a lány, aki meghekkelte a földhivatalt

Még kicsit hűvös, de már szebb reményeket keltő kora tavaszi nap volt. Az enyhén szlávos arcú lány már a szükséges időpontnál jóval korábban megérkezett a megadott helyre. Kicsit távolabb állt meg, a parkolást egy más nevén lévő telefonról fizette be. A bejutáshoz szükséges papírokat a nála lévő iratok alapján töltötte ki, a telefonját lenémított állapotban feltűnés nélkül a hátsó zsebébe csúsztatta.

A biztonsági őrök egy futó pillantást követően beengedték az előcsarnokba. A lánynak nagyjából egy órát kellett várnia a zárt ajtó előtt. Ügyelt arra, hogy az arckifejezése szenvtelen maradjon, nem nézett a kamerák felé.

Amikor beszólították a megadott néven, határozott, egyenletes léptekkel sétált be az asztalhoz, amelyre már kirakták a kért iratokat. Az első próbatételen átjutott, de a neheze még csak most következett. Mindenképpen meg kellett tudnia a papírokból rendelkezésére álló időn belül minden lehetséges adatot a célszemélyről, de kontaktlencsébe épített szkenner technikai okokból nem volt nála, és minden mozdulatát figyelte a tőle egy méteres távolságon belül álló biztonsági őr, háta mögött a karnyújtásnyira lévő, de mégis elérhetetlen fénymásolóval. Némi pénzzel el lehetett volna intézni ugyan, hogy a lány megszerezze az iratokat, de a várost behálózó szervezet ezt nyolc napon belül nem tudta volna megoldani. A lánynak nem volt nyolc napja.

Megvárta, amíg a biztonsági őr figyelme lanyhul, majd mintegy mellékesen a zsebe felé nyúlt. Az egyenruhás azonnal nyitotta a száját, de a lány mutatta, hogy csak az orrát szeretné megtörölni. A zsebkendőt utána idegesen gyűrögette a kezében, miközben láthatóan teljesen elmélyedt az iratok olvasásában.

Kicsit tovább maradt bent, mint mások szoktak, de a zsebkendőbe rejtett cetlire sikerült kiírnia a nevet, a kódot, a címet, a telefonszámot és a kérdéses időpontokat.

Amikor egyetlen szó nélkül kiengedték, akkor sem látszott rajta semmi, csak levegőből vett egy kicsit nagyobbat a szokásosnál. Ügyelt arra, hogy ne lépkedjen túl gyorsan, miközben az autója felé sétált. Elhajtott a város egy másik pontjára, és ott egy tiszta vonalról felhívta a megszerzett számot. Harmadszorra végre fel is vették. Akkor megadta a kódsorozatot, a faxot egy ügyvédi irodába kérte, más nevére. Nem fenyegetőzött. Nem volt rá szükség.

Másnap reggel jött az értesítés, hogy a küldetés végrehajtásával a megbízó elégedett, a következő munkanapon elindítja az utalást. A lány arcán továbbra sem látszott semmi. A gondolatai már a következő elintézendő feladat körül forogtak.

A város mindeközben boldog tudatlanságban élvezte az egyre langyosabb kora tavaszi napokat.

32 thoughts on “a lány, aki meghekkelte a földhivatalt

  1. lucia

    Hiver: sorszámot a biztonsági őrök osztanak, ha rendben kitöltötted a nyomtatványt, amit kaptál tőlük :) amúgy elég nyitásra menni, kb. ugyanannyit kell várni.

    Kedvelés

  2. Hiver

    Köszi, akkor odamegyek nyitás előttre! Lesz nekem jaj, kelhetek hatkor…

    A földhivatal honlapján valami sorszámot is emlegetnek, azt ott a tett helyszínén húzom? (“Lejárt sorszámmal, vagy sorszám nélkül ügyfelet fogadni nem tudunk.”)

    Kedvelés

  3. lucia

    Hiver: a jelzálog töröltetéshez annak kell kiállítania egy jelzálogtörlési engedélyt, akinél végtörlesztettél (tehát aki rátetette a jelzálogjogot a tulajdoni lapra). ezt az engedélyt vagy te benyújtod a földhivatalnak (elviszed, beadod, fizetsz 6ezer valamennyi forintot), vagy akinél végtörlesztettél, az nyújtja be (a kérésedre), mely esetben kapsz a földhivataltól egy csekket 6ezer valamennyi forintról, amit be kell fizetni. ha személyesen nyújtod be, két hét alatt elintézik, ha a csekket fizeted be, akkor az összeg megérkezése után két héten belül törlik. Ha sürgős, akkor külön tízezer forintot be kell fizetni, és egy hét alatt törlik. Ha van ingatlanjogi ügyvéded, ő is el tudja intézni helyetted, de a határidő/pénz ugyanennyi (plusz az ügyvéd díjazása).

    ha jókor mész (korán), akkor akár aránylag hamar is bejuthatsz, a biztonsági őröktől kapsz nyomtatványt, amit ki kell ehhez tölteni, csak legyen meg neked az ingatlanok helyrajzi száma. Ehhez nem kell betekintés meg egyéb hülyeségek, szóval bármelyik ügyfélfogadási időpontban mehetsz.

