszertan könyvbe. Kézzelfogható, szemmel látható, konkrét. Erre a gyerek emlékezni fog.

  Kedvelés

  1. lucia Szerző

   én ezt amúgy tökre élvezem, mármint azt a pillanatot, amikor valaki rájön, hogy a matek igazából nem valami elvont hülyeség, hanem gyönyörű a logikája, és nem is annyira tanulni kell, hanem erre a logikára ráállni, és elkezd lelkesedni (vagy legalábbis úgy tesz to humour me), szóval ha esetleg mégis kérdezne, küldd nyugodtan hozzám :)

   Kedvelés

   1. Shia-ko

    nekem a kedvencem matematikából az volt, mikor megtanultunk integrálni gimiben, majd aztán egyetemen is, és ezután vagy 1 évvel kiderült hogy mire is jó az a gyakorlatban :)

    Kedvelés

 2. dorimori

  újraolvastam a Millenium trilógiát és vmiért Lizbeth Salanderről mindig te jutsz eszembe, most még biztosabb vagyok benne, hogy nem véletlenül.

  Kedvelés

  1. neeev

   Nem jó analógia.
   Lucia nem hagyta volna életben a nevelőtisztjét.
   Továbbá gondolod, hogy itt gályázna és spájzpolcot flexelne az 1,2 milliárd (vagy mennyi, nemléxem) svéd koronájával?

   Kedvelés

   1. lucia Szerző

    hát, 1,2 mrd svéd koronám nincsen (semennyi svéd koronám nincsen, csak egy made in england strasszos tiarám), de a munkahelyemen konkrétan sokkal kevesebbért dolgozom, mint amennyit azalatt a saját cégemmel megkereshetnék (a megőrülés ellen csinálom), továbbá pont tegnap jegyezte meg a szomszéd céges kolléga, hogy “te akkor is eská raknád le a padlót, ha megnyernéd a lottót, mert megszállott vagy” (köszönés helyett azzal üdvözöltem, hogy eldöntöttem, és távoli vitorla színű lesz a falam). ja, és ha lehet, elkerülöm, hogy idegen lépjen be a házba, ezért flexelek polclábat magam.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.