a társalgás művészetéről

Mint ma kiderült, van ez a dolog a pasikkal, és nem csak az enyémmel, hogy olyanok, mint a spanyol feleségek. Ez igazából nem pont ma derült ki, hanem már a Sanyinál is, de ma tette szignifikánssá a következtetést a mintavételezés nagysága.

A spanyol feleség az úgy volt, hogy én úgy húszévesen alapfokú szinten beszéltem spanyolul, különös tekintettel az előre begyakorolt mondatokra, mint például hogy "carramba, de nuevo suena este maldito despertador", és akkor jött valami szakmai ismerős spanyol házaspár, akik közül csupán a férj beszélt angolul, a feleség viszont nagyon megörült annak, hogy spanyolul mutatkoztam be, és onnantól kezdve spanyolul beszélgetett velem folyamatosan, amiből én néha kiragadtam kulcsszavakat, amiket értettem, és azok hangulati tartalma szerint bólogattam különböző irányba. Na, pont ugyanígy éreztem magam, amikor a Sanyi a temetőben megörült annak, hogy Shimano bicikliscipő van rajtam, és onnantól fogva a biciklikről beszélgetett velem, mint kollégával, csak ebben a konverszációban nem a dormir meg az con migo voltak a támpontok számomra, hanem az agyfék, meg a szpesölájzd, meg még az egg-beatert is értettem, csak az összekötő részeket nem. Én ugyanis – a megtévesztő bicikliscipő ellenére – a biciklire úgy tekintek, mint amolyan szelidíthetetlen vadállatra, amely még álló helyzetben is képes megbokrosodni és ledobni engem, tekintet nélkül a korábbi viszonyunkra, és inkább gyakorlati (a hatásos önvédelem 12 módja) , mintsem elméleti érdeklődést tanúsítok iránta.

És akkor ma leszólítottam a glóriát, és túllépve a bemelegítő szakaszon, ami arról szólt, hogy ki sír, meg ki hagyta már abba, belecsapott a közepébe, miszerint a mi pasijainkban a motoron kívül ez az edukációs hajlam, illetve a párbeszédre való erőteljes törekvés is közös, tekintve, hogy az övé (az 1-es számú) is hajlamos váratlan hirtelenséggel elmondani neki a karburátokról sok mindent, avagy negyedórán keresztül felolvasni neki háborús fantasyből, ilyen fegyverleírást, vagy mit. És akkor utána jön a trükkös rész, amikor megkérdezik, hogy na? meg jó, mi? (az enyém konkrétan azt szokta kérdezni, hogy mit gondolsz te erről? hiába, mindig is túlbecsült), és erre válaszolni kell valamit. Namármost a glória, leánynevén sicktranzit, már több publikációjában tanúságot tett a férfiak területén tanúsított éleslátásáról és jó megfigyelőképességéről (utalnék itt a "pasim mindig utánamjön az erkélyre" tematikájú bejegyzésére, amivel – bár már csak magángyűjteményekben található meg – elévülhetetlen érdemeket szerzett a blogirodalomban, de nálam mindenképpen, még hónapokkal később is hangosan röhögtem rajta visszaolvasás közben), szóval ő nem hoz magára szégyent, ilyenkor mondja mindig, hogy úúúúhh, de jó, nem semmi!!, sőt, nem restell a kiragadott kulcsszavakra reagálni, mint például úúúhh, lézeres, de jó, nem semmi!!, bár ezzel egyszer megszívta, mert a szóbanforgó történet lényege az volt, hogy az a dolog konkrétan pont nem lézeres, de az ilyesmi előfordul, ezt sose lehet előre tudni.

Mindenesetre én is megosztottam vele, hogy tegnap, amikor a fiúm elmesélte, hogy Budapesten két reaktor is van, az egyik kutatóreaktor, a másik meg oktató, akkor én abszolút témába vágóan még vissza is kérdeztem, hogy ez azt jelenti-e, hogy az utóbbinak magasabb az egyetemi fokozata. Úgy éreztem, ebből biztosan tudni fogja, hogy én figyelek rá. A pasim, mármint.

Lényeg, ami lényeg, végső konklúzióként azt szűrtük le, hogy amikor a férfiemberek már nagyon átmentek spanyolfeleségesbe, mindig hatásos módszer, ha az ember megpróbálja magához ragadni a beszélgetés fonalát. Nálunk például mindig bejön, ha közlöm a fiúmmal, hogy nézd, van mellem, ez ugyanis mindig érdekli őt, láthatóan figyel és erősen koncentrál, akár percekig, noha már korábban is tudott a dologról. Fent említett konzultánsom szerint ez a módszer mind a motoros, mind a zenész foglalkozásúaknál hatásos, szóval innentől szerintem nyugodtan extrapolálhatunk, és bátran alkalmazhatjuk bármilyen kontextusban.

Reklámok

11 thoughts on “a társalgás művészetéről

 1. András

  Nekem van egy hölgyismerősöm, aki a vízesésmodell szerint kommunikál, és nagyon szeret mesélni az esküvőjéről (meg pár másik témáról is, de azok többnyire nem eleve érdektelenek).

