segítsüti

Idén abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy Nemisbékától meghívást kaptam a Segítsüti 2010-es anyáknapjai akciójába, amellyel gasztrobloggerek (és izé, én) támogatják két kórház koraszülöttosztályát (ha már a koraszülöttipart sikerült egy saját művel támogatnom). Erre azért van szükség, mert, mint azt személyesen is megtapasztalhattam, ezeknek az osztályoknak arra is csak szűkösen van keretük, hogy a kisbékák életbentartásáról gondoskodjanak (amikor mi voltunk a Jánosban, hetekig két plusz gyereket is finanszírozott például a kórház a keretén felül, “zsebből”, mert akkoriban valamiért babaeső volt), és ezen felül még gyakran cserélt speciális pelenkákra, takarókra, ruhákra, államilag nem finanszírozott gyógyszerekre, miegyébre is szükség van ezeken a helyeken, amelyek nagy részét a szülők hordják be, viszont nem minden szülőnek van pénze arra, hogy a beutazáson kívül ezeket is kifizesse vagy utánajárjon, illetve vannak otthagyott gyerekek is. A kórházak az akcióból nem a pénzt kapják meg, hanem a tőlük kapott lista alapján vásárolnak be (és esetenként varrnak, satöbbi) nekik a Segítsüti szervezői.

(Itt említeném meg, hogy a nehéz, kényelmetlen körülmények, a létszámhiány, satöbbi ellenére konkrétan pénzt egyik orvos sem fogadott el tőlünk, amíg a gyerek a koraszülöttosztályon volt).

Az akció lényege, hogy a résztvevő gasztrobloggerek sütnek valamit, amire a reménybeli támogatók a Segítsüti oldalán licitálhatnak. A legmagasabb licit viszi a sütit, ami az adott bloggertől egy közösen egyeztetett időpontban vehet át a licitáló. A licit ma kezdődik, és három napig tart. Aki peren kívül szeretne megegyezni liciten kívül szeretné támogatni az akciót, az a honlapon feltüntetett számlaszámra utalhat majd kisebb-nagyobb összegeket.

Én stílszerűen a saját, különbejáratú koraszülöttem első születésnapi, bizarr megjelenésű, de tényleg finom tortájával szállnék be a játékba. A marcipán színe megegyezés tárgyát képezheti, hála a modern cukrászipar ételszínezék-remekeinek.

Narancsos csokoládétorta marcipánnal

Hozzávalók

a tésztához:

250 g vaj
1 dl frissen facsart narancslé
250 g étcsokoládé (legalább 70%-os) (vagy feleannyi, + 10 dkg liszt)
2 dl cukor
4 tojás
1 csomag sütőpor

a marcipánborításhoz:

kb. fél kg marcipán
300 g vaj
kb. 300 g porcukor

a díszítéshez:

kb. 50 g porcukros vaj (nekem maradt a marcipános részből)
kis kakaópor

Elkészítés

A vajat felolvasztom, és belekeverve az étcsokoládét is hagyom felolvadni. A tészta többi összetevőjét hozzákeverem, 175°C-os sütőben készre sütöm.

A borításban részvételt vállaló vajat már korábban kivettem a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen, amennyiben nem, akkor szomorkodom egy kicsit, és a puhulását várva kiteregetek, vagy valami. Utána ízlés szerint összekeverem porcukorral, és bekenem vele olyan fél centi vastagon a tortát, hogy az egyenletlenségeket elfedje, és világos színt kapjon a marcipán alá.

A marcipánt óvatosan megmelegítem a mikróban (tényleg csak olyan 10-20 másodpercig, hogy testmeleg, gyúrható legyen), majd porcukron nagyjából kör alakúra nyújtom, kicsit nagyobb átmérővel, mint a torta teteje, plusz a magassága. Amennyiben leragad és elszakad, óvatosan, gyerekbiztos kifejezésekkel szitkozódom, majd újrakezdem. Ha jó, akkor a vajkrémes tortára borítom, és időt és fáradságot nem kímélve a közepétől kezdve kinyomogatom a légbuborékokat (a széle szép lassan össze fog menni annyira, hogy rásimuljon, persze buboréktalanítani azt is kell). Ha maradt vajkrém, abba kakaóport keverek, és bájos mintákat nyomok vele a torta tetejére.

Reklámok

15 thoughts on “segítsüti

  1. lucia

    @NH-ék: szia, én is hullabéna vagyok amúgy :) az elején szeretném leszögezni, h ha 20 cm-es átmérőjűnél kisebb formában sütöd, akkor fele adagból csináld, úgy is elég magasra megemelkedik, és úgy a közepe is átsül. 28 cm-esbe dupla adagból érdemes, viszont két részletben kell sütni, és a kettőt mondjuk cukros vajkrémmel lehet összetapasztani (a segítsütiseknek ilyen duplát csináltam).

    a vajat teljesen folyékonyra fel lehet olvasztani a csokival (én egy tálban bedobtam a vajat meg a csokidarabokat a mikróba egy percre, utána elkevertem egyenletesre). a vajkrémhez csak szobahőmérsékletű legyen.

    a buboréktalanítás: a marcipánt ugye egy darabban dobja az ember a tortára, és így alatta maradhatnak légbuborékok, ilyen puklik, azokat kell kisimítgatni. itt van pl. egy videó erről (a fondant ugyanúgy viselkedik, mint a marcipán): http://www.youtube.com/watch?v=IsrgS9eB1bE

    ha jártok Metróba, ott lehet egykilós kiszerelésben kapni színezetlen szamos marcipánt, úgy a legolcsóbb.

    színezés: egy doboz kék szilas ételfesték bőven elég, és az is elég, ha csak ráfested ecsettel a marcipánra, nem kell összegyúrni vele. először foltosnak fog tűnni, de utána, ha megszárad, szép lesz, és a csillogással is leáll.

    sok sikert!

  2. NH-ék

    lucia,

    a Te tortádat sütném meg ma a fiam névnapjára, mert sötétkék tortát kért, nna, én hulla bna vagyok, antiháziasszony, így a leírást sem értem

    légyszi sos,
    frissen facsart narancslevet hohes c-vel helettesíthetem?
    mennyire olvasztom fel vajat?
    mennyi idő sül meg a torta kb?nekem ötletem sincs
    mi ez a buboréktalanítás? nem rtek egy szót sem

    írj légyszi légyszi

    UI: anno leveleztünk a gy.a. ügyben a papírozásról, gondolom az megoldódhatott, mert azóta nem kerestél ez ügyben, gondolo ez csak jót jelent
    szia, és előre is annyira köszi

  3. eszter

    @am

    még sokkal érdekesebb, hamár engem linkelsz, hogy az én saját tulajdonú koraszülöttem pont napra egy évvel zorcsi után vette a startot, ha jól tudom..:)

  4. micisapka

    kedves Lucia!
    nem megy a szövegértelmezés ennél a sornál:
    250 g étcsokoládé (legalább 70%-os) (vagy feleannyi, + 10 dkg liszt)

    össz 10 dkg a liszt vagy pl 125g és a plusz 10 dkg?

    köszönettel üdv

  5. szkifi

    igen valszeg duplázni fogom. gyorsan elmentettem a receptet a kedvencekhez, basszus nekem volt egy nagyon jó csokis receptem, pudingporos (liszt helyett) meg olvasztott csokis, és kint hagytam ausztriában, már próbáltam keresni neten, de sajnos esély nincs rá. annyiszor meg nem csináltam, hogy megjegyeztem volna az arányokat. úgyhogy asszem ezzel fogom helyettesíteni.

  6. lucia

    @szkifi: nem vagyok egy konyhatündér, szóval formaméretet ne kérdezz, de én ilyen hagyományos tortanagyságú kerekben szoktam alapból. úgy nem lesz akkora magasságban, mint a gyereké (ami mini kerek formában készült), ez alapból egy laposabb fajta dolog, és alapból málnát meg cukrot szoktam összerottyantani hozzá (vagy meggyet meg cukrot) ilyen öntetszerűségnek. ha nagy és tortamagasságú cuccot akarsz, akkor sztem duplázd a mennyiségeket, a nyertesnek én is úgy fogom majd.

  7. szkifi

    én is sok liszt nélküli süti receptet ismerek. sőt én sokszor zsemlemorzsával helyettesítem a lisztet, vagy fullra tömöm tojással. egyébként ez a recept épp kapóra jött, hétvégén meg akarom sütni egy társaságnak. a kérdésem csak annyi, hogy ez kb mekkora adag. hány centis kapcsos formába való? én fogok belecsempészni cointreau-t is. csokis receptekbe kiváló, főleg ha amugy is van a receptben narancs.

  8. lucia

    @macsek , Ildikó: kiakadni azért nem kell :) az eredeti recept lisz nélkül szól, az, gondolom, a tojástól lesz levegősebb, egyébként olyan brownie-állagú. én szoktam bele rakni lisztet, annyit, amennyi írva vagyon, és teljesen jó, nem lesz olyan száraz, mint a piskóta, viszont nem is tömör meg nehéz annyira.

  9. Ildikó333

    A süti nagyon remekül néz ki:), Viszont lehetséges, hogy összesen 10 dkg lisztből készült, és az is csak esetlegesen kell bele?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s