időnként muszáj kijönnie

1. Természetesen nem a legrégebben élt közös őse “Ádám” az emberiségnek (az valami plankton volt), hanem a legutoljára élt közös őse, értelemszerűen. Az ő férfiági felmenői mind Ádámok (vagyis volt Ádám, aki egy korban élt a mitokondriális Évával, de nem feltétlenül ismerték meg egymást bibliai értelemben).

2. Amikor a civil sátrakat jártuk agnussal és mr.a-val a szigeten, akkor is mondtam, hogy eleve hülyeség a “génkezelt élelmiszer” terminológia, mert homályos és félreérthető (ld. pl. kőmosott). Amúgy meg minden, de minden élelmiszer génmódosított, amit a boltban megveszünk. A génmódosításnak jelenleg két módja van, az egyik a termesztés, nemesítés és keresztezés, ami lassú, drága (a vevőnek drága, a félreértések elkerülése végett) és természeténél fogva bejósolhatatlan eredményekkel jár, illetve a laboratóriumi változat, ami gyors, aránylag olcsó és precíz. A GM ételek ellen tiltakozók érthetetlen okokból az utóbbi ellen tiltakoznak. Miközben ezt magyaráztam, éppen egy ilyen fotózósháttér előtt álltam, a kezemben egy “civilek a GMO ellen”, vagy hasonló szellemű szövegdobozzal. Erre sem tudok magyarázatot adni (kortársnyomás biztos).

3. A “természet” meg az evolúció úgy amúgy sem egy kedves, jólelkű, rózsaszín tütüs nénike, aki jót akar nekünk. A természet a legjobb ár-érték arányra törekszik. A természetnek ezért tökre megéri, hogy a felegyenesedett testtertásunk és az agyunkkal együtt megnőtt koponyánk miatt annyira egészségtelenül és példátlanul kicsivé vált az emberek szülőcsatornájának mérete az újszülötteinkhez képest, hogy ha nem létezne az orvostudomány, akkor szülések nagyjából felénél vagy az anya, vagy a gyerek maradandó károsodásokat szenvedne (a haláltól és az azonnal észrevehetőktől a csak később feltűnőkig). A szülés nem azért fájdalmas és sokkoló, mert a gyereknek és az anyának erre szüksége van, hanem azért, mert ez az ára a genetikailag a fájdalommentességnél kifizetődőbb intelligenciának. Annak az intelligenciának, ami módot ad a császármetszésre, érzéstelenítésre, műtéti beavatkozásokra. Ezt nem kihasználni szerintem olyan, mintha az ember kidobná a gyerekét a mentőcsónakból, mert a mentőcsónak nem természetes, vagy vakbélgyulladás esetén nem lenne hajlandó megműttetni, mert az nem természetes, vagy nem öltöztetné fel télen, mert az nem természetes. Ugyanakkor persze azt meg kell hagyni az otthonszülőknek, hogy legalább adnak esélyt a természetes kiválasztódásnak.

67 thoughts on “időnként muszáj kijönnie

 1. iditta

  képtelenség ezt itt végigolvasni, de az megütötte a szemem, h nem könnyű olyan orvost találni, aki nem avatkozik be, amíg nem muszáj.
  ha valaki ilyet keres, szóljon, mert egyet biztosan tudok mondani Bp-en.

  Kedvelés

 2. tron

  egyfelől, kellett neked a főoldal! :-)

  másrészt az “otthonszülés” után jöhetne a csakazértsemoltatunk téma is, hm? a potyautas-magatartás határai és a vele szemben tanúsítandó tolerancia mértéke…

  a magam részéről (eddig bombaszt) örülök, hogy szabadgondolkodtál, én pl. élvezem ötévente új és új értelmét találni ennek itt:

  “Míg megvalósul gyönyörű
  képességünk, a rend,
  mellyel az elme tudomásul veszi
  a véges végtelent,
  a termelési erőket odakint s az
  ösztönöket idebent…”
  (J.A., 1933)

  Kedvelés

 3. lucia

  @Lam: a főoldalazás átka :) amúgy persze joga is van mindenkinek, csak nem értem, hogy a zavaros, didaktikus, összefüggéstelen szöveghányásokat miért nem a saját blogjukba írják, ahol a megfelelő célcsoport olvashatná.

  Kedvelés

 4. Lam

  Én ezt itt bezárnám, Lucia (én már rég bezártam volna), veszélyesen közel járunk a ‘mindenkinek joga van az [akármilyen idióta] véleményéhez’ érvhez. (No offense meant, természetesen.)

