a párkapcsolati dinamikákról

Tegnap, amikor a fiúm megint elmondott valamit az exbarátnőjéről, akkor azért már gyanút fogtam, és megkérdeztem, hogy csak az elmebeteg lányok érdekelték-e mindig is. Azt felelte, igen, például én sem vagyok teljesen normális. Ezt egy kicsit kikértem magamnak, és indoklást követeltem, úgyhogy egy darabig elvitatkozgattunk arról, hogy normális dolog-e halott emberek testrészeit hazahurcolni a lakásba, mielőtt rátértünk volna a miértekre. Arra azt felelte, hogy 1. az elmebeteg lányokkal tud beszélgetni, 2. az elmebeteg lányokat meg lehet menteni. Erre azért megérdeklődtem, ügyesen vegyítve a szarkazmust némi hízelgéssel (csak hogy összezavarjam), hogy mégis mitől tudott engem megmenteni, attól, hogy nélküle kelljen leélnem az életemet? Erre azt válaszolta, rezisztensen a nyelvi eszközeimre, hogy igen, attól is, meg attól is, hogy soha ne ismerjem meg a való világot. Itt úgy éreztem, nyomon vagyok, úgyhogy rákérdeztem, hogy arra a világra gondol-e, amiben biciklik vannak, meg ilyesmi, mire azt felelte, hogy úgy általában a gyakorlati világra gondol, ami a könyveken túl van. Amiben olyan dolgok vannak, amiket meg lehet fogni. Be kellett ismerjem, hogy ebben van perspektíva.

Vasárnap például ennek jegyében terepjárózni vitt el, ami leginkább tetszett, különös tekintettel arra, hogy a terepjárózás az a sport, aminek során az Ember lehető legközelebb kerülhet a Természethez, anélkül, hogy konkrétan hozzá kellene érnie (szerencsére mindig időben felhúztam az ablakot), meg vicces volt, ahogy felnőtt férfiak megörülnek minden pocsolyának, amibe bele lehet menni (esetleg többször is). Két vizes rész között mindig szóbeli oktatásban is részesültem, úgyhogy most már elméletben nem csak biciklit szerelni és motort vezetni tudok, de a terepjárós trükköket is ismerem (bár a nagyját elfelejtettem, de legfeljebb majd megkérdezem, azt is mindig türelmesen elismétli nekem a fiúm, hogy melyik a kuplung a motoron). Az este végül bográcsozásba torkollott, amikor egy kicsit bántam, hogy nem vittem könyvet, de a fiúm akkor büszke mosollyal bejelentette, hogy semmi gond, ott a kocsiban a Fiatalok főzőiskolája, meg a Szovjetunió népei, amik végül is, szigorúan a tényeket nézve, valóban könyvek. Darabra.

Azért az szerencse, hogy közös nevezője is van az érdeklődési köreinknek, úgyhogy tegnap azzal mehettünk el aludni, hogy mondtam, hogy azért a termonukleáris magfúzió, amiről éppen olvastam, azért nem semmi, mire azt válaszolta, hogy igen, az odabasz, és akkor egyetértően mosolyogtunk, meg minden.

4 thoughts on “a párkapcsolati dinamikákról

 1. lacika

  A tudománynak csak egy dogmája van, az, hogy a tudományban nincsenek dogmák.

  Könnyű tagadni az energiamegmaradás elvét, nehezebb konstruktívan tagadni, vagyis az energiamegmaradást magába foglaló elmélet helyébe állítani vele nagyjából egyenrangú másikat, amely nem foglalja magába őt.

  Egyébként az energiaigény megtévesztő fogalom. Nekünk, embereknek nem az energia a kérdés – az van bőven körülöttünk -, hanem az energia átáramlása egyik helyről a másikra. Valamilyen transzportot kell megcsapolnunk, egy megfelelő csatornába kényszerítenünk, hogy előidézze azokat a változtatásokat, amelyekre éppen szükségünk van.

  Például a benzin és a levegő molekuláit alkotó atomok alacsonyabb potenciális energiájú konfigurációba kerülnek, miáltal mozgási energiájuk megnő, de mi az útjukba teszünk egy dugattyút, ami megfelelő áttételekkel a járművünket mozgatja.

  Azt, hogy olyan gépet készítsünk – másodfajú örökmozgót -, amely a környezetétől hőt von el, és másfajta energiává alakítja, csupán a termodinamika most nem érdekes, hányadik főtétele látszik akadályozni. Azonban ez a törvény nem olyan kemény, mint az energiamegmaradás.

  Ha vissza akarjuk vezetni elemi törvényekre, hivatkoznunk kell az időtükrözési invariancia törvényére, ami azt mondja, hogy ha egy elemi folyamat lezajolhat, akkor lezajolhat olyan is, ami annak időtükrözöttje. Mintha visszafele forgatnánk a filmet. Vagyis, ha megtörténhet az, hogy egy Ca meg egy O CaO-vá válik, és közben egy fotont bocsát ki, akkor az is, hogy egy foton egy CaO-ba ütközik, és Ca-vá és O-vá bontja, miközben ő maga megszűnik, stb.

  Azonban van egy K-mezon (nem tudom, az mi, de most nem fontos) bomlás, amely megsérti az időtükrözési invarianciát. Ezt gyakorlatilag nem tudjuk kihasználni, de mégis jelentős annyiban, hogy cáfolja a másodfajú örökmozgót elvileg akadályozható törvényszerűséget.

  Köszönöm figyelmüket, az elhangzottakkal kapcsolatban van-e valakinek kérdése.

  Kedvelés

 2. aureliano

  Igen. A termonukleáris magfúzió nagyon odabasz, főleg ha olyan fajta, ami egyelőre az egyetlen, amit nagy biztonsággal tudnak előállítani. Viszont erről eszembe jutott Lukács Béla, lehet, hogy már említettem, aki még nem médiasztár korában szerepelt egyszer egy éjjeli műsorban, ahol ő vezette a hagyományos fizikusokat, az Egely pedig az idő-, hidegfúzió és energiafizikusokat, akik olyanokat mondtak, hogy sajnos csak 120%-os egyelőre a hatásfok, ezért még nem önfenntartó. És a Béla nagyon nyugodt volt, ellentétben a többi fizikussal, akik magukon kívül követelték a pontos leírást, tudományos magyarázatot, vagy legalább a megismételhetőséget, és akkor a műsorvezető azt mondta, hogy dehát uraim, az energiamegmaradás törvényében azért mindannyian hiszünk, nem? és akkor mindenki elhallgatott egy pillanatra, és a Béla jelentkezett, hogy ő konkrétan nem, fizikusok között az már nem divat.

  Kedvelés

 3. A_Gina

  Húúúúú…. Hát izgalmas lehet veled ágyba bújni! :>

  Azért most már örülök, hogy Indiában nem egy szobában aludtunk! :>
  A helyzet az, hogy halvány fogalmam sincs a termonukleáris magfúzióról… :

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.