deconstructing sally

Hát az van, hogy nekem eleve nagy a zsúfoltság a fejemben, ami nem mindig elviselhető, a Nyüsszögiből például egy ideje már elegem van, mert mostanában ő az, aki amikor a Főtörzsőrmester takarodót fúj, és mindenki aludna már, toporzékolni kezd, hogy ő így nem tud aludni, és a Paranoiddal összeszövetkezve hülyeségeken gondolkoznak és hülye elméleteket gyártanak, hiába mondom, hogy most már csend legyen, mindenkinek elege van belőletek, és szánalmas ez a hiszti. Meg az is ő, aki ha a többiek éppen társasági életet élnének, akkor bökdösni kezd, hogy mi a csudát keresünk itt ezekkel az idegenekkel, menjünk haza, elege van. A védelmében azért hozzátenném, hogy Nyüsszögi, ha nem nyüsszögi, hanem éppen boldog, akkor mindenki boldog, még a Főtörzsőrmestert is simán leveszi a lábáról, illetve az is ő, aki kedves a pasijaimmal meg a barátaimmal és az ismerőseimmel (ha nem vigyázok, az ellenségeimmel is), és rózsák nyílnak a lába nyomán, olyankor nem is Nyüsszöginek hívom. És nem sok kell neki a boldogsághoz, csak annyi, hogy várja valaki haza egy panellakásba, vagy akárhova.

A Főtörzsőrmester gyanús hasonlóságot mutat azzal, akit Lam Kócsnak hív, szerintem testvérek, de mindenképpen egyenesági rokonok. A Főtörzsőrmesterrel nem vagyok hajlandó azonosulni, ő határozottan egy külső személyiség itt a fejemben, főleg, hogy nálam valamivel idősebb, pasi, baltával faragott, sebhelyes arccal, átható, kék szemekkel. Meg azért sem, mert humorérzéke nem sok van, csak józan paraszti esze, nála nincs bullshitting. A Főtörzsőrmester szeret nekem hosszas előadásokat tartani arról, hogy a “nem vagyok rá képes” fordulatot tartsuk már fent a valódi fogyatékosoknak (vö. “Laci súlyosan gerincsérült, ezért nem képes használni a lábát”), és én igenis képes vagyok akár tíz napig is napi százezer karaktert fordítani, ha kell, márpedig kellett most például nemrégiben, és képes vagyok naponta főzni a gyerekre és bemenni a kórházba beteghez, meg mittudomén. És akkor hozzáteszi, hogy ha mások láb nélkül hegyeket másznak, akkor én ne vinnyogjak egy kis gépelés meg gondolkozás miatt, mert az milyen már, és üljek fel a biciklire, és örüljek, hogy közben nem havazik és nem lőnek rám, bezzegazénidőmben.

A Főtörzsőrmesterrel nem nagyon lehet vitatkozni, nem is szoktam, néha morgok magamban, meg passzív-aggresszívan nézek, de attól csak önelégülten vigyorog. A Főtörzsőrmester sajnos pontosan tudja, mennyi alvás a minimálisan szükséges, a többi neki csak léha hentergés, édes lányom. Végső célja szerintem a világuralom, és ezt sajnos általam kívánja elérni.

Aztán van a Narrátor, aki olyan, mint az Oscar Wilde darabokban a történet szempontjából nem jelentős, de mindig jelenlévő alak, aki csak azért van ott, hogy szellemes megjegyzéseket tegyen, amikkel évszázadokkal később is tele vannak az aforizmagyűjtemények. A Narrátor elég kúl, napszemüvege is van, dohányzik, meg minden, szeretem, a blogomat is írja. Ő az egyetlen, aki a Nyüsszögit képes kibillenteni (a többiek egyszerűen csak lecsapják), a Főtörzsőrmesterre viszont semmilyen hatással nincs (mint már mondtam, neki nincs humorérzéke, és a jampikat sem bírja), és néha kellemetlen helyzetbe hoz (vö. temetésen és szex közben nem röhögünk fel), de megéri.

Akkor van a Mama Corleone, aki a gyerek blogját írja (bár néha a többiek is beleszólnak abba is), és aki szerint a gyereknél szebb, jobb, csodálatosabb nincsen, aki néha a Főtörzsőrmester háta mögött ad neki még egy túró rudit. A többiek nem nagyon mernek vitatkozni vele, távolságtartó tisztelet övezi, amíg betartja a szabályokat.

Utána van a Kíváncsi, aki gyakorlatilag mindent tudni akar a világon, az embereket, a magfizikát, a holt nyelveket, a pletykákat, minden filmet meg akar nézni, és minden könyvet ki akar olvasni, az egész életét le tudná élni egy könyvtárban, de legalább ellátja a többieket infóval.

