a szelekciós evolúcióról

Azzal a hibajelenséggel pedig találkozott-e már valaki, hogy pdf szerkesztésénél a "Save as" parancs után az Acrobat az összes ö, c, ú, U, I, B betűt szóközzel helyettesíti? Nagyon frusztráló kaland.

Reklámok

9 thoughts on “a szelekciós evolúcióról

 1. PsycloneJack

  cici
  cöcö
  Buci

  A ‘Búc’ meg jelent valamit vietnami és kora középkori angolszász nyelven, és van egy ilyen város Szlovákiában.

  Viszont a B,I,U elemek permutációival kapott rövidítések listája egyszerűen túl sok magas labdát kínál ahhoz, hogy kedvem legyen elkezdeni.

 2. Kutyamackó

  Sajni, bármennyire is gyûlölitek szerencsétlen PDF fájlformátumot, valójában az egyik legértelmesebb dolog mióta az emberszabású a feleslegesen létezôk hosszú sorát a számítógéppel is gyarapította.

  Lényege, hogy keresztplatformos (Portable Document Format), azaz minden fajta ámítógépen procira és oprendszerre való tekintet nélkül ugyanúgy mûködik (pöcö-windóz-linux, Macintosh-OSX, stb.). Lekezel szinte minden létezô állományt. Egy pdf-en belül vidáman együtt lehet pixeles állomány (kép), vektoros grafika, 3D, font (amit szintén vektorként kezel, nem pixelként!), audió fájl, és video fájl (a maguk különbözô fajtáival: Aiff, waw, mpg, wmv…). Beállitható, hogy szerkeszthetô-e vagy csak leshetô, valamint a copyright-ok is.
  Ezt ô mind lekezeli jól és egy pdf fájlként a kiváncsi tekintetek elé tárja. Sôt, lekezel már szinprofilokat is, ami azt jeleniti, hogy bármilyen bamba júzer lerobbant monitorján (elvileg) ugyanazt a szint fogja mutatni, mint azon a hiperszuper kalibrált grafikai monitoron, amilyenen ôt összeállitották. — Ha megfelelôen paraméterezik –.

  Az egyetlen trükkje, hogy jól kell paraméterezni. Mert bizomány, paraméterezhetô, kb, olyan 150 apró kis bizbaszt lehet beállitani, hogy épp az adott pdf hogyan mûködjön, milyen felbontása legyen, mekkora legyen a fájlméret (ezeket a belsô tömöritésekkel). Stb.

  Ami a font hibát okozzhatja, az elôször is talán, hogy nincs beágyazva a font.
  Bár itt eleve nem értem, hogy hogyhogy pdf-en szerkesztesz. Lehet persze, de a pdf nem manifesztálódik csak úgy.
  Általában valami programmal készül, és exportálva lesz pdf, ott jobb szerkeszteni és újra exportálni. Az exportálás során lehet paraméterezni, pl. embleed fonts. (persze adott programja válogatja mennyit enged paraméterezni, pl a word szinte semmit sem tud paraméterezni, hanem csinál valamit amit még a billgéc sem tud)
  Ekkor beágyazza a fontot a fájlba, ellenkezô esetben a fájl nem tartalmazza a fontot, és a használó gépén behelyettesiti valamilyen szisztemfonttal.
  Vagy nem magyaritott a font ami be van ágyazva, vagy a Te gépeden nem magyaritott a font amivel szerkeszted. —-> File/document properties/font. Itt látszik, hogy milyen fontokat tartalmaz a doksi és hogy be vannak-e ágyazva (embleeded subset).
  Lehet sérült a font is. Egy font képernyôfontból és nyomtatófontból áll, bár pöcön a vektorinfót egy harmadik fontfájlban tárolja. Lehet ezek valamelyike sérült, hogy a képernyôn jól mutatja, de nyomtatva nem jó, vagy forditva. Cserélj fontot.

  Lehet valamilyen preferencia beállitás is, aminek a szerkesztés utáni mentésnél van szerepe.

  Hmmmm…, ennyi jutott hirtelen eszembe, még ha hosszú is lett (bocsi!), remélem tudtam valamit segíteni.

  Nagyon szép napot és nagyon szép nagyutazást!

  Cs.

 3. Mage

  lucia, kizárólag holt nyelveken, bíztam a stílusérzékedben.

  gargoyle: minden nap letörlök a gépemről egy-egy pdf file-t. Minden nap egy kicsit szebb lesz a világ.

 4. lucia

  Mage: biztos, hogy végigpróbálgattad az összes élő és holt nyelveken? Úgy is, hogy mindig az eggyel balra lévő karaktert nézed?

 5. RG

  Még szerencse, hogy cáfoltad, hogy a blogodon keresztül üzengetsz nekem. Így aztán nem kell megpróbálnom gondolokodni. Csak mosolygok, hogy milyen édeseket írsz, oszt annyi. (“-Te kismadár, ne legyél már annyira éhes! – mondtam neki, és ennyiben maradtunk.”)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s