jégsaláta meg ilyenek

Hideg, koratavaszi este volt, amikor bármi megtörténhet. A férfi, akinek egy betűből állt a neve, elintézett még valamit, miután leszállt a gépe, majd felvette a kapcsolatot a szlávos arcú lánnyal, aki mackónadrággal álcázta magát. – Hoztam neked valamit külföldről, felvihetem most? – kérdezte. A jóváhagyás után azonnal indult.

A ház előtt a lány kezébe nyomott egy kis leplompált tasakot azzal, hogy örülni fog neki. A lány megnézte a Microsoft logót, de nem ebből tudta, hogy gumicukor van benne. Kettő is. A férfi, akinek egy betűből állt a neve, ezek után még berakott két csomagot a csomagtartójába. Az egyikben véres maradványok voltak. – Látod, nekem is vannak svájci kapcsolataim – mutatott a másikon lévő csomagazonosító matricára. Az arca nem látszott, árnyékban volt.

Útban befelé közölte a lánnyal, hogy hozott neki mást is, de azt csak odabent adja oda. – Alkoholt? – kérdezte a lány reménykedve, fátyolos hangon. A férfi azt felelte, hogy nem. Nőt csinálok belőled, fűzte hozzá titokzatosan. A lány fejében tűsarkú szandálok képe ködlött fel.

Odabent aztán megkapta az ajándékot. – Külföldről hoztam neked ékszert – jegyezte meg sokatmondóan a férfi, akit sok néven ismertek, az egyik egybetűs volt. – Adjál enni.

Miközben evett, elmerengett egy időre. – Soha nem felejtem el, amikor először vittelek étterembe – mondta. – Ha lepereg előttem az életem filmje, az biztosan benne lesz. Nagyon kemény volt. Azóta is elbizonytalanodom, és remegni kezd a kezem, amikor a jégsalátáért nyúlok a Tescóban.

A lány eközben a számítógépén gépelt valamit. – Aha – dünnyögte. Az járt a fejében, hogy a férfi eddig minden nővel, akinek ékszert hozott külföldről, legfeljebb hat hónapon belül végzett. Ő nem evett. Nem volt étvágya. Kicsit szédült. – Nem akarsz most hazamenni? – kérdezte diplomatikusan.

A férfi, akinek volt füle a finom célzásokra, összeszedte a holmiját és távozott. Emelt fővel, a főbejáraton ment ki, nem settenkedett. A lány bezárta mögötte a kaput.

Hideg, koratavaszi este volt, amikor bármi megtörténhet.

33 thoughts on “jégsaláta meg ilyenek

  1. petya

    Selachophob: Nézd, én nem vitatom, hogy igazad van, át kellett volna néznem, de! Azt hittem, hogy azért vagyunk ennyire jó barátok vagy mi, mert szerintem kurva rendes volt tőlem, hogy a múltkor nektek is hoztam Toshiból konvertert.

    Kedvelés

  2. Délibáb

    Ó, mi a barátaimmal írtunk egy listát erről, hogy mit nem tanácsos első randin enni… hát korlátozottak a lehetőségek. Főleg az olyan bonyolító tényezőkkel, hogy parasztnak fogok-e tűnni, ha kézbe fogom a pizzaszeletet / sznobnak fogok-e tűnni, ha késsel-villával eszem.

    Kedvelés

  3. kéknyuul

    Na és akkor a legnagyobb horror, ami az elsőrandi-evésen is túltesz: agolszász országban, főnökkel, kollégával meg direktakedvünkért meghívott fontosemberrel való kötelen csevegés az irodában(business-lunch)és mit raknak az asztalra? Alufóliába csomagolt hagymás, salátás, csöpögős (csak elfogyasztáskor) gyrost, evőeszöz nélkül. Más alkalommal meg szendvicset, késsel-villával. :)

    Kedvelés

  4. Balu Macko

    menjmar: es akkor en elkepzeltem, ahogy valaki lanyos zavaraban kicsit erosebben nyomja meg a kupakkal gondosan lezart tubust, amitol az hatul kinyilik, es beteriti a teljes asztaltarsasagot, valamint a szemelyzet egy reszet…

    Kedvelés

  5. menjmar

    Na jó, én most sivár vagyok lelkivilágilag és behelyettesítés nélkül is tök jó volt… :)
    Bárhol utálok enni én meg, ahol nem tudok a fel felé fordulva leálcázni minden szétcsöpögő-hulló akármit aminek a számban lenne a helye. :D Nem tudom melyik idióta találta fel a gyrost és a hamburgert, a különböző salátákról nem is beszélve, részemről a tubusos űrétterem a legnyerőbb elsőrandis hely lenne :D csak valaki nyissa má meg, higgyétek el, nem érdekel hoyg néz ki vagy milyen az íze, csak ne terítsen be akaratomon kívül mindent 5 méteres körzetben :S le a pokolgép-kajákkal! :)

    Kedvelés

  6. Selachophob

    petya: Akkor onnan lehetsz ismerős, hogy hozzánk hoztad vissza gariba azt az r2-es egységet, amelyiknek elpukkant a motivátora? (Továbbra is az a véleményünk, hogy a vásárláskor kellett volna alaposan átnézni, mert erre a gyártó is csak 1-3 hónap jótállást vállal, típustól függően. Amúgy remélem, nincs harag.)