  Az esküvőjéről már mindent tudnék, elölről hátra, jobbról balra, talán még az ültetési rendet is fel tudnám rajzolni, ha nem sikerült volna elérnem, hogy még csak ne is egyik fülemen be, a másikon ki, hanem eleve megkerülje a fejemet az információzuhatag; aztán egyszer, amikor már nagyon nem bírtam a sodrást, megmondtam neki, hogy “ne haragudj, de azt hiszem, erről a témáról most már sokkal többet tudok, mint amennyit valaha is tudni szerettem volna”, de kedvesen és mosolyogva, mert alapvetően azért nem utálom én őt, sőt, és hát végülis ezt talán belátta, vagy legalábbis annyira sokkolta, hogy elállt a szava, és azóta nem hozta elő újra. Úgyhogy így is lehet.

  De ez a “nézd, van mellem” igazán elterjedhetne szélesebb körben is – ha ezzel tartanának fel munka közben ahelyett, hogy az esküvőjükről mesélnek százhetvenkettedszer is, szerintem sokkal kevésbé bánnám, és megelőlegezem, hogy nemcsak én. Mindenki mosolygósabb, kiegyensúlyozottabb lenne, vidámabb hangulatban telnének a hétköznapok, és családiasabb légkör alakulna ki a munkahelyeken.

  Alapítsunk mozgalmat pl. “Névám” (Nézd, Van Ám Mellem) vagy “Cibál” (CiciBámulók Ligája) vagy ilyesmi néven, és terjesszük az igét. Biztos vagyok benne, hogy az emberek legalább mintegy 50%-ánál nagy sikerünk lenne.

  Azt amúgy tudtátok, hogy azok a férfiak, akik naponta legalább tíz percet női mellek bámulásával töltenek, kimutathatóan tovább élnek?

 2. gargoyle

  ez mar frappansabb valoban de felek a kello finom ironikus figyelmeztetest ez sem viszi at a holgy fele .)

  gloria: fehernemuvel nagyot nem lehet tevedni. legalabbis ilyen temaban meg nem hallottam pasit tiltakozni, ezek szerint ez egy kozos pont a 2 nem orok harcaban .)

 3. glória

  nem tudom, nekem bejön a “nézd, van farkam”, ha azt nem egy idegen mondja. viszont az is igaz, hogy nem nagyon gyakran beszélek körömlakkokról és pálmákról, hanem inkább kerékpáros balesetekről, fociról, sörről és repülőgépekről szoktam, najó, esetleg néha a fehérneműmről vagy a hajszínemről is, dehát végülis nő vagyok, és ez utóbbiakat is meg tudom közelíteni a karburátorok felől (akár).

 4. lucia

  szerintem aki a pálmája gyerekkori képeiről mesél, az sokkal ádázabb és megbocsáthatatlanabb, mint aki a kuplungok működési elvéről, úgyhogy simán megérdemli a “figyelj csak, képzeld, van farkam”-at, ártatlan arccal, mintegy boldog rádöbbenéssel előadva. úgy kevésbé veszélyes.

 5. osiris

  gargoyle: ilyenkor nekem be szokott jönni, ha úgy csinálok, mintha a mondandójáról eszembe jutna valami, nagy hévvel elkezdem mondani a magamét, és olyan vizekre terelem a beszélgetést, amit már elviselek.

 6. zsoltu

  igen, én is ezt akartam kérdezni, merthogy van farkam, vagy golyóm, az annyira nem vicces, mint a van mellem. persze egyben közösek: mindkettőnél garantálható a következmény. az már ugye nem közös: mellnél lesz szex, faroknál lesz pofon.

  elképzelem:
  – nyuszómuszó, és képzeld, bejött irénke, tudod, az a nő akinek vonderbrája van, de a főnök mégis belemegy a mókába vele, na szóval tudod, az a rüfke, és megint megkérdezi, de tudod, azzal a nyávogó hangjával, hogy moooostakkor ki csinál kávééét? mert ő kilakkozta a körmeit és mutogatja is, a baromi randa és olcsó lila lakkot, erről jut eszembe, venni kell nekem is valamit, mert a channer rubinsteinem elfogyott, szóval azt hitte, hogy majd én felállok helyette főzni, de hülye nem vagyok, tegnap is ezt csinálta, és akkor jött a béla, tudod, aza muja rendszergazda, és nem étette, hogy miért kérdezem megint meg tőle azt hogy….
  – drágám, van farkam.

  baingg.

  szóval tessék női oldalról elmondani, mi a megfejtés.

 7. gargoyle

  es ize elleniranyban mi a javasolt?

  mmint ha jon egy lenduletes holgy es hirtelen 42 percben vazlatosan elmeseli hogy gugyog a gyermeke/no a palmaja/horgolodik a horgolnivaloja

  probaltam analogizalni de allandoan elmeleti pofonvagas volt az eredmeny :o

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s