gyorsjelentés a kelttésztáról és a János vitézről

Nekem amúgy egyelőre az IKEA hiányzik a legjobban ebben az egészben (tudom, FWP, de ez van). Mielőtt még bezárt volna, felvásároltam a növénykészletük felét, mert ha már meghalunk, legalább egy citromfa (és egy mandarinfa) tövében tehessük, viszont mini fahéjas csigából nem tudtam eleget venni (szerintem ez nem is lehetséges), úgyhogy ma nekiduráltam magam, és megpróbáltam rekonstruálni, ami nagy meglepetésemre sikerült is.

(Az a titka egyébként, hogy sütés előtt egy percre forrásban lévő vízbe kell meríteni a kis izéket, egyébként meg sima kelttészta*, nagyon vékonyra nyújtva, cukros-fahéjas olvasztott vajjal megkenve, feltekerve, felszeletelve, főzés után élére állítva kisütve.)

Viszont a linzertészta még mindig ősi ellenségem, egyszerűen nem jutok vele dűlőre, mindig azt csinálja, hogy felpüffed, utána magába zuhan, és száraz lesz. Fogalmam sincs, hogy mit csinálok rosszul, tudom, hogy vissza kell hűteni gyúrás után, előmelegített sütőben, 190 °C fokon sütöm halványra, és mégis. Valaki?

(Fogok majd rendeseket is írni, csak így második héten kicsit összegyűlt a leckénk Bumbikával, és a János vitéz eredettörténetét ma annyira untam, hogy kábé tizenötszöt végig kellett olvasnom ahhoz, hogy segíteni tudjak a gyereknek három összefüggő mondatot írni belőle (mértanból, a körből viszont könyv nélkül lefeleltem neki egy kisötösre). Egyébként a János vitéz volt az, amire nagyon ráhergeltem magam régen, amikor még bejártak gyerekek az iskolába, mert Bumbika komoly erőfeszítések árán megtanult belőle vagy huszonöt versszakot, amire csak négyest kapott, és ennek kapcsán szóba elegyedtem a tanárnővel, amikor legközelebb találkoztunk (igen, minden tanítók rémálma vagyok szerintem), és valahogy nagyon hamar ott tartottam, hogy és egyébként sem akarom, hogy a gyerekem olyan értékrendre nevelődjön, hogy a juhászbojtár, mint pozitív hős, a munkáját elhanyagolva heverészve dolgozó lányok testével foglalkozik, amire a tanárnő azt felelte, hogy de az régen volt, én meg azt, hogy ha annyira régen volt, akkor miért is kap ekkora hangsúlyt az éves irodalomanyagban, de ekkor sajnos el kellett búcsúznunk, úgyhogy soha nem tudtam meg.)

 

* 25 g élesztő, 1 tk cukor, 2,5 dl tej, 400 g liszt, 25 g vaj vagy egyéb zsiradék, kis só — élesztőt megfuttatni a cukros tejben, mident összegyúrni.

7 thoughts on “gyorsjelentés a kelttésztáról és a János vitézről

 1. Lundicsek

  Limaránál olvastam, hogy a linzer hozzávalóit késes robotgépbe teszi. Én is így csinálom, és ez annyira gyors, hogy esélye sincs a vajnak felmelegedni.

  Kedvelés

 2. isoldekovacs

  Tehát a linzertészta.
  A linzertészta vajastészta, annál pedig a legfontosabb lényeg, hogy _először_ a sütőben langyosodjon meg a vaj, sütés közben, vagyis előtte mindvégig kb 15 fok alatt kell tartanod a vajadat (margarinból nem lesz jó, mert túl magas a víztartalma, azt felejtsük is el). A “vajat a liszttel elmorzsoljuk” résznél szokott a legtöbb ember elbukni, ezért ehhez mutatom a linket. A linken nem linzer, hanem pitetészta szerepel, de a technika mindkettőnél ugyanaz, a hozzávalókban van csak különbség (h a linzerben van tojás meg cukor is, meg adott esetben darált dió, de erre később kitérek). Technika: https://chefiso.com/p/pate-brisee-tart-dough-recipe/

  Bár klasszikusan a linzerben nincs dióféle, nagyon jót tesz neki, ha mégis van, sokkal jobb, roppanósabb az állaga. Én a Piszke mogyorós linzerét csinálom kivétel nélkül mindig, ha linzertészta kell, ha nem akarod h mogyoróízű legyen, akkor darált mandula, annak nincs semmilyen íze. Vagy ami van otthon. http://piszke.blogspot.com/search/label/mogyor%C3%B3s%20linzer

  Túlsütni szokás még a linzertésztát, mert nehéz elhinni, hogy már kész, mert mivel van benne rengeteg vaj, ezért forrón még ilyen túl puha, de olyannak kell lennie, és amikor kihűl, akkor lesz jó. Mert ha olyanra süti az ember h forrón már nem puha, akkor lesz kihűlve extra kemény.

  A chefiso vajastésztája egyébként nagyon jó, abból szoktam a citromtorta alját csinálni.

  Kedvelés

  1. lucia Szerző

   A mogyorós dolog nagyon jól hangzik, de hány fokon süssem? Itt állok egy adag tésztával, már melegszik a sütő (kérem, válaszoljon, különben öngyilkos leszek).

   Kedvelés

 3. stan

  mondd, hogy csak 2.5 dkg kell bele! és mi az az élére állítva dolog, simuljanak egymáshoz szorosan vagy hogy nem roskadnak amúgy magukba lekonyulva, ha az élükön állnak?
  és ne is mondd, nekem a befordultam a konyhára volt a mélypont petőfinél, mintha nem lett volna témája, de mégis muszáj lett volna verset írnia, idegtépő, hogy ilyeneket kell tanulni.

  Kedvelés

  1. lucia Szerző

   Javítottam időközben az élesztőt :)

   Petőfivel az van, hogy ezek a jánosvitézes meg konyhára befordulós dolgok a saját önbevallása szerint is ilyen irodalmilag nem túl értékes, lájkvadász dolgok voltak (olyanok, amiket a nép egyszerű gyermeke is ért), amit szintén megpendítettem az irodalomtanárnőnek, de ez sem mélyítette el a kapcsolatunkat.

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.