szomszédok

Egyébként meg már éppen dicsérni akartam volna a kerületet, hogy mennyire jó már, betömték itt a kis utcákban is a kátyúkat (mondjuk még mindig olyan a környék, hogy a főutakon sem mérnek gyorshajtást, mert nem lenne kifizetődő), illetve idén nem tették közzé a lomtalanítás időpontját, csak a lakosok kaptak levelet körzetenként más időponttal, és egy nap alatt eltakarították a cuccost, úgyhogy nem alakultak ki dél-olasz bandaháborúkhoz hasonló viszonyok, meg a múlt héten becsengetett a kukás, hogy elfelejtettük kirakni a kukánkat, és segített kivinni is. Meg a szomszédok is tök normálisak, nem úgy, mint a csövön kopogósok a panelban.

Na erre ma egyszer csak becsönget valami rendőrzászlós, aki a nevemen szólított, hogy beengedném-e (kicsit mondjuk csodálkoztam, honnan tud rólam, mert nem ide vagyok bejelentve, és sehol nincs névtábla, de mindegy). Kimegyek, erre kiderül, hogy a jobbfelé lakó idősebb hölgy hívta ki őket (ketten voltak) azzal, hogy ott áll a kerítése előtt két éve az az autó, amiről senki nem tudja, kié, és ne álljon ott. Az én autóm persze, és azért állok ott, mert a kocsiszínbe már nem férek, és így muszáj valamelyik szomszéd elé, mert a miénk nyeles telek. Három éve egyébként megkérdeztem a főbérlőt, hogy hova állhatok, azt mondta, álljak a néni elé, mert neki nincs kocsija, csak ne a kapuja elé, mert az bunkóság lenne. Mondjuk ha bekopog és megkér, akkor simán elállok a kerítése mellől, a néni viszont ehelyett rakott reggel egy levelet a szélvédőmre, majd délben látta, hogy nem olvastam el, akkor rakott még egyet, és egy órára annyira feldühödött, hogy kihívta a rendőröket.

Jeleztem egyébként a problémát a főbérlő felé (az ikerház másik felében lakik), aki nagyon sajnálta, hogy pont nem volt otthon, mert beszélt volna a rendőrökkel. Én is nagyon sajnáltam, mert ő nagyon határozott hangnemben tudja megvédeni az igazát ilyen esetekben (mint kiderült, az utcánk közterület, nem a telkekből alakították ki), továbbá arról is tájékoztatott, hogy őt a gyámügyön jelentette fel a néni. Beszéltem a másik telekszomszéddal is, aki mondta, hogy persze, álljak eléjük bárhova, és öt is feljelentette már a néni valamiért, meg mindenkit. Ez a dolog egyébként így kohéziós erőként szolgált szomszédságilag, nem lennék meglepve, ha a néni lófejet találna az ágyába, de végül is neki lehet a legrosszabb, mert nekünk javarészt normális szomszédaink vannak, neki viszont csupa bűnöző lakik az utcájában.

Na de hogy keretet adjak a történetnek, a panelban ilyen nincs. Ott senki nem hív rendőrt, ha a háza elé állok.

18 thoughts on “szomszédok

 1. lucia

  Bálint: nálam jobban senki nem utálja, ha bántanak egy gyereket, de van olyan is, hogy nem a szülő a hibás a sírásban. az öcsém lánya féléves koráig szinte folyamatosan sírt, ha nem kézben zötyögtették éppen. egyszerűen nem lehetett vele mit csinálni. és ha hetek óta sír az ember fülébe egy gyerek, nem a szomszédban, hanem a saját lakásában, akkor kicsúszhat a száján olyasmi, amit esetleg nem gondol komolyan (nekem az unokahúgomtól olyan két és fél óra tutujgatás után szakadt el a cérnám, de én persze oda tudtam adni, hogy most vigyázzon rá más).

  Kedvelés

 2. Monik

  Szia. Hát ez nagyon durva. Szegény gyerek. Sajnos sok ember ilyen, ahogy hallom meg látom magam körül. Utálom az embereket. :) És sajnos ilyen szomszéd mindenhol van. Az esetedben felmerül még egy probléma. Vajon nem bántják a gyereket? Nem kéne szólni valakinek? De az is lehet, hogy semmi sincs, és ha szól az ember valamilyen hatóságnak, a szomszéd tuti zabos lesz rá.

  Kedvelés

 3. Bálint

  Szerintem a lakáskeresésnél nem azt kéne kiírni, hogy “csendes ház, nincs gyerek”, hanem azt, hogy “csendes ház, nem idióta seggfejek a szülők”. Nálunk van egy pici gyerek nagyon is hallótávolságon belül, aki egyrészt egész nap sír, de tényleg egész nap, elképzelni nem tudjátok, hogy egyáltalán lehetséges ennyit sírni. Már ez is gyanús, hogy lehet a szülők hibája, mert szeretetteljes légkörben és satöbbiben nyilván nem ilyen a helyzet, de ez még nem bizonyíték. Viszont az egyik reggel arra ébredtem, hogy apuka úgy próbálja elhallgattatni a gyereket, hogy azt üvölti torka szakadtából: “mi van már, a büdös kurva isten bassza meg?!”. Úgyhogy éljenek a gyerekek, le a szülőkkel.

  Kedvelés

 4. Monik

  Hát, nem tudom a szomszédban mit játszhatnak. Talán szekrényborogatósdit, mert néha olyan hangzavar van, mintha a bútorok is dőlnének. De nálunk érdekes a helyzet, mert anyu hazajön aztán megérkezik a pasija és a gyerekek meg azt csinálnak amit akarnak.

  Megértem, hogy ha sokáig dolgozik a szülő, akkor csak este van idő a gyerekekkel foglalkozni. De szerintem értelmes ember akkor is figyel a szomszédra és valami kevésbé hangos dolgot játszik a gyerekkel. Már ha van ereje hozzá és nem ül le a tv elé inkább egy üveg sörrel.

  Kedvelés

 5. Encsi

  Monik, szerintem amikor még diafilmet vetítettünk esténként, akkor Apu nem este 6-7-re esett haza (vagy még később). Vacsi, fürdetés (kötelező program), és utána tud a család mondjuk lefekvésig pont 8-9 körül együtt játszani… Szerintem nem csak a szomszédoknak nem ideális ez így, de valszeg Apu-Anyu se örül ennek, csak hát manapság szerencsés az, aki jobban tudja menedzselni a munkaidejét és kiesik a toll 5-kor a kezéből. (Tudom, ez most nagy általánosítós modell, de szerintem akkor is van benne valami, ha összehasonlítjuk a 2-3 évtizeddel ezelőtti állapotokkal…)

  Kedvelés

 6. Monik

  Szia. Ebben igazad van, egy csecsemőnek nem lehet megomdani, hogy akkor most ne sírj. :) Nálunk is volt régebben a szomszédban pici baba és érdekes de én sose hallottam gyereksírást panelben. Pedig biztos sírt a gyerek. Itt alkalmazkodni kell minden szomszédnak, ha mégis áthallatszik a sírás. Az esti ugrálásra viszont az nem magyarázat, hogy többen vannak a gyerekek. Mint nálunk is. Oké, hogy napközben esetleg elviselem, mert ugye nem lehet vele mit tenni. De azért este későn ne engedje már anyuka a szaladgálást egy panellakásban. Olvasson nekik mesét, mi anno mamámmal diafilmet vetítettünk a mosdóajtóra :) stb. Szerintem a mi szomszédunk a pasijával foglalkozik olyankor, a gyerekek meg szabadon garázdálkodnak. :)

  Kedvelés

 7. gyuzsu

  MOnik, nyilván vannak az emberi együttélésnek normái, pl. az, hogy késő este nem hagyom trappolni a gyerekeimet. De pl. egy kéthónaposnak nem tudod elmagyarázni, hogy ne este 8 és fél 10 között sírjon minden este, majd hogy mindezt négyhónaposan abbahagyja.
  Meg hát a gyerek zajos. AlApból. PLáne ha nagyobbacska és ha kettenhárman vannak, akkor meg pláne. csak az alkalmazkodás, a másik elviselése ma nem érték, sőt cask az én váram az érték.