  Kedvelés

 5. kattal

  van Lucia… és?
  slindagornak viszont nincs, ezért csak ideírom: hogy jogos a felvetése, hiszen millió példából lehet(ne) tanulni. Kortárs balfácánság az, ahogy Peti is írta – túl sokan képzelnek magukról nagy tudást, amiről pedig csak néhány hírt hallottak… mégis akadémikusként fűznek hozzá véleményt (az még nagyobb gáz, hogy rengeteg cím mellett is sokan maradtak tudatlanok, ami nem is csoda, mert egy seggel egy lovat lehet érdemben megülni :))

  Kedvelés

 6. Peti

  Az ember azokon a dolgokon csámcsog amiről úgy érzi, hogy faj- ill. létfenntartását veszélyeztetheti. Önző dolog ez.

  A hozzá nem értő dilettantizmus és érzelmi ráhatások okoznak meggyőződéseket. Olyan, mint a Szépművészeti Múzeum előtt órákon át sorba állva anyázni és idegeskedni, de ha egyszer bejut, akkor átszellemülten nézi mindenki a képeket és hirtelen műértő lesz.

  Szívből örülök, hogy nem minden embernek van beleszólása nagy dolgokba! Véleményem szerint még a saját portánkon is nehéz megtartani a rendet. Ez az “igazi demokrácia”, amikor még a témát is föntről adják és elhiszed, hogy téged ez is érdekel és tudsz ellene tenni.

  Kedvelés

 7. PW

  Szvsz a szülés fejben zajlik elsősorban. Szültem egyet 36 hétre,rohamban, 10 perc alatt, ordítozó doki keze alatt, oxitocin-fröccsel, halálraváltan, aztán egyet meg 33-ra, késleltetetten, repedt burokkal, steroiddal agyonkínálva a tüdőérlelés miatt, felfertőzve, idegen kórházban, idegen, mások által alkesznak titulált, ám hótt nyugodt és határozott doki alatt, szintén császár nélkül. Mindezek ellenére a másodikat én természetesebbnek titulálom, mert minden külső beavatkozás ellenére sikerült befelé, a gyerekre meg magamra figyelnem elsősorban, a külső körülmények teljes kizárásával.Ez főleg a dokinak köszönhető, meg mert volt már viszonyítási alapom. Nem lettem volna nyugodtabb otthon, illatgyertyákkal meg a férjemmel a hátam mögött.
  Ezzel együtt, bár a bioszelekció nagyon inhumánus jelenség, de egyelőre nem tudunk vele versenyezni hatékonyságban. Nem vagyok tajgetosz-párti, csak fosok, hogy mi lesz.

  Kedvelés

 8. Part

  Csendben olvastam eddig, de most le kell írnom, hogy az utolsó pontot megtapsoltam… Ezt szajkózom ezer éve, a természet nem jól van kitalálva, legalábbis ami ezt a terhesség-szülés-babakorszak témát illeti.
  Szóltam.

  Kedvelés

 9. slindagor

  @kattal
  Az emberben ahogy a Föld bármely más élőlényében megvan az alkalmazkodás lehetősége. A váratlan környezeti változásokat tényleg a tápláléklánc csúcsán álló fajok sínylik meg leginkább, ha erre gondolsz. De ez függ a változás nagyságától, a populáció méretétől, illetve az adott faj specializálódottságától. Mi opportunisták vagyunk, ráadásul bolygónk legintelligensebb faja (még ha egyedeiben nem is), ez túlélés szempontjából mindenképp javunkra írható. Populációnk mérete viszont már most túl nagy, lásd pakisztáni árvízhelyzet, ahol ha mondjuk tizede élne a lakosságnak, észre sem vennék a “katasztrófát”. Ha az egész bolygón tekintünk szét a környező katasztrófák nem csak a média hírveréséből adódnak, vagy a felmelegedés hatásaiból. Elsősorban abból, h túl sokan vagyunk és élőhelyül előszeretettel választunk veszélyes helyeket (folyópart, tengerpart, vulkánok lába stb.).
  Az evolúció szelektív tevékenységét (legyen az egy egyszerű nátha, vagy emberre támadó tigris) már hosszú évezredek óta gátoljuk, ez azonban megint csak nem okozna problémát, ha kisebb lenne a bolygó népsűrűsége.
  Egyszerűen túl sokan vagyunk, és ez az első számú veszélyforrás magunkra nézve (akármit mondanak a politikusok, gazdasági szakemberek, vagy demográfusok). Ha ökológiai, biológiai vagy történelmi szempontból nézzük nagy kockázatot jelent már a 7 mrd-os embertömeg is. De persze 7 mrd-nál nem fogunk megállni (ezt csak a legoptimistább előrejelzések állítják), határ a csillagos ég, akár 14 mrd feletti, amíg el kezd süllyedni a görbe. Persze ha addig marad mgé vmi, amit a sáskahadak felzabálhatnak :)
  Engem mindig megrémített az Ausztráliába betelepített üregi nyúl példája. Ki nem ismeri a történetet? A nyúl ragadozók híján (igaz a rókát és a macskát is bevitték, de azok sem hülyék, h a “ravasz” nyúllal lakjanak jól, ha sokkal könnyebb elkapni az erszényeseket) addig szaporodott (illetve szaporodik) amíg van élelem a környéken. Majd miután letarolt mindent, elkezd vándorolni, de előbb utóbb nem marad semmi amit ehetne. Majd a populációrobbanást (amit az élelmiszerbőség okozott) tömeges elhalálozás követi (az élelemhiány következtében).
  Ez velünk is megtörténhet. Elég ha pl hirtelen elfogyna az olaj (amit egyes geológusok már jeleznek, a tetőzést talán ezekben az években éljük át, s a fogyás gyorsan gazdasági krízishelyzetet teremt), s nem tudnánk mivel helyettesíteni (persze tudjuk hisz földgáz és szén mindig van annyi amivel annyira tudjuk növelni a co2 koncentrációt, h szépen megfőzzük az ökoszisztémát), akkor a kőolaj miatt felszaporodott populáció (az elkerülhetetlenül bekövetkező háborúk nélkül is!) összeomlana.
  Na de a felmelegedés miatt ezek a háborúk úgyis jönnek, és mi nyugdíj helyett napi 1 pohár vizet fogunk kapi a román határon teljesített őrszolgálatért ;)

  [A többivel egyetértek :)]

  Kedvelés

 10. kattal

  A természet nem hülye, szemben a ma emberének nagy többségével. Hajrá! Én a pólót gyártó mellett voksolok: a kor emberének arra vásik a foga – úgy látszik, még ha ellenkezik is kicsit :).Éljen a mesterséges intelligencia! Amúgy pedig fordítva van: nem az agykoponya méretével van a probléma (már rég kihaltunk volna… és nem kórházi szülés hiányában), hanem a környezeti változások gyorsaságához nem képes az ember szervezete alkalmazkodni – és nem is fog génmanipulációval sem, mert előtte a baromi nagy agya és a feldolgozhatatlanná vált információ tömege kerül összetűzésbe: és nemes egyszerűséggel megbolondul; egymás torkának esik, miközben természetes ösztöneiről is elfeledkezve átalakul mesterségesen irányított emberi csökevénnyé, aki képtelen a természeti törvényeknek engedelmeskedni, ahhoz alkalmazkodni. Vagyis nem messze az emberi faj kihalása… már a teljes leépülés, degeneráltság nyomai láthatóak a blogokon, és követhetőek a szülni képtelenné válók tömegein, a tudás iránti vágy, a kíváncsiság hiánya is ezt bizonyítja és akkor még arról nem is tettem említést, hogy mint társadalmi lény… mennyire eltávolodott a szocializáció képességétől.
  Mindehhez járul az a tény, hogy az ember gyereke jön világra a legfejletlenebbül – az életben maradásra neki van a legkisebb esélye akkor, ha bármi felborul a természeti közegének egyensúlyában. De mert olyan okossá vált, hogy a természetesség egyenesen nem kívánatos számára… hát, megérdemli.Zabálja csak a laboratóriumi kísérlet eredményeit a természetes ízek helyett, ne is aggódjon a világra segített nyomorék gyerekének élete miatt, hurrázzon a civilizációs betegségeinek és szedjen rá gyógyszereket, ha lehet minél többet. Természetes tevékenységeinek elvesztése miatt használjon – unalom ellen – tudatmódosító szereket, és ne is élvezze a körülötte lévő milliárd év alatt kialakult környezetét, annak megfigyelésével és netán tiszteletben tartásával ne törődjön, hisz itt van már a kánaán: ha minden úgy jó, ahogy van… Akik pedig tudják, hogy nem ez a jó – azok pusztuljanak, mert élhetetlenek… no és más a véleményük, mint annak akinek… :)

  Kedvelés

 11. assam

  “majd én megmondom, mi az élet egyetlen helyes útja” izű bejegyzés, nem izlik, pontezért, jó ha csak időnként muszáj kijönnie, ha nagyritkán, akkor mégjobb.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.