a megfelelő megfogalmazás fontosságáról

Amúgy meg azt még mindenképpen le akartam írni, hogy szerintem hülye kérdés az, hogy "Melyik a kedvenc könyved, mit vinnél magaddal egy lakatlan szigetre?".

Mert én pontosan tudom, hogy melyik a kedvenc könyvem, a Franny és Zoey Salingertől, ami olyan, mintha L.-től kaptam volna, pedig én adtam neki. Szerinte rémesen emlékeztetek (vagy emlékeztettem akkor, 22 évesen) Frannyre, máig is így szólít, mondta is, hogy úgy vette észre, nagyon jellemző az emberekre avagy kapcsolatokra, hogy milyen könyvet kap tőlük az ember, ekkor felhívtam rá a figyelmét, hogy ő a Közönyt adta nekem. Nevettünk. Szerintem egyébként Zoeyra is legalább annyira hasonlítok, van például az a rész, ahol a szemére hányják, hogy társaságban vagy folyamatosan hallgat, vagy be sem lehet fogni a száját, mire ő azt feleli, hogy csak akkor áll szóba bárkivel is, ha legalább egy kicsi esélye van annak, hogy az illető maga Buddha, vagy Jézus Krisztus, na, ennél a résznél kimondottan nagyon hasonlítok. De azért is a kedvenc könyvem a F & Z, mert minden mondata vagy bekezdése nagyon meg van írva, szinte akárhol felüthetném, és beleidézhetném a blogomba. Salinger többi könyve is jó, de ez különösen a szívemhez nőtt.

A lakatlan szigetre viszont nem vinném magammal, mert már kívülről tudom, oda biztosan vagy valami szakkönyvet pakolnék, amiből tanulni lehet (vö. Sailboat Constructing for Dummies), vagy valami hosszú és szórakoztató regényt, amit többször ki lehet olvasni. Mittudomén, Dickenst. Pedig ő az első tízben sincs benne.

13 thoughts on “a megfelelő megfogalmazás fontosságáról

 1. nobody

  lehet… te tudod, te olvastad:)
  Viszont nem bírom ki, hogy ne meséljem el én is a felvételis kedvenckönyves sztorimat. A “mi a kedvenc könyve?” kérdésre kitérő választ adtam, mire megkérdezték, hogy melyik könyv volt a legnagyobb hatással rám. (A lakatlan szigetes gondolatkísérlet nem jutott eszükbe.) Erre megmondtam az igazat, hogy minden bizonnyal a Winnetou, mert 5 évesen még nem tudtam feldolgozni a regény narratív szerkezetét, így azt hittem, hogy én vagyok Old Shutterhand, egyes szám első személyben, és emiatt a mai napig identitásproblémáim vannak. Felvettek.

  Kedvelés

 2. nobody

  L.: Őőő, nem. Hanem: ha nem az van, hogy egy másik bolygóról jövök (ami itt csak arra utalt, hogy milyen érdekes, hogy én milyen sok F&Z fant ismerek, míg Piszke és te összesen egyet), akkor az van, hogy én találom meg mindig a könyv kedvelőit (vagy ők találnak meg engem). Emiatt már nagyon úgy érzem, hogy kell lennie valami közösnek bennem és a nekem szimpatikus emberekben, csak nem tudom pontosan, mi az, hiszen ezek között az emberek között* az egyetlen szignifikáns összefüggés a F&Z, amit viszont dacból nem olvastam. Pedig minden jel arra mutat, hogy abban van benne.
  * milyen hülyeség, hogy kétszer kell leírni azt, hogy között, ha éppen nem tetszik az, hogy ezen

  Kedvelés

 3. Zeldushka

  hátszóval, nem bírtam megállni, hogy ne írjak, hehe:). erről a lakatlanszigetes témáról eszembe jutott, hogy anank idején jelentkeztem egy szigorúan erkölcsös református gimibe, és a felvételin egy roppant szigorú tekintetű, ámde miniszoknyás titkárnővel körülvett (sic, ugyanis már a felvételin kiosztották a gimi házirendjét, h lányoknak tilos a miniszoknya, mert az az ürdüng eszköze) néni megkérdezte, hogy ha egy lakatlan szigetre kellene mennem, és csak 1 köynvet vihetnék, melyik lenne. közben olyan tekintete volt, mint egy papnak, miközben bérgyilkost gyóntat. mire én átláttam az ájtatos szitán, és közöltem, hogy a Robinson Crusoe-t, mert abban rengeteg hasznos tanács an, hogyan éljünk túl. a néni lemondott rólam vallásilag, de azért még utoljára megkérdezte, miért nem a Bibliát. mert túl vastag, feleltem, és megátkoztam kifelé menet:). viszont azóta sem voltam ilyen praktikus gondolkodású:)

  Kedvelés

 4. nobody

  Ez nagyon érdekes. Én pont azért nem olvastam el soha, mert körülöttem mindenkinek ez volt a kedvenc könyve. Most vagy az van, hogy egy másik bolygóról jövök, vagy izé, hogy mondjam, értitek, ugye?

  Kedvelés

 5. glória

  még a bejegyzés elején tartottam, de már megfogalmazódott bennem ugyanez, hogy én sem vinném magammal az Anna Kareninát, hasonló okoból, viszont biztosan jelent meg olyan, hogy “Egyszerű szerkezetű tutajok/repülőgépek fából, házilag”. De hát ugyanezt írtad.

  Kedvelés

 6. lucia

  piszke: én még az L.-t ismerem, rajta kívül senkit. és egyébként meg nekem is négy sárga gumikacsám van (egy nagy, három kicsi), ezek már-már zavarbaejtő egyezések.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.