főleg a norvégokról, de nem csak

Nem akarok nagyon spoilerezni, és sarkkutatózni sem fogok tovább (nagyon sokat), de időnként azért felröhögök magamban, például a norvégokon, akik nagyon tudnak valamit. Az egyik legzseniálisabban aljas húzás például Amundsené volt, aki ugye leszaladta a Déli-sarkot Scott előtt, majd a szintén az Antarktiszon tartozó ausztrál kollégájának, Douglas Mawsonnak (aki öt órával késte le a hajóját, ezért ismét ott kellett telelnie, miután nagy nehezen menekült csak meg a halálból, gyakorlatilag puszta adrenalinból) “nagyrabecsülése jeléül” elküldte huszonhárom szánhúzó kutyáját (a csapat nem tervezett szánt húzni), mert így letudott egy gesztusértékű gesztust, ugyanakkor ugye nem kellett hazaszállítania a kutyákat.

A másik norvég a szerkesztők Fridtjof keresztnevű álma volt, aki mindeközben (Scottot lefutották, és éppen ténylegesen haldoklik) összefeküdt Scott feleségével, aki egyébként egy bohém és igen vonzó hölgy volt, és magánlevelezéséből utólag kiderült, hogy gyakorlatilag mindenkivel viszonya lett előbb vagy utóbb, akiről bármit is elneveztek az Antarktiszon (és nem halt meg nagyon hamar).

Mindeközben Scott ott hever a sátrában a megfagyást várva, és megírja utolsó leveleit, köztük nejének azt, amelyben felhívja figyelmét annak fontosságára, hogy újszülött gyermeküknek már az első naptól fogva adjon gyümölcsöt (a hozzátáplálás tudományága azóta ezt ismereteim szerint túlhaladta). Ez mondjuk sok mindent megmagyaráz.

Mawsonék pedig (a rengeteg kutya friss tulajdonosai) ezalatt elég bánatosak, és ehhez az is hozzájárul, hogy a hét emberből egy a tél során megőrül (mármint klinikailag), azt hiszi, hogy üldözik és figyelik (mivel fegyverrel fenyegetőzik, egy idő után tényleg figyelni kezdik), és egyszer csak benyújtja írásos lemondását, amire a csapat vezetője azt mondja, hogy oké, de 160 km / órás szél fúj odakint, mínusz harminc fok van (ezeket persze mérföldben meg fahrenheitben mondja eredetileg, én csak interpretálok), a ház, az élelem és minden ruha az expedíció tulajdona, mire a fickó azt feleli, hogy őt ez nem érdekli, ő lemondott.

Na, és ilyenek közepette még ki is kell menni kutyát etetni.

3 thoughts on “főleg a norvégokról, de nem csak

  1. Visszajelzés: Na, ezt se tudtad volna meg nélkülem | Elmentem, majd jövök

  2. joozsef

    Lehet, h a vikingek nem norvégok. Akkor sem megy ki a fejemből, hogy Jared Diamond szerint a grönlandi vikingek (akiket voltaképpen valami kormányválság miatt száműztek oda) azért haltak ki 200 év után, mert a.) hosszan kedvezőtlen volt az időjárás (lásd: “kis jégkorszak”) b.) ők bizony nem esznek halat, mint a büdös eszkimók, hanem inkább birkát és tehenet, és megszakadtak az állatok téli táplálásában, majd kicsit egymásból is ettek a végén. (koprolit-analízis igazolta). Közben az eszkimók térdig jártak a halban (néha szó szerint, bár az nem hal, hanem cetféle…)

    Kedvelés

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .