a téli napfordulóról

A mr.a.-t (nem járunk, vagy ilyesmi) mindenképpen ajánlanám salesszemélynek (lehet, hogy az is?), mert nagyjából három szóval elintézte, hogy mit kapjak magamtól karácsonyra, noha eredetileg nem azt akartam.

Pedig egyáltalán nem úgy tűnt, mintha bármi szándéka lenne, amikor pár hete átjött, és már-már unottan a kezembe nyomta az új Kindle-jét, hogy tessék, játszhatsz vele. Semmi olyat nem mondott, nézd, milyen szép, és mennyire kézre állnak a gombjai, és milyen szép, és nem is volt olyan drága, és tök szép. Azt, hogy milyen szép (nagyon) én mondogattam a következő nagyjából egy órában, hol neki, hol az időközben véletlenszerűen szintén megjelent Tarhonyakártevőnek (vele sem járunk, vagy ilyesmi), hogy ne tűnjön annyira szóismétlésnek. Mert tényleg nagyon szép (a képe), és ezt az egyetlen mentséget tudom felhozni én, aki többek között azért vettem tavasszal netbookot, hogy azon esetleg útközben olvasni is tudjak, ha muszáj. Vagyis van egy másik mentségem is, de azt majd a végén.

Mr.a ezek után még mindig nem tanúsított semmilyen rábeszélő jellegű magatartást, hanem taktikusan, mintegy jelzésértékűen Amerikába távozott több napra, mint amennyi alatt az amazon.com kiszállít belföldön. Én viszont nem mindig veszem az univerzum jeleit, úgyhogy addig harcoltam a kísértés ellen, amíg olyan 20 órával az a. hazaindulása előtt be nem következett a bögrés ügy*. Arról meg fogalmam sem volt, hogy nonbrit európaiként másodrendű világpolgár vagyok, bár valamit eddig is sejtettem, de ez az Amazon-policy azért kábé olyan, mintha csak a busz felső részébe ülhetnék, csak nem olyan jó a kilátás. Mondjuk ilyenkor az ember ugye alázatot gyakorol, és örül annak, hogy nem például Közép-Afrikába született, ahol nincs 3G lefedettség**.

Viszont akkor is felháborító, hogy az Amazon Európába már csak karácsony után hajlandó Kindle-t szállítani (a névnapomra tippelte a beérkezését), még szerencse, hogy a gyerekem az anyukájától távirányíthatós markológépet és versenyautópályát kap a mitrászos ünnepre, így nem lesz zokogás a természet újjáéledését jelképező műfenyő alatt (hanem tippem szerint hamar lefektetem, hogy nyugodtan játszhassak), de akkor is. Mindenesetre addig is gondolatkísérleteket folytatok, amibe tettestársként és tesztmérnökként az a.-t is belevonom, ma például kikísérletezte nekem, hogy a meglévő pdf-eim konvertálására (van egy halom szakkönyvem ilyen formátumban) melyik a legjobb módszer (a Kindle saját konvertere nem túl jó, az A4-es pdf-ek olvashatatlanul lekicsinyülnek, viszont az a. természetesen talált megoldást). Amikor írtam neki, hogy de ne vacakoljon ezzel, azt felelte ellentmondást nem tűrő betűtípussal, hogy IT’S FOR SCIENCE.

És ugye tényleg meglepően nagyon szép a Kindle olvasófelülete, nem bulshitting a reklámszöveg, és nagyon kézre állnak a gombjai, de azért ugye a végső érv az itt van.

* Naponta több liter teát elfogyasztok, kábé sheldoni kritériumokkal elkészítve, csak abban a bögrében, olyan és annyi cukorral, 90°C-os vízből, satöbbi, satöbbi. A szóban forgó bögre egy pontosan megfelelő méretű, nagyon szép festett agyagbögre, bár igazából eredetileg vörösben szerettem volna olyat, és ez barna, virágjellegű motívumokkal, csak sürgős volt, azért nem vártam ki a vöröset. Viszont időközben nagyon megszerettem a meglévő barnát, kimondottan illett mindenhova, jó volt ránézni, ennek ellenére az adott teaüzlet-lánc boltjaiban mindig megnéztem, nincs-e vörösben is. A szóbanforgó hét keddjén megláttam vörösben, és sokáig álltam előtte vívódva, majd lebeszéltem magam róla, mondván, hogy nincs szükségem két szent teásbögrére, és ez hiába szebb, akkor is már a másikat szeretem jobban, és ne konzumáljunk már ész nélkül, satöbbi, és egy nagy sóhajjal elsétáltam, igen büszkén magamra, amiért ilyen érett, felnőtt, zenesen megvilágosodott lélek vagyok, aki felismeri az Univerzum csábítását a léhaságra és a dolgok elértéktelenítésére, és képes ellenállni neki.

Szerdán eltört a barna bögre. Megragaszthatatlanul. Ebből azt a következtetést vontam le, hogy mégiscsak hülye vagyok a jelekhez, és az Univerzum az összes nirvánájával együtt talán mégis azt szeretné, ha nem képzelném magam Bódhiszattvának, hanem megvenném a négy számítógépem mellé a Kindlét is.

(A négy számítógépet meg tudom magyarázni, de nem fogom).

** Az Amazon értelmezésében a “globally” azt jelenti, hogy “mindenhol, ahol olyanok élnek, akik számítanak”.

47 thoughts on “a téli napfordulóról

  1. lucia

    Jamesch: én is most kaptam a szívemhez, hogy csak a gépemen lévő könyvek kiolvasásához is hány év kellene, ezzel együtt nagyon vonzó az újságosdi meg a friss könyvek, jaj, nem tudom, hogy bírom én ki januárig.

    Kedvelés

  2. Jamesch

    @lucia: egyelőre trial fázist próbáltam International Herald Tribunera meg Timera, de lehet blogokra (ehhez mondjuk át kell állítani az országodat amerikára, ami egyéb plusz lehetőségeket is biztosít) is pl Lifehackerre 2 dolcsi havonta.

    Mondjuk a blogokat meg az ujságok egy részét is meg lehet oldani calibre-el, amit lehet ütemezni hogy rssből letöltse a cuccokat és elküldje a kindlere.

    Mostmár csak idő kell elolvasni :)

    Kedvelés

  3. lucia

    Jamesch: milyen újságokra fizetsz elő?

    Nem lehet, hogy Hollandiában előbb voltál, mint a többiben? mintha úgy olvastam volna, hogy eleinte csak a wikioldalak voltak engedélyezve, azóta meg experimentális jelleggel a teljes web.

    Kedvelés

  4. Jamesch

    Csodálkoztam volna is ha te nem veszel Kindle-t:)
    Amugy nekem volt Onyx Booxom, tényleg több formátumot ismer, de a pdf ujratördelése szinte semennyire nem javitja az olvashatoságot, mert elvesznek a formázások. Kindlere meg mindent szépen lehet konvertálni.
    És annyira nagy királyság hogy elő lehet fizetni ujságokra, ami reggel már ott is van az olvasón.
    Ja meg Onyx után megfogva hihetetlen könnyű és kicsi(jó értelemben) meg tényleg jobb a kontraszt.

    A customer Service-ük meg a legjobb a világon. Nekem az első Kindle3am pár nap után fagyni kezdett. Felhívtam őket és két nap mulva itt volt a masodik, az eredetit meg ráértem visszaküldeni, amit persze ők fizettek.

    Ezt meg kellett osztanom :)

    Ami furcsa hogy Hollandiában csak a wikipediát lehet 3G-n nézegetni, 5 másik EU országban ahol eddig próbáltam minden mást is.

    Kedvelés

  5. Shia-ko

    @Lucia
    Nálam szempont a minél szélesebb formátumkompatibilitás, a wifi, az aksiidő és a szöveg elforgatási lehetőség volt.
    Előbbiben jelentősen előrébb volt/van az összes többi wifisnél.
    Én szerencsére nem olvasok nem latin karakteres szöveget, így a cirilt most ki sem tudom próbálni, a japán-kínai megy neki :D
    Árban is kevesebből kijött nekem, 3G-vel meg eleget szenvedek a noteszban, ezt akkor kötöm hálózatra, ha kávézóban vagyok és gyorsan kell valami a levegőből.

    Kedvelés

  6. Esyter678

    Én még az Amazonos ‘fekete péntek’-ként elhíresült nap előtt sikerült megrendelnem az enyim Kindle-t. Csodálatos zöld tokot vettem hozzá, amiből kis lámpát lehet kihúzni a sötétben olvasáshoz. 3G-s és Wifis modell. És ha létezik szerelem első látásra, akkor ez az. Van varázsoldal a neten, ahol nagyon sok ötletet lehet kapni különböző ‘változtatásokhoz’. Ez most olyan reklámszagú lett, de tényleg beleszerettem.

    Kedvelés

  7. lucia

    Shia-ko: de nincs benne 3G, nincsenek olyan jó helyen a lapozógombjai, nem láttam, hogy támogatná a cirill betűket, jóval kisebb a memóriája, *fehér*, és kábé kétszer annyiba kerül. Te miért azt választottad? (nem kötözködés, tényleg érdekel).

    Kedvelés

  8. Shia-ko

    Nem tudom mennyire aktuális, számít, stb., de pár hónapja végigjártam én is a témát és az Onyx Boox 60-at vettem helyette, Wifi ebben is van és semmi gondja a pdf-el (sem).
    No offense!

    Kedvelés

  9. tappancs

    te lucia, tőled meg merem kérdezni, bár most elég sokan vannak itt, ők ne figyeljenek most, szóval hogy kell ejteni a kindlét? mármint a szót.

    Kedvelés

  10. a.

    lucia: es aki nem vesz reszt a szertartason es nem koti fel a fekete kakas verevel bekent utp kabelbol keszitett karkotot, az nem kap hozzaferest sem a kepes kommentekhez, igy jelentosen csokkenteni tudnjuk a nemmukodikre beerkezo segitsegkero levelek szamat is

    Kedvelés

  11. lucia

    a.: szerintem a szélesebb körbe való bevezetésnek mindenképpen legyen a része valamiféle éjféli, csuklyás szertartás, ahol különféle próbetételeknek kell megfelelni, mielőtt a freeblog logóját tetoválja egy néma szerzetes a Kiválasztottak bal lapockájára, de ezt mint nem szakmabeli mondom.

    Kedvelés

  12. a.

    lucia: egyelore csak en tudok ilyet, meg talan te ha szeretnel ;]

    gondolkodok rajta, h hogyan lehetne szelesebb korben bevezetni, mert pl a spamfiltert is meg kell tanitani a kepek es egyebek kezelesere.

    Kedvelés

  13. lucia

    a.: és ez a lehetőség a közembernek is megadatik, vagy csak te vagy képes rá, amikor úri kedved úgy tartja, hogy leereszkedj a pórnép közé és megjelenj nekik például egy dilbert strip formájában, vagy egyedi eset volt, vagy olvassam az aszerket?

    Kedvelés

  14. lucia

    p3d3str1an: viszont mennyivel szebb, mint egy iPhone :) de tényleg nem célom meggyőzni senkit, ez ilyen vagy beleszeret az ember, vagy nem dolog lehet.

    Kedvelés

  15. p3d3str1an

    Kindle kicsi, és sötétben nem lehet olvasni. Engem ez a két dolog tart vissza tőle. (iPhone-n olvasok, vagyis ha azt le akarom cserélni, 6″ nem lesz elég)

    Kedvelés

  16. lucia

    think: én meg csupa fekete bútort veszek és fekete-fehér képeket rakok a falra hasonló megfontolásból, továbbá általában fekete-fehér ágyneműhuzatban alszom :)

    Kedvelés

  17. think

    volt egy ilyen sejtésem, ami azért jó, hogy beigazolódott, mert különben elég sután hangzik a kérdés a színes számokkal kapcsolatban [amiről elég sokáig azt hittem, hogy mindenkinél jelen lévő dolog]. nekem is leginkább a számok, de sok más dolog is, például a zene. és ugyanígy gondolkozom a körülöttem lévő tárgyakról, ami volt, hogy odáig fajult, hogy állandóan feketében (vagy fehérben) jártam, mert a többi szín nem passzolt volna *mindenhez* körülöttem. nade ez már bőven más téma :)

    Kedvelés

  18. lucia

    Veromamaja: nagyon köszi az ajánlatot :) de egyrészt tényleg kibírom, másrészt meg oda se szállít Kindle-t az Amazon január előtt. Ez most nem a posta bűne (futáros cucc), hanem, gondolom, a karácsonyi túlrendelések miatt nem kap senki az USÁ-n és az UK-n kívül.

    Kedvelés

  19. Veromamaja

    Üdvözöllek Berlinből, itt van amazon.de. Ha szeretnél még valamit, írd meg, megrendelem és még karácsony előtt megkapod, mert akkor hazamegyünk.

    Egyébként a szolgáltatók azért nem szállítanak Magyarországra, mert a Postán túl gyakran tűnnek el csomagok, nem tudják garantálni a kézbesítést. Sajnos.

    Kedvelés

  20. lucia

    cinty: az amazon.co.uk is csak helybe szállít rögtön, de teljesen mindegy, mikor kapom meg, így legalább van mire várnom, ezzel nem akarnám zargatni az ismerőseimet így az év végi rohanásban.

    Kedvelés

  21. cinty

    konvertálni van a calibre és a mobipacket creator.

    európa alatt értik a brit szigeteket is? az egyik kolléga egy hete rendelt prioritással – ami épp akciósan ingyenes is volt – és megkapta 2 napon belül.
    a te ismerettségi köröddel nem lehet gond. mondjuk a konnektor nem stimmel, de a töltő lényegében usb-s so az nem akkora gond.
    feltéve, hogy még idén szeretnéd mindenképpen.

    mondjuk ahogy behalt most minden errefele egy kis hótól valszeg egy hét kiesik simán.

    Kedvelés

  22. lucia

    think: aha, a számok is színesek, azok a leginkább, de a betűk is meg a hét napjai is. és nem vagyok egy fengsui, de egy *olyan* bögréből határozottan más íze van a teának, meg kevés tárgyat tartok magam körül, de azokra essen jól ránézni, vagy nem tudom. és furcsa módon, amikre jólesik ránézni, azok egymáshoz is illeni szoktak, színtől meg mindentől függetlenül.

    Kedvelés

  23. think

    ismét a leglényegesebb részt fogom kiragadni. olyan jó, amikor valaki megerősít abban, hogy a hülyeségeim nem csak az én hülyeségeim. mint például hogy a bögre színe [formája, ésatöbbi] igenis fontos. az a sor fogott meg leginkább, hogy “illett mindenhova, jó volt ránézni”. [mondd Lucia, a számok színesek neked?]

    Kedvelés

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .