breaking news: hóesés januárban

Nagyon úgy tűnik, hogy a köztisztaságiakat és a magyar közlekedési vállalatokat idén is meglepetésként érte, hogy januárban esik a hó (amit hagyományosan döbbenettel szoktak konstatálni). De konkrétan annyira, hogy a mai három és fél órás utam során a munkahelyemre egyetlen hókotróval sem találkoztam (persze lehet, hogy elakadtak).

Én – lehet, hogy csak a nőies érzékenységem miatt – már akkor megsejtettem valamit, amikor az elmúlt hét során folyamatosan az dőlt minden csatornából, hogy hétvégén esni fog a hó (sok hó fog esni). Amikor ma reggel hat órakor kinéztem az ablakon, már határozottan gyanakodtam (ebből kifolyólag szívesen adok egyébként szakértői stratégiai tanácsot az érintett szerveknek, számlaképes vagyok, egy-két millióért akárhány oldalt írok a knowhowról), ezért – a hókotrókkal ellentétben – kimentem, és egy ún. hólapát segítségével eltávolítottam a havat a felelősségem alá tartozó útszakaszokról, majd megcéloztam a benzinkutat.

Az előző alkalommal ellentétben egyébként, amikor 200-300 méterrel a kút előtt fogyott el mind a benzin, mind a benzint pótló delej az autóból, most az utolsó két pöcöknyi árammal gurultam be kecsesen a cső elé, ahol leállítás előtt másfél másodperccel ugrott nullára a két pöcök (mondjuk most nem izgultam annyira, mert van öt liter benzin a csomagtartómban, amennyiben fel kellene gyújtani valamit tankolási célokra)*. Akkor még azt hittem, túlvagyok az út nehéz szakaszán.

Utána valahogy felevickéltem a takarítatlan utakról a – mint kiderült, szintén takarítatlan (WTF???) – autópályára, ahol először kényelmesen megreggeliztem menet közben, utána kisminkeltem magam, majd elolvastam a kindlén ötven oldalt a könyvemből, és háromnegyedrészt megírtam ezt a bejegyzést. Mindezzel senkinek az életét vagy a vagyontárgyait nem veszélyeztettem, mivel, mint utólag megnéztem, az átlagsebességem ezen a szakaszon 8 km / óra volt, és ebben nincs benne a kb egy órányi egyhelyben állás.

Idebent egy emberrel találkoztam, aki látott ma hókotrót (és az is békésen álldogált a Moszkva téren, mármint a jármű, nem az ember). Nagyon úgy érzem, hogy ezek a kivárásra játszanak.

* Amúgy a tankolásról jut eszembe az a kedves kis történet, amikor is december 26-án kénytelen voltam az ugyanazon faluban, de hat kilométerrel odébb lévő kúthoz menni, mert csak az volt nyitva, és ugye ünnepi hangulatban lévén engedtem, hogy a szupershell vagy milyen benzinből adjon a kutas**, hátha kap érte jutalékot (adalékok is vannak benne, biztatott), majd önnön nagylelkűségemtől emelkedett állapotban belibbentem fizetni.
Odabent a kasszásnő bankkártyázás közben megkérdezte, hogy na és hogy teltek az ünnepek, és akkor még azt hittem, hogy csak a belőlem sugárzó és minden elárasztó szeretet vált ki ilyen mértékű közvetlenséget, de utána azt is megkérdezte, hogy na és hol tart a felújítással. Ahhoz ugye már hozzászoktam, hogy ha tejet veszek a boltban, akkor a hazaérkezésemkor a szomszéd azzal fogad, hogy nem azt a márkát kellett volna venni, hanem az akciósat (felhívta az ismerőse a boltból), de megismételném, hogy ez a kút tőlem hat kilométerre volt. Mindenesetre tisztáztuk a felújítás pontos stációját (mint kiderült, a pénztárosnő a szembeszomszéd ángya, vagy valami hasonlója), de ezek után nem csodálkoznék, ha elterjedne rólam, hogy nem elég, hogy maffiózókkal barátkozom, de ráadásul gyanúsan szórom a pénzt a drágábbik benzinre.
** Nemrég mondta nekem valaki azt a szólást, hogy “az én falum annyira falu, hogy ott még kiveszik a nő kezéből a pisztolyt”, mármint a töltőpisztolyra gondolva, és ennek a mondásnak a megalapozottságát teljes mértékben igazolhatom, pesti kutas engem eddig nem tudott rávenni, hogy segíthessen, itt viszont valahogy nincs választásom.

7 thoughts on “breaking news: hóesés januárban

  1. JesszumPepi

    Ééés tessék, olvadás: pipa!
    tegnapi hólapátolásban meghúzódott derékkal küzdők száma: lépcsőházanként egy-egy. A patikában túl sok ismerős állt sorba csillapítóért.
    Felvetettem, hogy elég lenne egy jó állapotú nyögdíjast edzeni a témára, és mindenki más finanszírozná a lóbalzsamát. De nem olyan világot élünk…

    Kedvelés

  2. r-

    ja, abszolut a kivarasra varnak, en amugy ma 12 tajt lattam egy elo holapatos homunkast egy adekvat helyen, mondjuk sokat nem segitett az etkelesen az igyekezete, de legalabb igyekezett

    Kedvelés

  3. Tarhonyakártevő

    Az “itt még kiveszik a nő kezéből a pisztolyt” az te voltál, abban a decemberi végkimerült állapotunkban, amikor jó ötletnek tűnt Firefly epizódot írni ebből. Nem csodálom, hogy kissé elmosódott :-)

    Kedvelés

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .