terápia gyermekversekkel

Az úgy volt, hogy már napok óta gondolkozom azon, hogy felhívom a balrogot, mint olyat, aki egyszerre gyakorló pszichopata, ugyanakkor boldog házasságban él, hogy mondja meg a tutit arról, hogy én akkor most rosszul gondolom-e a dolgokat (igazából azt akartam, hogy azt mondja, hogy jól gondolom a dolgokat), csak azért nem hívtam, mert telefonon ez hosszú lett volna. És akkor egyszer csak felhívott ő tegnap (mostanában nagyjából évente-félévente egyszer beszélünk), hogy munkaügyben szeretne velem tárgyalni, és akkor átjönne valamikor.

És már eleve nagyon jól indított, mert az első pár percben mondta, hogy (a) sokat fogytam, (b) a gyerek tiszta anyja (aki én vagyok), (c) szép ez a gyerek, és innentől nálam nem igazán lehet rossz lapot húzni. Úgyhogy kifejtettem neki a tényállást, mire tényleg megmondta a tutit, hogy ebben a helyzetben nekem az a dolgom, hogy eldöntsem, én mit akarok (pipa), erről én-üzenetekben tájékoztassam a másik felet (pipa), higgyek is benne, hogy tényleg ezt akarom (pipa), aztán lesz, ami lesz, de ami a legfontosabb, ez nem ciki. Mármint ne legyen magam előtt ciki, mert nem az, és ettől megnyugodtam, mert a balrog simán megmondaná nekem szerintem, ha valami cikit csinálok (esetleg orrbavágna).

És ami még érdekesebb, felhívta a figyelmemet arra, hogy kétszer is tettem olyan megjegyzést, hogy szerintemfélrekúrklára (pontosabban olyat, hogy mivanhafélrekúrklára), ami teljesen jogos, mert amikor a balroggal megismerkedtünk, meg utána még jó ideig bennem fel sem merült, hogy engem egyáltalán meg lehetne csalni (igazából most sem értem a jelenséget, ez a legijesztőbb). És valahol igaza van, mert életemben jártam olyan tíz pasival kábé, és ebből nyolcnál szó sem volt ilyesmiről, szóval nem kellene általánosítanom.

És akkor nézegettem, ahogy a gyerekkel játszanak az erkélyen, tök aranyosak voltak, és örültem, hogy egyik sem fél a másiktól (igazából a balrog az ijesztőbb, de úgy tűnt, a gyerek megérti, hogy csak azért, mert valaki nagyon magas, nagyon kevés haja van, és nagyon összefirkálta magát, mert az anyukája nem vette el tőle időben a filctollat, még lehet vele joghurtos dobozokat egymásra pakolni vigyorogva).

Utána elmondtam, hogy megtapasztaltam az endogén depressziót tökre, mivel kétszer altatóval aludtam el, és azonnal kiütött ugyan (az ajánlott adagnak csak a felét vettem be, de így is), viszont másnap kora délutánig a szorongásos depresszió minden tünetét megtapasztaltam, amiket egyébként ismerek, de ha külső okok miatt vagyok rosszul, akkor a munka segít, vagy a biciklizés, most viszont tök tehetetlenül vártam, hogy elmúljon végre. És egyébként az a legfurább, ahogy egy részem tényleg depressziós volt meg szorongott, de nagyon, egy másik részem viszont enyhén unottan figyelte, és azon gondolkozott, hogy most már megérti az öngyilkosok beszűkült tudatállapotát, mert ennél tényleg bármi jobb (félreértés ne essék, eszemben sincs öngyilkosnak lenni, de ha valakinek ezt nem pár óráig kell átélnie, hanem hetekig-hónapokig mondjuk, akkor szerintem tényleg nem érdekelheti a családja meg bármi, csak hogy szabaduljon, és azért élménynek nem volt rossz, hogy már tudom, milyen ez, nem csak könyvekből). Aztán megnéztem a lehetséges mellékhatásokat, és tényleg ott volt, hogy az emberek öt százalékánál szorongás, depresszió, szóval ezt kifogtam, szívás.

Utána megbeszéltük még a munkaügyeket, ami angolra fordítás, ezzel nem is lenne baj, de gyermekversek is vannak benne. A versekre azonnal rávágtam asszertívan, hogy nem, mire a balrog nagyon csalódottan nézett, majd előadta (van neki ez a stílusa, ami félúton jár Riddick és John Wayne között, hogy mély hangon, lassan, szűkszavúan elmond valamit, közben áthatóan néz), szóval előadta, hogy ő megkeresett ezzel egy amerikában angolt tanító magyar nőt, aki azt mondta, hogy nem. Utána megkeresett egy finn-magyar fordító- és költőnőt, hogy legalább a saját verseit fordítsa angolra, aki szintén azt mondta, hogy nem. És akkor arra gondolt, hogy megkeres engem, mert én biztos megcsinálom, mert én zseni vagyok (nem röhögte el, áthatóan nézett). Erre revideáltam az asszertivitásomat, és azt mondtam, adjon egy hetet, meglátom, de nem ígérek semmit. Mindenesetre ha valaki érez magában ehhez vénát (tényleg nagyon egyszerű négysoros gyermekversek angolra), jelentkezzen, legyen szíves.

Kerestetnek még iPhone-nal rendelkező, kisgyerekközeli személyek applikációtesztelésre (Dream?), továbbá takarítónő, mert megőrülök különben (az elmeállapotomat csak a takarítónő befolyásolja, az iPhone-osok nem).

Utána még vagy egy órán keresztül magyaráztam a balrognak, hogy csináljon már egy gyereket otthon, és ne halogassa, mert attól csak jobb lesz minden, remélem, sikerült adni neki egy újabb lökést (remélem, nem riasztottam most el hosszú időre), ő meg ugyanezt magyarázta nekem az Apple termékekkel kapcsolatban (nem ügynök, meggyőződésből), aztán hazament, én meg tökre aludtam végre hat órát három részletben (altató és xanax nélkül), ami nálam már-már normálisnak mondható.

19 thoughts on “terápia gyermekversekkel

 1. Julis

  Olyan egyszerű belepofázni más életébe (hátha így majd az én álmatlanságom is megoldódik), hagy’ tegyem hát én is. Ekkora pofáraesésben nekem a sok-sok-mégtöbb munka és az utazás segít. Ha neked a munka most nem annyira, nem tudod felnyalábolni a dedet és elhúzni valami nem romantikus helyre mini-nyaralni?

  Kedvelés

 2. lucia

  @Segitsütis: ja, köszi, nem emlékszem már pontosan mi volt, azt hiszem, az időpontban nem tudtunk megállapodni (akkoriban többeket is hívtam, mindenki lemondta valamiért).

  Kedvelés

 3. Shirokuma

  Én ugyan a magam részéről kevésbé mereven állok ehhez a témához (ne tessék köpködni, hogy pasi, a másik irányba is), de speciel azt gondolom, hogy Luciáért érdemes bevállalni a monogámiát… :-)

  És a melatonin tényleg jó.

  Kedvelés

 4. birge

  Szívesen fordítanék verseket, bár még én sem próbáltam, de miért ne.. ámde a vizsgaidőszak végéig nem érek rá még levegőt venni sem, utána meg gyanítom, hogy késő. De azért jeleztem:)

  Amúgy nyugtató tea, herbária vagy miszösz, patikában simán kapható. Én fél bögrényitől ki vagyok ütve, ha fáradt is vagyok mellé.

  Kedvelés

 5. Etike

  Én is szívesen megnézném a verseket, konkrétan így még nem próbáltam, én is csak ellenkező irányba, de mivel magam is verselek néhanapján, hátha…

  Kedvelés

 6. sulemia

  Ha korábban fel se merült hogy téged a pasid megcsalhatna és aztán kiderült hogy mégis, teljesen normális hogy gyanakvóbb vagy a következő alkalommal. az lenne fura ha nem lennél.

  Kedvelés

 7. tapsi

  én szoktam verseket fordítani, bár inkább az ellenkező irányba, meg nem biztos, hogy mindig tökéletes lesz a végeredmény, de egy próbát talán megér…

  Kedvelés

 8. iditta

  takinő témában lehet, h tudok segíteni, írd meg lsz mailben, h mekkora és hol van és mit kellene milyen rendszerességgel csinálni és ha bevállalja az, aki nekem szokott segíteni, visszajelzek majd (kedden tudom megkérdezni tőle)

  Kedvelés

 9. Noémi

  (nemalvásra nálam bevált: aranymozsaras bio-melatonin bogyó, ez az alvásért felelős hormont szabályozza. Eleinte én is próbálkoztam egy-két xanaxszal, mert idegroncs voltam, aztán inkább áttértem erre. És sokkal jobb, pihentetőbb az alvás, ami ez után lesz. Csak megemlítettem, ha mások már analizálgatnak téged, akkor ennyit meg mertem én is említeni ;) De kívánok neked önkéntes hosszú, pihentető alvásokat! :D)

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.