    Kedvelés

  4. Hiver

    “ha konkrétan tudod, miért szeretnél odamenni, akkor megmondom, mikor és hogyan csináld :)”

    Én utoljára 8 éve jártam ott, és már semmire nem emlékszem, így megkockáztatok egy villámkérdéts: jelzálog töröltetés (2 ingatlanról) végtörlesztésből kifolyólag mikorhogyan? Olyan jó lenne, ha nem menne el rá egy egész napom, mondd, hogy ez egy egyszerű történet :o)

    Kedvelés

  5. Turchi

    off. Kedves szerkesztő!
    Tegnap este beleolvastam a másik blogodba. Kicsit haragszom is rád, :-)mert este 8-kor kezdtem, és éjfél után hagytam abba. De még nem fejeztem be. Elmaradt a tanulás, vasalás, stb. De hogy a férjem se maradjon ki a jóból, felolvasást tartottam neki a blogodból, így tőle is sikerült 1 órát elvennem. Köszönöm!

    Kedvelés

  6. Turchi

    De jó írás! Az elején azt sem tudtam, miről szól :-). Ennyit a gyors felfogóképességemről. Volt egy alkalom, amikor a biztonsági őrök intézték soron kívül a bejutásomat, mert az emberek az utcán álltak, és rendesen lincshangulat volt, pedig babakocsival, meg persze gyerekkel voltam. Fél órát tartott, míg az utcán settenkedtem, mit csináljak, majd elmondtam a biztonsági őrnek, hogy nem akarok soron kívül bemenni, de a kint lévő emberek miatt nem jutok be még az információs pulthoz sem, hogy megkérdezzem, érdemes-e sorba állnom, majd 5 perc alatt elintéztem odabent mindent. :-) Igaz, nem földhivatal volt, hanem okmányiroda.

    Kedvelés

  7. sfp

    Kosz Lucia. Rosszindulatu ven szatyrot hasznaltam, (bar tempted with buvalbaszott oreg picsa). Valoszinu hatott is mert kivetelesen anyam nem a kollega melle allt. Kosz ;)

    Kedvelés

  8. Gitta_Bry

    Köszönöm ezt a bejegyzést, Lucia, most úgy megszerettem a mi kis földhivatalunkat! Az átlagnál gyakrabban járok oda – melóból kifolyólag -, olvasnivaló nélkül be se teszem a lábam, és ha 7-nél többen vannak előttem, az már kivételes eset. Ilyenkor azért örülök, hogy nem valamelyik fővárosiba kell járnom…

    Egyébként, ha valaki nem tudja édes otthona hrsz.-ét, előbb nézze meg a térképtárban, ott meg kell, hogy tudják mondani. :)

    Kedvelés

  9. algamonx

    Hát ez akkora!!! :)))))) Én is akarok blogot írni, és ilyenkor jövök rá, hogy sehol nem vagyok Hozzád képest!!! :) További szép napot!

    Kedvelés

  10. sfp

    Lucia segits pls,
    Nem jut semmi ertelmes az eszembe arra, hogy “miserable old cow”. A gyerekem tanarnoje lett igy jellemezve egyik anyuka altal. Annyira talalo, hogy nem is tudok elszakadni tole, viszont mar nem jut eszembe hasonloan inzultalo magyar kifejezes. Anyamnak (aki szinten tanar) kellene beszamolnom a legfrissebb parents teacher meetingrol, s szerinte hiba csak az unokaban lehet, nem a tanarban. (csak hogy a beszelgetes varhato meneterol is infot adjak. )

    Kedvelés

  11. lucia

    Encsi: én is a XI. kerületben voltam, de eleve csak heti két napon van iratbetekintés (ami nekem kellett), 08:00-tól 14:00-ig, tehát muszáj szabadságot kivenni, ha dolgozol. Ez a fél főváros földhivatala, kb egymillió főé (meg aki még tulajdonol a főváros adott kerületeiben), időpontfoglalás nincs, vagyis muszáj sorban állni. Egy ember átlagosan negyedórát tölt bent iratbetekintésnél, előtte ki kell tölteni az iratkérőlapot, amelyhez tudni kell a helyrajzi számot és a kért széljegy ügyiratszámát, vagyis ha az ember ezeket nem tudja fejből, akkor a procedúrát megelőzi egy tulajdonilap-igénylés (újabb sorbanállás, hatezervalamennyi forint). A címről vagy ki tudják deríteni a helyrajzi számot, vagy nem (nekem nem tudták, bonyolult a cím, mondjuk olyasmi, hogy Teréz körút 8/A, II. emelet 9/B, én az okostelefonomból nyertem ki végül az ügyfélkapuval, mivel az ügyintézőkkel ellentétben jó helyre írtam be az aljelzéseket), de a tulajdoni lap kikéréséhez meg kell adni a helyrajzi számot, úgyhogy nem tudom, mit tesz az, akinek mondjuk nincs ügyfélkapus regisztrációja és nem tudja a hrsz-t :) ha pedig másolat kell széljegyről, azt nyolc napon belül semmiképpen nem adják ki, akár a fejed tetejére is állhatsz (vagy csak én nem vagyok tisztában azzal, kihez kell nagyon kedvesnek lenni). De a nyolc napon túlhoz is ki kell tölteni újabb papírt, harmadik sorbanállás.

    Én viszont parkolóhelyet találtam azonnal :)

    Kedvelés

  12. Encsi

    A XI. kerben két hete konkrétan kevesebb időt töltöttem a földhivatalban (eredményesen), mint amennyi időt parkolóhelykereséssel. Pedig tömve volt. (Mármint a parkolók is, meg az intézmény is.)
    De pár évvel azelőttről is nagyon kellemes meglepetés emlékfoszlányaim voltak, örültem, hogy bebizonyosodott: nem a megszépítő múlt effektus.

    Kedvelés

  13. kihanemén

    lucia: a csökött szókincsű lány most megnézte a szótárban, mi az a széljegy. így jár az, aki majd’ 30 évesen még otthon lakik. lehet, elmegyek bérbe ügyet intézni, csak h kipróbálhassam ezt a földhivatalozást.

    Kedvelés

  14. lucia

    kihanemén: egy széljeggyel kapcsolatos iratokról akartam másolatot ezen alkalommal, de már annyi mindent kellett ott csinálnom az elmúlt két hétben, hogy ha konkrétan tudod, miért szeretnél odamenni, akkor megmondom, mikor és hogyan csináld :)

    Kedvelés

  15. kihanemén

    és akkor mit is intézett pontosan az enyhén szlávos arcú lány? :) üdv: a lány, aki még nem járt földhivatalban, de most kedvet kapott

    Kedvelés

  16. lucia

    montag: az tényleg jó, hogy lehet kártyával fizetni és géppel csinálnak áfás számlát, nem kézzel, csak nekem kicsit bonyolultabb dolgot kellett intéznem (saját ingatlan széljegyeivel kapcsolatos dokumentumokról kellettek adatok), és fent tényleg kameráznak betekintésnél, minden holmit le kell adni, és egyáltalán, úgy viselkednek, mintha a koronagyémántokat akarná az ember ellopni. és reggel 6:40-kor már heten álltak előttem a 7:30-os nyitáshoz.

    Kedvelés

  17. lucia

    Paramami: nem, nem írtad még meg :)
    egyébként nálam is volt az első etapnál egy nagyon kedves biztonsági őr, aki segített bizonyos űrlapok kitöltésében, az iq-ját nem mértem, de igen előzékeny volt. és egyébként a második kerületi okmányirodában is van egy biztonsági őr, aki (sürgősen kellett ügyintéznem és öt perccel a számkiadás vége után értem oda) rábeszélte az ügyntézőt, hogy fogadjon mégis (tök nem ismert, csak látta, hogy elkettyenve lerogyok egy székbe, és megkérdezte, mi a baj), azóta is hálás vagyok neki.

    Kedvelés

  18. Paramami

    Hát ez király volt. Én nem tudok így írni, de azt muszáj leírnom, hogy egy éppen egy éves kisbabával a legeslegeslegnagyobb mínusz húszas hidegben kénytelen voltam bemenni a földhivatalba. Én is mindenre el voltam szánva. Teljesen sokkolt, amikor (az egyébként láthatólag értelmileg kissé fogyatékos, de talán éppen ezért mérhetetlenül kedves és emberséges) biztonsági őr szerű valaki odament az első szabad pénztárhoz, megkérte, hogy vegyenek előre, mert babával vagyok, majd amint végeztem, azonnal átvitt egy ügyintézőhöz (aki nem volt értelmi fogyatékos, és talán éppen ezért cseppet sem volt kedves), aki szintén soron kívül (bár nem igazán lelkesen, de a dolog lényegét tekintve nem számított) kiszolgált. Tíz percet összesen nem voltunk bent. Soha, sehol nem vettek még előre csak azért, mert gyerekkel voltam. Ha hárommal mentem be pl. bankba, mert muszáj volt, akkor leginkább a “minek jön ide ez három gyerekkel, másképp nem tudja megoldani? Hangosak, rohangálnak, neveletlenek” pillantásokat kaptam, még akkor is, amikor vért izzadtam, hogy az egy órás várakozási időt valahogy kultúráltan töltse el a féléves, két és fél éves és négy és fél éves…

    Na de vissza a földhivatalhoz: önmagamat is meglepve, még mindig sokkos állapotban konkrétan elsírtam magam, és úgy köszöntem meg az ügyintézőnek (akin egyébként semmi nem múlt), majd még mindig szinte zokogva a biztonsági őrnek, hogy segített!!!

    (Most olyan érzésem van, hogy ezt már megírtam ide, mert tudom, hogy szerettem volna, és ha tényleg megtettem már, bocs, de még mindig a hatása alatt vagyok az esetnek…)

    Kedvelés

  19. montag

    Pedig az utóbbi években mindenki dicsérni kezdte a földhivatalt, még nekem is pozitív tapasztalataim voltak velük. Örülök, hogy nem kellett alapjaiban változtatnom a világnézetemen, nem esett volna jól.

    Kedvelés

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .