arról, hogy mindig csatoljátok be a sisakot

A fiúm pajtása mellé beraktak még egy hasonló kvalitásokkal rendelkező motorost (tüdő- és agysérülések), aki sokkal nekiment egy betonfalnak (ami, ugye, pont olyan, mint ha valaki sokkal nekimenne egy betonfalnak), úgyhogy most olyanok, mint a Beszélj hozzában. A pajtást egyébként megint megműtötték agyödéma végett, a hosszabb távú tervek közé tartozik, hogy megvárják, amíg rendbejön a tüdeje, akkor felébresztik annyira, hogy ellenőrizni tudják a reflexeit, majd jó esetben egyre feljebb ébresztik. Ezen elgondolkoztam, hogy milyen lehet már, hogy elmész motorozni mondjuk május tizedikén, és a következő pillanatban már június közepe van, mire a fiúm kitalálta, hogy vagy eljátszhatnák, hogy a haverja átaludt tizenegy évet. Ebben az ötletben láttam perspektívát, rögtön mondtam is, hogy vegyenek majd fel ilyen űrhajós-szerű, futurisztikus ruhákat, a feleség meg átfesthetné a haját, vagy levágathatná, a fiúm meg hozzátette, hogy esetleg megnöveszthetné. Hogy fog majd nevetni a haverja a viccen, jegyezte meg még kedvesen.

Amúgy egyébként őt is megérinti egy kicsit érzelmileg a dolog, mondta is, hogy az oké, hogy a haverja bent fekszik a kórházban meg minden, legfeljebb másfelé indul hozzá, mint eddig, de az már nem oké, hogy este nem jön fel csetre, ettől nagyon hülyén érzi magát. És a hétvégén meglehetősen gyakran simogatta elérzékenyülve a homlokomat célzottan, kérdeztem is, hogy mi ez, új fétisünk van, vagy mi, mire azt felelte, hogy most jött rá, mennyire fontos neki, hogy a szeretteinek legyen agya. És akkor beszélgettünk arról, hogy az emberi agy milyen nagyszerű, ugyanakkor misztikus dolog, odabasz, fogalmazta meg a fiúm, majd elmondta, hogy az egyik agykutató ismerőse meg van róla győződve, hogy az emberi agy tulajdonképpen csak egy interfész valami egészen máshoz, annyira fura dolog. Ezzel témánál voltunk, mondtam is rögtön, hogy hát szerintem úgy van, hogy az emberi agyat mi a büdös életben nem fogjuk megérteni, mert úgy vagyunk vele, mint a mélytengeri halak, akik nem látnak, és akiknek soha nem fogod tudni elmagyarázni, hogy egyáltalán mi az, hogy látni, nemhogy az, hogy mi az, amit láthatnának. A természet nagyon költséghatékonyan dolgozik, magyaráztam, és senkiben nem fejlődik ki semmi olyan képesség, amire nincs szüksége a túléléshez. Csak azt értjük meg, amit evolúciósan szükséges megértenünk, lovaltam bele magam, mire a fiúm szeme felcsillant, és azt válaszolta, hogy ja, hát akkor ő ezért nem értette soha a táncszínházat. Egyébként is, azok mind buzik, tette még hozzá elgondolkozva.

Hát így filozofálunk mi ketten az üres óráinkban.

14 thoughts on “arról, hogy mindig csatoljátok be a sisakot

 1. lacika

  >a fenntartásom, hogy a számítógépben tárolt számítógép leírást nem a számítógép érti, hanem – én nem – de más, a számítógépnél magasabb rendű szervezet, a humanoid. a filozófiai kérdés: tudunk-e magunkkal azonos, vagy magunknál fejlettebb rendszert létrehozni?

  >a fenti kérdést megválaszoni nem tudom,

  Én sem; a megjegyzésemmel nem is akartam valamiképpen bizonyítani a lehetőséget – bár erősen arra tippelek, hogy fennáll -, csupán arra utaltam, hogy pusztán mennyiségi, kapacitási alapon nem zárhatjuk ki, hogy egy intelligens rendszer létrehozzon egy még intelligensebbet. Tehát ez az akadály nem áll fenn; ettől még másvalamilyen fennállhat, de nem tudom elképzelni, miféle lehet.

  Akik a lehetetlenség mellett próbálnak érvelni, azok vagy csupán magát az állítást ismételgetik más átfogalmazásokban, vagy nyíltan kimondják, hogy szerintük az intelligenciához lélek kell, azt meg csak Isten hozhat létre.

  Ezt is joga van bárkinek gondolni, én nem.

  Kedvelés

 2. brian

  lacika: az érveiddel szemben, csak annyi a fenntartásom, hogy a számítógépben tárolt számítógép leírást nem a számítógép érti, hanem – én nem – de más, a számítógépnél magasabb rendű szervezet, a humanoid. a filozófiai kérdés: tudunk-e magunkkal azonos, vagy magunknál fejlettebb rendszert létrehozni?

  a fenti kérdést megválaszoni nem tudom, eztért visszakanyarodnék a mélytengeri halakkal kapcsolatos eszmefuttatásokhoz: látnak-e, vagy nem látnak.
  autodidakta oceanográfusként azt mondhatom, hogy bizonyított, e halak nem foglalkoznak az érzékelés mikéntjének napi kérdéseivel. erre példa a mélytengerek egyik ősi, porcos, és talán legintelligensebb faja:
  a szarik rája.. :)

  Kedvelés

 3. lacika

  > lehet, hogy az agy működésének megértése is valami ilyesmi? az agyammal az agyamat vajon megérthetem?

  Simán. Mint ahogy a számítógépedben is benne lehet a számítógéped működési elveinek leírása. Ami nem lehet benne, az egy adott állapotának a teljes leírása, de ez nem is szükséges az alapelvek olyan szintű megértéséhez, ami kielégíti kíváncsiságunkat / lehetővé teszi, hogy mesterséges intelligenciát hozzunk létre.

  Maximum azt okozza, hogy a mesterséges intelligenciát semmiképpen nem lehet pontról pontra beprogramozni, mindenképpen szükség van a tanulás lehetőségére.

  De ez már nagyon régóta nemcsak magától értetődőnek számít, de pl. a szakértői rendszerekben meg is van valósítva, egy, az agyhoz képest még elég primitív szinten.

  Kedvelés

 4. Brian

  nézek ki a fejemből, de trükk nélkül (tükör) soha nem láthatom meg az arcom – hát még a szemem.

  lehet, hogy az agy működésének megértése is valami ilyesmi? az agyammal az agyamat vajon megérthetem?

  Kedvelés

 5. tutu

  bácsikám szanatóriálódott budakeszin amerikai út után. szinte mindenki motoros volt, baleset után. teljesen, vagy csak félig bénán, járni, vagy pisilni tanulva. jófejség ment: tolták neki a tolókocsikkal is, belementek a csínekbe a rámpán. durva. tényleg az. én nem szeretnék motorozni.

  Kedvelés

 6. szputnyik

  Hát igen, az ezerszer elcsépelt mondat, felöltözni motorozáshoz…és ugye sokan nem értik meg hogy a motor még csak az első hozzávaló, a ruha és a sisak sokkal fontosabb, érdemes lenne azzal kezdeni, de sokan nem így tesznek (speedmotor+strandpapucs). Én bevezetném a KRESZ-be hogy a motorozáshoz kötelező legyen a megfelelő ruházat is!

  Hányan értik, hogyan működik a számítógép-processzor? És a számítógép-egér? A repülőgép-sugárhajtómű? Az automata sebességváltó? A vécétartály?

  Hát ezeket speciel még értem, de a nők sokkal bonyolultabbak :).

  Kedvelés

 7. Parker Lewis

  es ha a guglinak? :>
  es ha a microsoftnak…?
  bar asszem mindegy kinek lesz eloszor, abban a pillanatban amint a hadseregnek _is_ lesz. felteve hogy csupa rosszat feltetelezunk roluk…

  Kedvelés

 8. lacika

  És hadd persze egy szó az agyműködésről is. Ne vedd ellened való kritikának, hiszen az egész emberiség (maximum mínusz én) -re vonatkozik messzemenően.

  Nagyszerű, misztikus, fura, soha érthető dolog volna az agy hát. A nagyszerű és fura persze nem objektív kategóriák, hanem az a megmosolyogtató, ahogy a kérdéshez való hozzáállásban keveredik az alázat és az önteltség.

  Sose fogom megérteni – mert hisz kevés vagyok hozzá -, ugyanakkor: én olyan okos vagyok, hogy amit én nem értek meg, az valami rettenetesen de hihetetlenül minden feletti dolog kell, hogy legyen.

  Nos, bizonyára jó bonyolult, de abból, hogy nem értjük, azért nem következik olyan sok. Hányan értik, hogyan működik a számítógép-processzor? És a számítógép-egér? A repülőgép-sugárhajtómű? Az automata sebességváltó? A vécétartály?

  És amit még érzékelni szoktam vélni ennél a témánál, az a legősibb és legfontosabb érzelem: a félelem. Azért is nem hisszük, hogy megérthető az agy, mert nem szeretnénk. Mert akkor majd mesterséges intelligenciákat tudunk csinálni, amelyek felül fognak minket múlni, és nem lesz ez jó érzés, mint ahogy már nem indítok el egy sakkozóprogramot, hisz csak akkor nem ver laposra, ha megkérem, hogy gyengén játsszék.

  A mesterséges intelligencia az emberiség végét fogja jelenteni. És ha ráadásul – ami a legvalószínűbb – az amerikai hadseregnek lesz először olyanja – nos, azt a pillanatot semmiképpen nem szeretném megérni.

  Kedvelés

 9. axe

  motorozasnal egy pillanatra sem szabad elfelejteni, hogy ott a karosszeria a sajat tested es mindig a varatlant kell varni. es ha ezt igy csinalod, neha meg akkor is lehet baj. ezzel szemben viszont nagyon jo es ez eleg ok, hogy csinalja az ember

  Kedvelés

 10. lacika

  Amit linkeltem, az egy medúza – ezek jellemzően – vagy talán mind -vakok -, de hamarjában ezt a nem hosszú cikket találtam, amit elolvasva – ami persze nem kötelező – az ember érzékelheti, mennyire életszerű, hogy mélytengeri halak lássanak.

  Kedvelés

 11. lucia

  phnb: igazából szerintem annyira azért nem gáz. fel kell öltözni rendesen, nem szabad belemenni kétesélyes helyzetekbe, és aki nem tud gyorsan dönteni, illetve elábrándozós típus (mint én), az valóban ne motorozzon, de egy robogóra simán felülnék. a fiúm meg december óta kb minden nap motorral megy mindenhova, és őt ennek ellenére nem féltem különösebben (biciklivel veszélyesebb dolgokat csinál).

  Kedvelés

 12. phnb

  ez a motorozás – ezek szerint nem teljesen alaptalanul – a legnagyobb parám, nem tudnának annyit fizetni, hogy felüljek akár egy robogóra is…

  Kedvelés

 13. lacika

  A mélytengeri halak jellemzöen látnak. Hogy emögött milyen evolúciós mechanizmus van, azt nem tudom, de az tény, hogy számos mélytengeri állat világít.

  Ehhez gondoljuk meg azt a tényt, hogy ha egy állat teljesen láthatatlan lenne, akkor a párkeresés is nehézségekbe ütközne. De lehet, hogy más tényező is játszik itt, például előfordulhat, hogy a világitás nem is jó a világitónak semmire, csak valamilyen melléktermék. Na jó, ideje abbahagyni az úgy csinálást, mintha érteném a jelenséget.

  http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&rov=1&id=5178

  Még az jut eszembe, hogy a szintén mélytengerben (szerencsére) élö legnagyobb tintahalak szeme a legnagyobb látószerv az állatvilágban – kb. emberfej nagyságú lehet.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.