    Kedvelés

  7. strandpapucs

    lucia: köszönöm a kimerítő választ. Mókás story, bár én azt hittem, hogy valami tőled megszokott tudományos érdekességre bukkantam a jégsalátával kapcsolatban. :))

    Kedvelés

  8. petya

    Nagyjából fogalmam sincs, hogy kik ezek a betűk (így jár az, aki a film felénél érkezik a moziba), de az viszont fix, hogy első randin egy lány nem eszik (a tündérkék egyszerűen nem esznek és kész). Egyszer, amikor még egy messzi-messzi galaxisban egy farmon hédereltem, úgy hozta a sors, hogy rögtön egy nagyon délceg úrfival kerültem egy tető alá, úgyhogy gyakorlatilag egy 3 hétig tartó első randiba csöppennem, melynek következtében rögtön fogytam 10 kilót. De megérte, lobogott a hajunk a szélben, amíg az elszabadult marhákat üldöztük.

    Kedvelés

  9. ClassicPupperl

    nem mintha barkit is ismernek szemelyesen a törtenetböl, de nekem az elejen ezeknek a törteneteknek vilagosan kiderült valami celzasbol, hogy megsem az L. röl van szo, pedig en rögtön ra asszocialtam mikor megjelent az egybetüs ferfi. akkor eleg csalodott voltam hogy megsem ö az, most meg eleg csalodott vagyok mert ugy tünik tul hüje vagyok megerteni miröl irsz, de nem baj. könyvekben is siman ugrom azokat az oldalakat amiket nem ertek, ezert is olvasok sokat es nagyon gyorsan. :)

    Kedvelés

  10. kamillusz

    óóó! az ilyen fóbiákkal nem vagy egyedül, én nagyon jól tudom, milyen az nem-tudni-enni A férfi előtt és ezt az is bizonyítja, hogy egy ilyen adandó alkalommal, sok nap ráparázás után lenyeltem egy csontot ebéd közben, (mert nem készültem fel arra, h a számba vett falat, az nem hús!!!). ez az igazi szerelem

    Kedvelés

  11. lucia

    misspony: abban reménykedem, hogy a zsiráfos műanyag fülbevaló, bár nagyon cuki, de azért annyira nem számít ékszernek, hogy végezzen velem :) viszont ha megteszi, akkor legyen a történetben gumicukor, igen.

    Kedvelés

  12. misspony

    Mit kívánjak Neked?

    6 hónapon belül?
    Az még a 10 évvel ezelőtthöz hova is esik?

    Veled még/már/eddig nem végzett….

    Gumicukrot kívánok Neked jó?
    Az jó cukros!

    Aztaaaaaaaa, nekem csak most esett le, de a Hófehérkésnél is bizny naivul estem a csapdába bele!

    Kedvelés

  13. debcsillu

    Jóvammmá, de a noiros bejegyzésekben a-ról is szó szokott lenni, nem?
    Szóval nem annyira teljesen egyértelmű, de én már rafkós vagyok, legörgetek, h ki van becimkézve és képbe kerülök azonnyomban:)

    Kedvelés

  14. lucia

    @Balu Macko: hát még a noiros bejegyzések elején volt erre célzás, de nem tudom, szóval kéne egy poll, hogy hány embernek derült ki, és hánynak nem :)

    Kedvelés

  15. lucia

    strandpapucs: hát az úgy volt a jégsalátával, hogy mi nagyon régen, 10+ éve jártunk egy ideig a férfival, akinek akkor még nem csak egy betűből állt a neve, és az egyik első randinkon elkövette azt a hibát, hogy engem váratlanul, megtervezetlenül étterembe vitt. nekem vannak ilyen bizarr félelmeim és fóbiáim, akkoriban pedig még több volt, köztük az egyik az Evés a Fiú előtt, aki Tetszik Nekem. Mert tutira le fogom magam enni, vagy félrenyelek, vagy valami, pláne egy amerikai dinerben, ahol minden csupa szósz és nem lehet illedelmesen étkezni, mert mondjuk nem fér bele a számba a hamburger. Namármost, ezt nem osztottam meg az L.-lel, hanem csak a pániktól nem szóltam hozzá egy büdös szót sem, és állítólag csúnyán néztem (szerintem csak rémülten). Az L. meg ezt nem értette, mert azelőtt szoktam beszélgetni vele, meg minden, még kedves is voltam, úgyhogy megpróbálta a menüről való társalgással oldani a hangulatot. Például megkérdezte, hogy jé, mi az a jégsaláta. Én nem értettem, miért kérdez ilyet, amikor én mindjárt szívrohamot kapok, meg egyáltalán, beszélni sem tudok, és visszakérdeztem, hogy most tényleg nem tudja-e, mi az a jégsaláta (vagy csak szivat, de ezt nem tettem hozzá), állítólag olyan lesajnáló hangon, és a fél szemöldökömet felvonva, hogy az L. ereiben megfagyott a vér, és vidéki tahónak kezdte érezni magát. Aztán tisztáztuk valamikor, hogy mi volt ez, és azóta ezen röhögünk rendszeres időközönként, hogy jégsaláta.

    Kedvelés

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .