a fegyvertársakról

Csak szólok, hogy megjelent egy új Pratchett magyarul, amit nem én fordítottam (ahogy a fiúm megfogalmazta, ugye azért, mert ez nem manócskás, hanem lovacskás, és bár ez csak akkor helytálló, ha a manócskákat a boszorkányokkal, stb, a lovacskákat meg az őrséggel, stb helyettesítjük, de én nagyon örülök, hogy a fiúm legalább megpróbál odafigyelni, amikor számára teljesen érdektelen dolgokról beszélek), ennek ellenére biztosra veszem, hogy tök jó lett. A kiadó webáruházában kedvezménnyel megvásárolható, az Alexandránál meg ugye mindig minden kedvezményes, viszont a földre rakják stócba a könyvek egy részét, és én nem szeretem az olyat.

Szóval ez egy jobbfajta Pratchett, bár én mindet szeretem, őrséges, ami a boszorkányosok után a második kedvenc vonalam, és egyszerre krimi, illetve szól a kisebbségek (vámpírok, trollok, törpék) beilleszkedésének napjainkban igencsak aktuális kérdéséről. Bár már rég olvastam, de emlékszem, hogy ez volt a Korongvilág-sorozat egyik fordulópontja, ahol már nem nagyon lehetett sematikus új szereplőket kitalálni, hanem a régieket kellett árnyalni (ugye a boszorkányosokban ez korábban kezdődött), és ez nekem nagyon bejött. Meg krimi is van benne, izgalmas. Az előzmények ismerete annyira nem szükséges hozzá, de ártani sem árt.

És most itt váratlanul, in medias res befejezem a bejegyzést, mert sürgős gondolkoznivalóm van a saját Pratchettemből kifolyólag, és nem érek rá azon gondolkozni, hogy hogyan vezessem le a Fegyvertársaik ismertetése során felépített feszültséget valami frappáns lecsengetéssel.

6 thoughts on “a fegyvertársakról

 1. JoeP

  @certaldo:

  “Most akkor mi vaaaaaan?”

  Úgy van, hogy nem figyeltem. Az utolsó pillanatban tudtam meg, hogy kijött a könyv, megvenni nem is volt időm, gondoltam, azért még belinkelem… aztán már rohantam is ki Amerikába.

  (És valamiért meg voltam győződve, hogy a Pratchett vonalat Lucia fogja vinni. Pedig írta is korábban, hogy nem, de az az információ úgy látszik vakfoltra íródott az agyamban.)

  Kedvelés

 2. Zsu

  Én is hozzájutottam már kifejezetten akciós, 1570es áron :)
  De várom már a következőt. Meg az előzőket, merthogy valamelyik ismerős lenyúlta a Mortot meg a Bűbájos Bajokat :(
  Azt sajnálom, hogy ezek már csak az újak után jönnek. Nem tudod, újra lesznek fordítva? Bár lehet egy kicsit előregondolom a dolgokat :)

  Kedvelés

 3. lucia

  szerintem emlékeznék rá, ha én fordítottam volna :) bonyolult dolog ez, eddig összesen öt magyar Pratchett-fordító volt, nem könnyű nyomon követni, majd a most következő Soul Music leszek megint én.

  Kedvelés

 4. certaldo

  “Jut eszembe: Fegyvertársak. Ugye tudtok róla? (Ez már Lucia fordítás.)” – forrás: mivanvelem.hu, február 18. Most akkor mi vaaaaaan?

  Kedvelés

 5. lucia

  eddig is le voltak, csak máshogy, de most a könyv végén van egy táblázat, hogy ki kicsoda (Colon Bendő, Carrotot tudod, Nobby Görcsi, Vimes talán Vinkó, ha jól emlékszem). Muszáj volt a neveket lefordítani, mert a legtöbb szójátékozódik előbb-utóbb, a többi meg hülyén nézett volna ki mellettük angolul.

  Kedvelés

 6. alie

  colon, nobby, carrot stb. eddig is le voltak fordítva magyar nevekre? olvasom az ajánlót, és nem mindig tudom, melyik melyik. (jó, a carrot megy. :)

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.