Meg vannak még páran, például a Paranoid, aki gyakorlatilag bármiből képes összeesküvés-elméletet gyártani (az az ijesztő, amikor kiderül, hogy igaza van), és minden mondatomon kattog, ő sajnos pszichológiát is végzett, és mindent agyonelemez, pedig van olyan, hogy egy háromszög csak egy háromszög, nem pedig a semlegesítésem ravasz tervének a része. Aztán van Leila, az Arab Démon, aki megtévesztő módon szőke (néha vörös), neki mindegy, csak történjen már valami, minden őrültségben benne van, innia sem kell hozzá, ő szokott estélyiben mojitózni az erkélyemen, magával ragadó bír lenni, és nem akarok dicsekedni, de nagyon jó az ágyban. Aztán van Bree, aki idegbajt kap, ha foltos a mikró, vagy nem egyforma magas könyvek vannak egy polcon, de rá a többieknek gyakran nincs idejük, még leginkább Nyüsszöginek van.

Na szóval, nem az a baj, amikor ezek elkezdenek veszekedni a fejemben, pedig dolgom lenne, meg az is csak enyhén kellemetlen, amikor például valaki a Nyüsszögit hívja telefonon, és a Főtörzsőrmester veszi fel, viszont gyanítom, hogy van valaki, akit rejtegetnek előlem, mert mostanában egy csomószor előfordul, hogy valami tök máson gondolkozom, és mégis ott terem előttem két bekezdés lefordítva. Ami ugye minden fordítóval előfordul robotpilóta-üzemmódban, de az az ijesztő, hogy nem nyersfordítás, hanem a szórend is jó, meg gördülékeny az egész, illetve olyan is van, hogy például gépelek, és mondom a fejemben, hogy “különösen”, a kezem meg eközben leírja, hogy “kiváltképpen”, ami nagy wtf, különösen (kiváltképpen) azért, mert csak félvakon tudok gépelni.

Lehet persze, hogy egy teljesen ártalmatlan bölcsész az új lakótárs, de a Paranoid meg van róla győződve, hogy a Főtörzsőrmester ügynöke, aki a világuralmi terveiben segít neki, úgyhogy figyeljük, de nagyon.

49 thoughts on “deconstructing sally

  1. menjmar

    :D ez jó volt :DD tényleg jó hogy leírtad, sokkal irodalmibb, mint az én “törzsem” :D mondjuk én nem is fordítok munkaszerűen se :D csak a zoknikat meg egyéb ilyen ruhaneműeket ki :))

    Kedvelés

  2. lucia

    @Lam: csak idő kérdése a dolog, azért nincs ezekben végtelen kombinációjú lyuk és beleillő dolog, de szívesen átmegyünk összerakni neked (vagy esetleg Tarhonyakártevő).

    Kedvelés

  3. Lam

    @lucia mondjuk régen mi is berúgva szlöjdöltük össze a szekrényeket meg ágyakat, de a mostani szekrényemet pl. józanul se tudtam összerakni rendesen, minden elismerésem.

    Kedvelés

  4. Tarhonyakártevő

    @lucia: Nem, az nem megy a cipőmhöz és különben is már fel van találva. Alkotok valami egyedit és utánozhatatlant, nem vegyülök a tömeggel.
    (Ugyanott: egyedi tervezésű spleenek és vallások igényes kivitelben)

    Kedvelés

  5. Tarhonyakártevő

    Á, értem már… itt állok az én szerencsétlen egyszeres, maximum 1,2-1,4-szeres személyiségemmel, és nem tudtam, miért nem hívsz Ikea-bútort összeszerelni. :-(
    De most már látom, kevesen vagyok hozzá!
    Na megyek és jellemfejlesztek valami érdekesebb pszichózist, mert nekem még egy rendes depire se telik önerőből. Gyász. :-(

    Kedvelés

  6. lucia

    @PeteresMari: az enyém már tudja, hogy nem szabad hozzányúlnia (legalábbis, ha ott vagyok, mert a múltkor leszaladtam felrakni a teavizet, és amikor felértem, a Muci gyanúsan csendben ült és rendkívül figyelmesen nézegetett egy könyvet a gép mellett, amiben *valaki* megnyitott három új firefox-ablakot, meg egy gyíkos képet).

    Kedvelés

  7. Lam

    @lucia semmi baj, egyébként a Wire is ilyen, ott meg McNulty az állat, aki elkezd ikeás ágyat összerakni, de közben berúg, és ezért sem sikerül.

    Kedvelés

  8. lucia

    @Lam: elnézésedet kérem. ebben is isznak. meg rendet raknak az utcákon törvényenkívüli módszerekkel, de nem hősies az egész, inkább olyan életszerű. Vic “he is just a man” Mackey viszont állat.

    Kedvelés

  9. Lam

    @lucia megdöbbent ez, bazmeg, megdöbbent, h szted nekem csak ez a kettő kell egy sorozatba, a Wire-t pl. szeretem (de mondjuk abban isznak) :)))

    Kedvelés

  10. lucia

    @Lam: rájöttem közben, honnan van a Főtörzs nagyrészt, a korruptzsarus Shield sorozatból (neked nem tetszene, se promiszkuitás, se szájlonok) Vic Mackey, nem teljesen, de elég sokban.