  Kedvelés

 8. Monik

  Szia. Na ez azért durva, hogy azért kihívni a rendőrt, mert sír a gyerek. Vagy csak rendes állampolgárok akartak lenni és azt hitték, hogy bántják a szomszédban a gyereket? :) Ebben a “csendes ház, nincsenek gyerekek”-ben lehet valami. A szomszéd lakásba nemrég költözött egy nő két gyerekkel. Na most szinte minden este 8-9 környékén rákezdenek és akár vagy egy órát is ugrálnak, dübögnek. Az alattuk lakó örülhet. Bár nekem még nincs gyerekem, ne mondja senki, hogy nem lehet úgy nevelni a gyerekeket, hogy ne csapjanak ekkora zajt késő este. És nem vagyok gyerek ellenes. :)

  Kedvelés

 9. gyuzsu

  Öcsémékre néhány éve azért hívtak ki rendőrt, mert hangosan sírt a 9 hónapos gyerekük. (A gyereknek amúgy a féloldali hangszalagja bénult volt, képzelhetitek a hangerőt.)
  Lakáskereséskor meg kínáltak úgy kecót, hogy “csendes ház, nincsenek gyerekek!”

  Kedvelés

 10. Monik

  Én egyszer kértem meg a szomszédban lakó csajt, hogy hallkítsa már le a rádióját, mert baromira nem tudok tanulni. Na őt meg ez baromira nem érdekelte. Hiába szólok én a szomszédnak, általában nem érdekli az embereket, hogy zavarják a másikat. Szerintem nem kell meglepődni, ha valakire kihívják a rendőrséget, mert pl. bömböl nála a zene. Ha közösségben élsz alkalmazkodni kell. Bár a legtöbben erre azt mondják, hogy a lakásomban azt csinálok amit én akarok. A panelben ahol lakom nemrég még üveget is dobáltak ki az ablakon a buli hevében. Ki a fene merne becsengetni hozzájuk, hogy ezt azért ne?

  Kedvelés

 11. Theia

  ezek szerint ilyen feljelentgetős szomszéd minden utcában van… Nálunk a szomszéd bácsi azon pöccent be múlt héten, hogy apu vasárnap délután hangosan mert fúrni a kertben – nagyjából 10 percig.

  Kedvelés

 12. enn

  panelban azért jelentett fel a néni, mert nem tetszett neki az előre bejelentett, kiírt, személyesen is előre elnézéstkérős lakásfelújítás. ennek két éve, még mindig nem záródott le az ügy. ja, eladó egy panellakás a 14. kerületben, valaki? :)

  Kedvelés

 13. Aurus

  Nekem erről az jut eszembe, amikor a kollégiumban (Wohnheim, ami azért nem teljesen ugyanaz) egyik buli alkalmával bevallottan kissé hangosan hallgattuk a zenét és az alattunk lakó kihívta a rendőrséget.
  Nem jött fel, meg sem kísérelt szólni, pedig ha mondja, bocs srácok holnap vizsgám van (megváltam a világot stb.), nyilván lehalkítottuk volna (biztos, mert enyém a cucc).

  Nem értem az ilyen magatartást, nem lett volna egyszerűbb szólni? Egyébként a két rendőr is mosolygott, ez még német létükre nekik is fura volt.

  Kedvelés

 14. Nona

  “de végül is neki lehet a legrosszabb, mert nekünk javarészt normális szomszédaink vannak, neki viszont csupa bűnöző lakik az utcájában.”

  :))))))

  Kedvelés

 15. Anni

  ismerős a feljelentgetős-szomszédnénis dolog… a szüleim egyik szomszédja is ilyen. természetesen ő is feljelentette a fél utcát csip-csup kis hülyeségek miatt. akkor lett ennek vége, mikor a fia lett a polgármester, és a jegyző közölte velük, hogy ez így tovább nem lesz jó játék…

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.