japános kérdés

Egyrészt szeretném itt némileg megreklámozni Sabolc blogját, (Gaidzsinnak lenni jó) leginkább Japánról, ha már hazajött a Halloween-bulim miatt (bár sejtem, hogy ebben más okok is közrejátszhattak, de az én blogomban hadd legyek már a világ közepe), másrészt meg ide annyi okos és tájékozott ember olvas, nem tudja véletlenül valaki, milyen importengedélyek szükségesek a Japánból Magyarországra behozott élelmiszerekre (csak száraz/tartós dolgokról beszélünk, konzerv, fűszer, ilyesmi)? Mentőkérdésként ugyanez, olyan cuccal, amiről igazoltan tudható, hogy az EU valamelyik másik országában már forgalmazzák?

A válaszokat nagyon megköszönném, akár itt, akár az eredeti kérdésfeltevésnél.

Hozott nekünk bizarr japán édességeket is, meg minden (a leírás ott fordult bizarrba, hogy “ez csokiba mártott ropi, limited edition, mert csak télen gyártják”).

13 thoughts on “japános kérdés

  1. lucia

    Viv: olyan régen írtál postafiókba vagy bárhova, és nem hiszem, hogy a wasabis tormás mogyoró az egyetlen, ami mostanában foglalkoztat, információt! információt!
    :)

    Kedvelés

  2. talllian.miklos

    lucia: Ennél többet sajnos én sem tudok, de ha bármit intézni akar egy magyar hatóságnál, vegyen jól szabott sötétkék öltönyt világoskék vagy fehér inggel és visszafogott nyakkendővel. Segít az ügyintézésben, ha valaki minimum minisztériumi főosztályvezetőnek néz ki.

    Kedvelés

  3. lucia

    Időközben azt derítettem ki, hogy az új élelmiszereket az OÉTI-vel kell bevizsgáltatni, és ami az EU-s közös listán fent van, mint bevizsgált cucc, azt itthon is lehet forgalmazni, de aki ennek ellentmondó, vagy ezt kiegészítő információja van, azért ne tartsa magában :)

    Kedvelés

  4. lucia

    tallian.miklos: na de Sabolc kerekedelmi célokra, legálisan akar nagy mennyiségű cuccot behozni, és ehhez szeretné tudni, hogy mi szükséges. nem a vám érdekli, hanem hogy milyen élelmiszeripari-kereskedelmi engedélyek kellenek ehhez.

    Kedvelés

  5. tallian.miklos

    A vámmentes értékhatárokra kell figyelni elvileg:
    http://vam.gov.hu/displayDoc.do?docId=2492

    Egyébként olyasmit nem szabad hozni, amihez állatorvosi vizsgálat szükséges (nyers hús, nyers tej, tejtermék). Tartós dolgokkal, keksszel, csokival, konzervvel és hasonlóval még nem hallottam, hogy gond lett volna. Mindegy, hogy mondjuk zöldborsó van benne, vagy polip.

    Plusz az a tapasztalatom, hogy Ferihegyen elenyésző alkalommal állítják meg az embert a vámosok, akárhonnan is jön valaki. Engem kábé 50-ből egyszer szúrtak ki random és kérték el a személyimet, de akkor se nyittatták ki a táskát.

    Viszont most, hogy így látom a témát, Japánba tök szívesen visszamennék.

    Kedvelés

  6. AnnGel

    képzeld, csokis ropiba ma is belefutottunk,az alaptáborban árulták. tök fura két nap egymás után látni olyasmit, amiről előtte még csak nem is hallottam :)

    Kedvelés

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .