mezőgazdasági jelentés

Most, hogy így vége a szezonnak, azt hiszem, ideje revansot vennem rovancsot vonnom.

Az orchideák: ez egy sikertörténet. Csak csoffadt, leárazott orchideákat veszek, amiket senki más nem vinne haza, és kényszerből, mert ha tudom, hogy elkapták a pillantásomat, és felébredt bennük a remény, akkor már disznóság lenne őket otthagyni (bizonyos sajtokkal kapcsolatban is így érzek, nem diszkriminálok élő és élettelen között). Jelenleg az orcideáim száma hét darab, halálesetek száma nulla, évente olyan háromszor virágzanak, a legmerészebb négy ágon, a legkevésbé merész kettőn, pillanatnyilag mind vagy virul, vagy a bimbóit bontogatja, annak ellenére, hogy kéthetente locsolom csak őket, ha éppen eszembe jut. Szeretnek itt, na.

A citromok: van egy permanensen félhalottnak tűnő citromfám, aminek a harmadik gazdája vagyok, és pontosan úgy néz ki, mint öt éve, amikor először találkoztunk: a legtöbb ága kopasz, a felsőkön van néhány zöld levél. Ezt az állapotát folyamatosan tartja. Továbbá van egy növekményem, ami még citrommag korában a mosogató szűrőjében csírázott ki két nap alatt, úgyhogy nem volt szívem kidobni, pillanatnyilag nyolc tökéletes levéllel büszkélkedhet.

A nemiske féle pálma pontosan úgy néz ki, mint amikor idekerült.

A paradicsomok: nem tudom a nevét, de ilyen körte alakú, sárga paradicsomokat ültettem öt cserépbe (fontosnak tartom a prímszámokat a növények esetében is) még tavasszal, folyamatosan teremtek az erkélyen, az utolsó három darab tegnapra érett be, konkrétan hóban, pedig már szeptemberben meg akartam tőlük szabadulni kíméletesen.

Az eper: hét darab egy virágládában, teremtek rendesen egész nyáron, most az előszobában telelnek. A gyerek szüretelte, sokáig az volt az első reggeli program, hogy kimentünk az erkélyre, ő kiválasztotta az éretteket, és elfogyasztotta.

A fűszernövények: mindenkit óva intenék attól, hogy nevet adjon a fűszernövényeinek, tippem szerint legalábbis ezen múlt az, hogy bár volt egy hatalmas bokor bazsalikomom, rozmaringom és oregánóm, ezek békén kifejlődtek, elvirágoztak és (mostanában) elpusztultak anélkül, hogy képes lettem volna levágni belőlük bármennyit. A gyöngyhagyma két turnusban is hozott hagymákat, annak a szárát lemetszettem snidlingnek, illetve a mentát is bántalmaztam, de ez nem csoda, a mojito lehetősége kihozza az állatot a legbékésebb lélekből is.

A muskátli későn jelezte, hogy ő muskátli (lila színű, meg minden, a virágáruldában csak csoffadt lógónövénynek tűnt), aminek és utálom a szagát meg a koncepcióját. Az eutanázia jegyében augusztus óta nem locsolom, a muskátli pillanatnyilag is virágzik az erkélyen, a töve körül diszkrét hóval. Mennyi érdektelenséget kell ahhoz tanúsítani, hogy egy muskátli szép csendben belehaljon a bánatba?

A borsó meghalt olyan tíz centisen, nem bírta a kiképzést.

Jövőre velük ugyanitt.

17 thoughts on “mezőgazdasági jelentés

 1. R.

  Lucia,
  virágcsere?

  van egy oechideám, akinek szerintem annyira nem jó nálam (sárga sok kis virága szokott lenni, de már egy éve nem virágzott) muskátlit meg szeretem, lennének itt barátai.

  Kedvelés

 2. nyehljudov

  a “körte alakú, sárga paradicsomot” mi cumiparadicsomnak hívjuk, de nem tudom ez-e az igazi neve, viszont időtálló egy szerkezet, nálam a kertben úgy nő évről-évre, mint a gyom.

  Kedvelés

 3. voroscicus

  Hm..nekem az orchideák egyszer virágoznak aztán annyi, de most van egy hajtás rajta, úgyhogy bizakodom…viszont a karácsonyi kaktuszt sikerült megmenteni és csak most hoztam be a fagyok miatt és tele van bimbóval..

  Kedvelés

 4. nemisbeka

  A jukka a liliomfélék családjába tartozik :), ettől függetlenül hálásak vagyunk a befogadásáért és hogy még nem szavaztátok ki a villából :)).

  Kedvelés

 5. Maitai szólt, uff

  Az orchideákhoz még hozzátenném, hogy alighanem a macskaszőr is jót tesz nekik. Ahol régen laktunk, ott rendszeresen elmentem egy utcára néző ház előtt, ahol vagy öt növényke ült az ablakban, kaspóban (sajnáltam is, hogy nem tudnak fotoszintetizálni), macskák között. És gyönyörűek voltak!

  Nekem meg főhet a fejem, hogy a szeptemberben az erkélyen talált, megmentett, majd növekedésnek indult zöldikét hogy mentem haza Magyarországra…

  Kedvelés

 6. Silmarwen

  Szerintem te egy alapvetően irigylésre méltó szezont tudhatsz magad mögött; én 1 azaz egy db kaktuszba invesztáltam idén, ami nagyjából két hét után félig elrohadt, félig meg elszáradt, miután véletlenül átmentem rajta a görgős székkel.
  A muskátli szagát meg én sem bírom elviselni, nálunk az anyám imádja őket, ezért én nem járok az erkélyre. Viszont csomóan szeretik őket, miért nem ajándékozod el inkább a passzív eutanázia helyett?

  Kedvelés

 7. lucia

  ujlakas: valami akármilyen kertészetből szereztem a magot. de a zimankós tavasz-nyáreleje miatt ez is csak augusztus végén kezdett teremni. Amennyire megfigyeltem, az a lényeg, hogy nagy helyük legyen (egy nagy cserépbe max két növény), és rengeteg vizük.

  Kedvelés

 8. Case

  A tetszhalott növényekről jutott eszembe, hogy volt kaktuszunk, két darab egy cserépben, amiket 5-6 évig ápolgattunk és nem nőttek. A párom szerint ez ilyen fajta, sárga száraz izé. Később az egyiket kiszedtük és kiderült, hogy (már) tényleg: teljesen száraz volt kívül-belül :)

  Kedvelés

 9. Encsi

  Képzeld Lucia, tegnap éjjel sajgó szívvel olvastam ezt, amikor kipostoltad, mert az orchideám (ami régen majdnem 1 teljes évig virágzott) pont tavaly ilyenkor óta a látszathalál állapotában leledzik. És reggel épp elhúztam a függönyt, és voilá: két ágon van vagy 6-7 bimbó.

  (Küldhetek még témákat, amiről írjál, lécci? :))) )

  Kedvelés

 10. lucia

  borsólány: tényleg semmit :) csak azokat a szárakat és leveleket vágom le, amik maguktól már elszáradtak.
  egyébként az fontos, hogy átlátszó cserépben legyen az orchidea, mert a gyökereivel is fotoszintetizál, meg nálam elég nagy a páratartalom és sok a fény, viszont nyáron az alsó szinten, ahol élnek, harminc fok van, télen tizenhat, mégis virulnak, úgyhogy a hőmérsékletre szerintem nem érzékenyek.

  Kedvelés

 11. borsólány

  Az orchideákkal a kétheti locsoláson kívül mit csinálsz? Nekem valahogy sosem volt sikerem velük, bát most a költözés alatt a két hétig kartondobozban felejtett orchidea elkezdett bimbózni (3 éve semmi). Lehet, hogy tényleg az ignorálás a titok? Oszd meg a tudást please.

  Kedvelés

 12. debcsillu

  Banyek, engem mindenki ufónak, néz, amiért utálom a muskátlit, de kimondottan rosszul vagyok a szagától!!!
  De jó, hogy nem én vagyok az egyedüli ilyen!:)))

  Kedvelés

 13. Réka

  A muskátli szegény tényleg büdös, ennek ellenére vannak, akik szeretik. Miért nem ajándékozod el? Pár napja lepasszoltam egy csomó kaktuszt egy barátnőmnek, és mindketten nagyon örültünk neki. Sőt, valószínűleg a kaktuszok is. :)

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.