most akkor megpróbálok bejegyzést írni

Itt a tavasz, barnára festettem a hajamat, barna hajú lány vagyok, a barna az új vörös. Azaz nem én festettem, hanem a pasim, ő ajánlotta fel. Abban a pillanatban (amikor felajánlotta) a paranoid tudatalattimból felütötte rút fejét a gyanú (mert olyan határozottan állította, hogy igenis befesti), miszerint eddig félreismertem, és igazából hajszobrászatból él, csak titkolja, mert cikinek érzi. Amikor a helyszínen megkérdezte, hogy akkor hogy is van ez a hajfestés, és mikor köt meg (sic!), a gyanúm nyomtalanul elszállt.

Ez a növényes dolog úgy kezdődött, hogy vettem egy cserép bazsalikomot, ami felett pár nap múlva már komoly konzíliumot kellett összehívnunk, mert halódni látszott (igen, igen, ugyanazokat a köröket járom, az orchideák azóta is burjánozva tenyésznek, az egyik konkrétan léggyökereket telepített a falra, és abból táplálkozik, ne kérdezd). A bazsalikom egy rejtély számomra, és ezt a rejtélyt nem úgy kezelem le, hogy tagadásba menekülök (bazsalikom nem létezik, bazsalikomot nem tartunk), hanem hogy magról ültettem bazsalikomot, és most különböző körülmények között szándékozom tenyészteni az egy vérből való bazsalikom-csoportulásokat, hátha.

Meg volt olyan is, hogy kimentünk a könyvfesztiválra az L.-lel és az alie-vel meglátogatni agnust, aki ott dolgozott, és az L. és alie kikönyörögte tőlem, hogy szerezzek nekik New Moon-os lufit. Szóval ott állok a lufis pultnál lufit kérve, és amikor megkérdezik tőlem, hogy felfújtat szeretnék, vagy üreset, akkor magyarázkodni kezdek, hogy nem tudom, igazából a barátaimnak lesz, majd odafordulok hozzájuk, hogy nyilatkozzanak, mire kiderül, hogy a barátaim nincsenek sehol (a lépcsőfordulóban röhögtek konkrétan). Azért kaptam lufit. Kettőt. A “barátaimnak”.

Visszatérve a lényegre, a növényekre (nem merem egybe benyomni a kiskert-sagát, mert akkor mindenki elklikkel két bekezdés után), szereztem például nyolc tő epret is, melyeket egy ládába ültettem, és azóta olyan háromóránként megtekintem őket, hogy teremnek-e már. Illetve az egyik kibocsátott magából egy virágkezdeményt, úgyhogy most már (látván, hogy az erőfeszítéseim nem hiábavalóak) megkettőzött erővel nézem, másfél óránként.

Ezután az L. még kikönyörögte, hogy vegyek neki egy könyvet is*, majd zaklatott elmeállapotából egy kicsit megnyugodva kijelentette, hogy úgy érzi magát, mint gyerekkorában, kapott lufit, kapott könyvet, most már csak egy fagyit sört szeretne, úgyhogy átmentünk a Promenádba. Ez taktikailag hibás választás volt az L. szempontjából, mert onnan gyalog, a lábunkon át lehet sétálni a Promodba, mely lehetőséggel mi éltünk is, és otthagytuk őt röpke pár percre, amivel szerintem még mindig jobban járt, mintha velünk kellett volna jönnie, majd vettünk tesógatyát (mindenki fenekén jól áll). Később Suematra is befutott, és ő is vett ugyanolyan nadrágot, mint mi (mindenki fenekén jól áll). Brainoiz és AnnGel nem vettek, de az már amúgy is túlzás lett volna.

És akkor megtartottuk az immár hagyományosnak nevezhető ruhacserés bulit is, mindenki remek darabokkal lett gazdagabb (én például alie szúlés előtti borvörös atlétájával, hogy a többit ne is említsem), illetve időnként kimentünk az erkélyre, pezsgővel a kezünkben, és Suematra bazsalikomáról beszélgettünk.

Ja, egyébként paradicsomot is ültettem, majd kiderül, hogy megmarad-e. Mozarella-palántát sajnos nem találtam.

* Később visszafinanszírozta, csak átmeneti likviditási problémái támadtak.

18 thoughts on “most akkor megpróbálok bejegyzést írni

 1. Livi

  Lucia! Igaz írtad valahol, hogy mivel többen olvasnak már, mint a kezdetekben, ezért a magánéletedre komoly szűrőt tettél blogilag, viszont ahogy magánéletileg a gy.a.-ról írtál sokat nem régen, ezt megérdemelné, aki most van.. Vagy elzárkózott az illető, hogy a blogodban szerepeljen?

  Kedvelés

 2. kereszte

  a bazsalikom általam ismert egyetlen titka az, hogy nem a kis humuszba ültetett bolti verzióval kell kezdeni, hanem nagy (30cm) cserépbe plántált addig kertben lakó egyeddel. (piacon lehet ilyet kapni kb) és nem szereti sem a túlöntözést sem a direkt napot. én is szeretnék megint költözés után, majd próbálkozom tovább. :)
  eszembe jutott még, hogy utálja ha nem a nagy leveleket szüreteled (a kicsiket meghagyva!) és a nagyokat mindig le kell szedni, hogy fejlődjön.

  Kedvelés

 3. b1o

  nahat igen a bazsalikom:) parszor en is nekifutottam, aztan mikor egy regebbi musoraban Jamie Oliver is beismerte hogy meg neki is kidoglik neha akkor megkonnyebbult mosollyal kidobtam az utolso halodot is:)
  de majd szoljatok ha van tuti tulelo es akkor ujrakezdem.
  Mi Csigaval borsot ultettunk..illetve majd mindennap borsot kell(ene) ultetnunk…en azokat nezem felorankent hogy vajon eleg mar egy borsofozelekre? de meg nem…

  Kedvelés

 4. Norewa

  @kihanemén én a Marie Claire- ben olvastam, ott van pár piszkos részlet :)
  Növénykérdésben nem tudok tanácsot adni, nemrég a borostyánom is meghalt, pedig a borostyánról köztudott, hogy nagy túlélő.

  Kedvelés

 5. chili

  @kihanemén: ugye? én is csak erre bírtam figyelni és tökjó és annyira vártam már részleteket, de persze sejthettem volna, hogy “kliffhenger” lesz a pasiból, és bazsalikommal lesz befogva a szánk :)
  Jó is az egyébként, nekem is van a konyhaablakban, de én mag formában vettem aztán ültetés után mindennek pont az ellenkezőjét csináltam amit itt leírtatok (felülről öntözöm, és bőségesen, mert így mutatom ki a szeretetemet ;) )és a bazsák kinőték a cserepet, szét kellett ültetni majd elosztogatni családszete. Ezek szerint csak a mediterrános konyhai enteriőrt szereti ennyire :)

  Kedvelés

 6. manner

  Hogy okoskodjak: szerintem ott a legkönnyebb elrontani a bazsalikomnevelést, hogy túllocsoljuk. Ha már tök száraz a földje, elég akkor locsolni, legalábbis ez nekem bejött.
  Igen, igen, a gatya engem is nagyon érdekelne (mert az én fenekemen kb semmilyen gatya se áll jól, brühühü)

  Kedvelés

 7. exmanka

  @Panzer Élelmiszerbolti palánta felejtős, azok hűtőházban laktak, és kb. addig maradnak életben, mint ameddig eltartható a mozzarella caprese többi alapanyaga. Márpedig a bazsalikom természetes környezetében nem öt fok van, hanem vagy harminc, ezért feltételezem, hogy azt szereti inkább. Ezért tehát kertészetben kell venni a palántát, napra kell tenni, a locsolást nem tudom, de szomjas egy növény. Nekem őszig hozta a friss leveleket mindig.

  Kedvelés

 8. lucia

  @iditta: három éve mondtak egy tutit, hogy alulról kell locsolni (tehát nem a cserépbe öntöm, hanem a tálkába alatta a vizet), ez valamivel csökkentette a halandóságot, de megoldani nem oldotta meg teljesen.

  Kedvelés

 9. Panzer

  Iditta, nekem az a tapasztalatom, hogy ha boltban (Tesco) megveszed a bazsalikom-palantat, akkor annak otthon rohamos gyorsasaggal elkezdenek barnulni-lehullani a levelei, aztan par nap mulva elfonnyad az egesz noveny.
  Amit kiprobaltam es bejott:
  – azonnal atultetni friss foldbe
  – levagdalni rola az osszes levelet, ami akar csak a legkisebb mertekben is barnul
  -az elso alkalom kivetelevel csak alulrol locsolni
  -lehetoleg huvos, napfenyes helyen tartani. Telen a ket ablak kozott, nyaron… haaat, ezen meg gondolkodom.
  (A huto, belul felkapcsolt lampaval valoszinuleg nem jo terv… :) )

  Kedvelés

 10. cinty

  pappito már bizonyította, hogy jó stílusban írva a mezőgazdaság egy igen érdekes és szórakoztató dolog. neked meg sose volt baj a stílusoddal.
  plusz egy koncentrált – képekkel illusztrált – alkotásra jobban jönnek az odavágó tanácsok is.

  amúgy meg termésben gazdag földművelést, nevelgetést.

  Kedvelés

 11. iditta

  annyival egészítsd már ki kérlek, a bejegyzést, h gyakorlott bazsalikom-tenyésztők írják már meg a tutit, mert én is pont abban a cipőben járok, mint Te, azzal a különbséggel, h nagyon b…a csőrömet, h minden más növénnyel jóban vagyok, ezt az egyet kivéve…köszi!

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.