    Kedvelés

  11. lucia

    @PeteresMari: az idő felében a nagyanyjánál héderelt, de amúgy ez csak olyan napi 10-12 óra munka, hatot alszom, a többibe még séta is belefért, meg olvasás neki. szerencsére egyedül szeret bogarászni, ha a közvetlen közelében vagyok, például leülök mellé a géppel a földre.

    Kedvelés

  12. ujlakas

    Megnyugtató a tudat, h nem csak én vagyok fejben többen. Amúgy üveges tekintetű mosolyhoz pár óra németről angolra szinkrontolmácsolás is elegendő, nekem legalábbis.

    Kedvelés

  13. shizoo

    Mély gratula! Nem szoktak olykor percekig meccselni a beszédközpont elbitorlásáért? Nekem volt ilyen blokkom, senki sem értette, miért nem szólalok meg… persze a kintiek nem hallották a kiabálást a fejemben:)

    Kedvelés

  14. Bea

    @lucia Igen, a kreatív írásra gondoltam, szerényen. És most már értem, hogy miért jelenik meg két könyvfordításod, mire egy blogbejegyzésed :)
    Most azon kotlok három napja, hogy vajon az ostor leírásánál hivatkozhatok-e az ostorosmoszatokra. Lehet, hogy nem, de fogok, mert kell a karakterszám.

    Kedvelés

  15. lucia

    @Bea: nem, ezt nem lehet hosszú távon bírni, amúgy meg a fordítás sokkal könnyebb, mint az írás (mármint a kreatív írás, ha arra gondoltál), nekem kb. fele idő, vagy még kevesebb.

    Kedvelés

  16. Bea

    @lucia Nekem az üveges mosoly könnyebben megy :)
    Kizárt, hogy hosszú távon lehessen ezt bírni. Bár nem magamból kéne kiindulni, az is lehet. Igaz, hogy én nem fordítok, csak írok.
    Még egyszer: le a kalappal!

    Kedvelés

  17. lucia

    @Bea: csak tíz napig tartott, és utána nagyjából másfél napig üveges tekintettel, idült mosollyal néztem magam elé, pedig van, aki minden nap ezt csinálja :) (a százezret, nem az üveges mosolyt).

    Kedvelés

  18. Zsit

    Ehhhe
    Nekem Opheliám van. Minden reggel 5:50-től 6:50-ig aktív (nem hagy felébredni)
    Egy ribanc!
    :)
    (mondjuk 6 éve nem aludtam kii magam rendesen … lehet, hogy ezért jelent meg?)

    Kedvelés

  19. lucia

    @Veromamaja: ja, emlékszem, írtad is, akkoriban éppen elég komoly fennforgások voltak, és ne vedd sértésnek, de túl kedves voltál :) (ha valaki olyat mond nekem, hogy “megérdemelnél már egy rendes pasit”, akkor a Nyüsszögi úgy érzi, hogy ez most az ő vendégsége).

    Kedvelés

  20. Veromamaja

    Zseniális! De nem kicsit!!!
    Eddig nem értettem, hol az a nagyvilági, kihívóan ironikus nő, aki a blogodat írja… Eszerint én Nyüsszögivel futottam össze?

    Elsőrandira ezután a Paranoidot küldd… Az első tízre:-)

    Egyszer én is összeszámoltam “övéimet”, csak négyig jutottam, viszont egy kis dalt költöttem róluk… Humanitárius okokból nem közlöm.

    Kedvelés

  21. lucia

    @Hiver: sajnos szerintem a Főtörzsőrmester képes két szolgálatot is teljesíteni egyszerre (nagyon jó szervező), de egyszer szerintem kiadatja majd velem a Főtörzsőrmester Összegyűjtött Bölcsességeit (alcíme: Céljaink és Lehetőségeink egyeztetése, avagy Hadd Hulljon a Férgese) mindenki okulására.

    Kedvelés

  22. lucia

    @Lam: NC az a kivétel, aki kivétel a szabály alól, és a bajusz ellenére is képes férfias maradni. Kérlek, ne dőlj be neki, és soha ne növesszél olyan csakbajusz bajuszt.

    Kedvelés

  23. Hiver

    Üzletet ajánlok. Egy hétre cseréljünk. Te megkapod az én puhány Szakaszvezetőmet, én meg a Főtörzsőrmestert. Én összekapnám magam egy kicsit, te meg lazíthatnál egy jót. Na? :o)

    Kedvelés

  24. Lam

    Annyit nem jelent meg, h legyen külön kategóriája. Egyébként a klasszikus Monty RSM nem is Palin volt, hanem Chapman, de neki is mindig volt bajusza. Nick Cave viszont a bajuszos korszakában mondta azt, h egy férfi bajusz nélkül pont olyan, mint egy nő bajusszal.

    Kedvelés

  25. lucia

    @Lam: hát modorban oké, de akármilyen beteg is az elmém, bajuszos személyiséget soha nem lennék képes kifejleszteni. a bajusz a legalja, a bajusz öl, butít és nyomorba dönt.

    egyébként meg csinálhattál volna a Kócsnak egy kategóriát, már nem azért.

    Kedvelés

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .