az előkészületekről

Budapest nem egy felhasználóbarát város. Van ugye London, vagy bármelyik amerikai kis falu, ahol (közel) bármit szeretnél ügyintézni a napnak (közel) bármelyik szakában, a megfelelő jogosultságok birtokában fél óra leforgása alatt sikerülni fog, meg van például Moszkva, ahol ha tudod, hol lakik az a Sztyopa, aki egy üveg vodkáért elintézi neked, akkor nyert ügyed van, és akkor van Budapest, ahol kelet és nyugat tanai nem hullanak ám termékeny talajra, ahol a bürokrácia szent zarándokhelyeinek papnői lakoznak. Budapest az egyetlen európai város szerintem, ahol a tömegközlekedés szabályaival kapcsolatos információkat tartalmazó táblák lektoráltatására sajnálták a pénzt, emiatt azokról az embernek a másfeledik mondat után ezek az oldszkúl szkifik jutnak eszébe, amikben a gépi intelligencia, vagy majmok öntudatra ébredtek, és az emberiség ellen fordultak, és csak itt dönthet a kéttanús alájegyzés (értsd: két – akár fiktív – ember neve, lakcíme, szigszáma) élet és halál felől, illetve például az állami nyelvvizsga rendszerhez való szoros, illogikus kötődés is csak itt dívik. A felsőoktatási rendszerünk kitárgyalásába most nem akarnék belemenni.

És akkor az volt, hogy a vízumhoz (varázslatos India) ugye kell a bankomtól ilyen igazolás, miszerint van a folyószámlámon napi 30 USD pénz, úgyhogy elmentem a Közép-Európáról elnevezett bankba, ahol nekem eddig mindent pikk-pakk, most viszont nem számlát akartam nyitni, hanem csak egy pecsétes papír kellett, ez pedig 40 percembe tellett (én voltam az első ügyfél), ami alatt befejeztem a háztetős jelenetet a nájtvoccsban (első könyv vége), és eközben olyanok voltak, hogy hosszan gondolkoztak, beleírják-e a hitelkeretemet is a számlámon szereplő egyenlegbe (a gép ugye azt dobja ki), meg nem találták a megfelelő elmentett dokumentumot, és én akkor mondtam, hogy lediktálom, de a marika derűsen mosolygott rám, hogy nem kell, mert Rózsikának a másik fiókban megvan, és akkor ő most beszkenneli és átküldi ímélen, úgyhogy nincs probléma (ez a nyelvvizsgás Marika volt). És akkor valahogy összedobták nekem az okiratot, és akkor én visszaküldtem még egyszer a labdát, hogy nem his vagyok, hanem her, aztán felszámoltak nekem ezért egyezer magyar forintot, úgyhogy gondolkozom azon, hogy én is küldök a banknak egy számlát a lektorálási díjról.

Budapest második kerülete egyes részeinek a júzer interfésze különösen használhatatlanra van összegányolva, az utcanévtábláknak csak a negyede-ötöde van kinn, a jobbkezesek nem beláthatóak, az utcák nem párhuzamosak, még önmagukkal sem, ennek ellenére záróra előtt odaértem valahogy az indiai konzulátusra (szomszédos utcák: Ali és Baba), méghozzá úgy felszerelkezve, mint a viccben, panasz nem lehetett rám. A fiúm egyébként korábban figyelmeztetett, hogy ott füstölők égnek, és mindenki le van szedálva, és valóban, tiszta zombis volt a hangulat, kezdve a görbe alakú nyilaktól, egészen a néni válaszáig a végén, amikor megkérdeztem, hogy a hét eleje azt jelenti-e, hogy esetleg már hétfőre kész lesz az okmány, mert akkor a fiúm elhozhatná az övével együtt. A néni erre konkrétan azt felelte, hogy hát ha addigra kész lesz, akkor valóban el tudja hozni (Konfucius say).

A konzulátuson egyébként sikerült elkezdenem a nájtvaccs második könyvét, Maximmal, aki elégedett azzal, hogy pont csak egy kicsit jobb másoknál mindenben, a soron következő okmányirodában viszont egészen a zuhanyzós jelenetig eljutottam, noha időre mentem, bejelentkezve. Aztán az ottani néni azt mondta nekem, hogy amíg az ő kezéhez el nem jut a tértivevényes papír, miszerint átvettem a határozatot, addig ő nem tud eljárni az ügyemben akkor sem, ha megesküszöm rá, hogy átvettem a határozatot (amit egyébként technikailag átvett már valaki, én meg tudom, mi van benne), úgyhogy kénytelen voltam a Women's Secretben megvigasztalni magam egy táskával, amit azoknak a biszbaszoknak vettem (ilyen mini utazósampon meg tusfürdő meg egyéb anyámkínja), amikkel már kora reggel, előre vigasztaltam magam a DM-ben, az utazásra való tekintettel. Az Etamban erősen elgondolkoztam azon is, hogy vajon átmenne-e az igazságpróbán azon meggyőződésem, hogy Indiában feltétlenül szükségem lesz egy (valószínűleg vak kínai árvák által) kézzel hímzett, a meggy érése különböző fázisainak színeiben játszó bugyira, meg a hozzátartozó fűzőre, de aztán józan önmérsékletet tanúsítottam (megyek én még az ő utcájukba), a Promodban utánam sikoltozó fekete, csipkés, áttetsző muszlinblúznak viszont már nem tudtam ellenállni. A lélek már kész, de a test még erőtlen, na, viszont legalább megvigasztalódtam.

Reklámok

16 thoughts on “az előkészületekről

 1. R.

  elvileg ez így három külön könyv, de én még mindig reménykedem, hogy ezek nem felelnek meg az egyszer nájtvaccson belüli három könyvnek, hanem azon a párszáz oldalonm kívül lesz még párszáz oldalas déjvaccs és tvájlájt is.
  már csak azért is ez a tippem, mert a déjvaccsnak is elvileg más a főszereplője, meg a tvájlájtnak is itt meg ugyi mindenhol Anton a főszereplő.

  Kedvelés

 2. lucia

  hát van olyan a könyvön belül, hogy book 1, meg book 2, és ami a book 2, abból készítette a kortárs filmipar a déjvoccsot, illetve hogy a jacknek sem volt a könyvből ismerős a sztori, onnét veszem, hogy a book 2 lesz a déjvoccs, vagy én vagyok a hülye.

  meg van olyan még az amazonon, hogy dászkvoccs meg tvájlájtvoccs, ez a kettő nem tudom, hogy ugyanaz-e, csak más fordításban, vagy két külön könyv.

  Kedvelés

 3. R.

  az nem ugyanugy a nájtvaccs csak több részletben elmesélve?
  ne idegeljetek, már rá vagyok indulva hogy lesz még ilyen soksok és ez most sokkolóan hat rám, hogy esetleg nem is.

  Kedvelés

 4. lucia

  hát nekem az R. egy olyan kiadást adott kölcsön, amiben mindkét könyv benne van, szerintem neked is odaadja elolvasni, olyan kedves, önzetlen típusnak tűnik.

  Kedvelés

 5. egykutya

  Azt már próbáltátok amikor szül-anyakönyvi kivonat kell vmi okmányhoz?
  Ez nálam konkrétan így ment:
  -Szül anyakönyvi kivonat..
  -Itt van kérem.
  -Sajnos nem fogadhatom el.
  -Miért?
  -Mert 73-as.
  -Dehát én akkor születtem!
  -Lehet, de 10 évnél régebbi okmányt nem fogadhatok el.

  Kedvelés

 6. Panzer

  Viszont, Dreamdancer, van egy elonye is az irani hozzaallasnak. Amikor elteved a mikrobusz, es valakinek eszebe jut, hogy tulajdonkepp itt az Irak-Iran haboru idejen frontvonal volt, igy akar aknak is lehetnek, akkor a noknek nem kell kiszallni, hogy reszt vegyenek a megfordulashoz szukseges terulet kis botokkal torteno megtisztogatasaban… :-)
  Udv,
  Panzer

  Kedvelés

 7. dreamdancer

  próbálnád ki az iráni vízum megszerzését, úgy még én sem viszonyulok a populáció női részéhez, mint az ottani (természetesen férfi) ügyintézők…

  Kedvelés

 8. lucia

  Tyttö: poggyásztérbe simán felengedik, kézitáskába is felengednék, ha a dutyfreeben behegesztettfóliáztatnám max 1 dl-es kiszerelésekben, de asszem, inkább megpróbálom kibírni a gépen hajmosás nélkül.

  Kedvelés

 9. kedd

  Jaj, de ismerős az eset, mely már velem is megesett (bocsánat, azt hiszem túl sok kávét ittam, itten).
  Szóval velem is megesett ilyesmi, egy erősen nyugatabbi fekvésű országban. Igaz ott nem tisztelik, mint Esőistent Bulabulán, aszály idején, a nyelvizsgabizonyítványt. Ám a többi stimmel. :)

  Kedvelés

 10. senoi

  haha, az etamban vasarolhatnal az en nevemre, ami ugyebar a te neved is, legalabbis ha neked nincs etam-kartyad, mert akkor kapok majd szep nagy kedvezmenyeket:)

  (egyebkent valoszinuleg a kartyam is kene hozza, vagy a lakcimem, ami viszont nem azonos a te lakcimeddel.. szoval csak megfordult a fejemben a nev-egyezesbol adodo sok lehetoseg.)

  mondjuk mar elkoltottem ott kozel szazezer forintot, es meg mindig nuku kedvezmeny, ugyhogy lehet, hogy csak beetetes az etam kartya..

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s