in a heartbeat

Ma este meg az volt, hogy végül is elmentünk mr.a-val az Inception-re, és azt tudni kell rólam, hogy mióta kétszer nem ismertem fel Anngelt (egyszer a Promodban, amikor folyamatos szemkontaktust tartva odajött hozzám, egyszer meg a MOM Parkban, amikor Tapsival (?) integettek nekem hevesen, de azt hittem, hogy vagy az előttem levőnek, vagy a mögöttem levőnek integetnek), és ez nagyon ciki volt, azóta folyamatosan őt keresem a szememmel a Promodokban és a MOM Parkban. Úgyhogy most simán felismertem már a mozgólépcsőn egy pillantással, aztán lesmárolt valakit, akiről kiderült, hogy brainoiz, úgyhogy megerősítést nyertem.

Szóval a filmről nem tudtam sokat előre, csak hogy valami álommanipulációs izé a nyálasképűvel, de közben folyamatosan a Mementó ugrott be, és tényleg Christopher Nolan írta-rendezte. Jó volt, olyan átlagosan, ahhoz képest, hogy nem szeretem az álmodós filmeket (volt benne autósüldözés, ehhe-ehhe). CN valószínüleg hasonló típusú halottfeleségekhez vonzódik, mert azt hittem, ugyanaz játssza, de nem, viszont Cillian Murphy benne volt (ő az egyetlen Kilián, akit a gyerekemen kívül ismerek, és az egyik kedvenc filmjelenetem ever az, a 28 nappal későbben, ami alatt a The House / In a Heartbeat szól, de nem ezért, meg nem is a laktanya/lakótelep/körforgalom miatt lett az).

Azután beszéltünk még az álmokról, és a más álmait írja meg más, de nekem ott van az, hogy évekig foglalkoztam tudatos álmodással szervezett és kevésbé szervezett keretek között, amiből a mai napig megmaradt, hogy nagyjából tudatosan álmodom (rá kell nézni egy feliratra vagy óralapra, majd elkapni a tekintetet, és ha másodszori ránézésre nem ugyanaz, akkor álom, utána lehet fejben vagy szóban kimondott gondolatokkal befolyásolni), de már nem akarom befolyásolni őket, viszont rengeteg mindenre emlékszem belőlük. Meg vannak sztenderd álmaim, egyrészt, mert sokat olvastam álomszimbólumokról, amik önmagukban nem tudom, mennyire működnek, viszont ha már elfogadta őket az ember, akkor a tudatalattija is azokon keresztül fog vele kommunikálni, legalábbis az enyém (mittudomén, a ház az a saját elmém a maga szintjeivel, a nagy víz meg a gyermekvállalással kapcsolatos dolgok, ilyenek).

Másrészt meg néha felírom a nagyon jelentősnek tűnő álmaimat, és eddig kétszer volt bizonyítottan olyan, hogy konkrétan megálmodtam a jövőt, nem csak deja vue volt. Egyszer tavaly tavasszal, amikor azt álmodtam, hogy ősz van, és egyedül maradtunk a gyerekkel (ez akkor nagyon bizarrnak és hihetetlennek tűnt), másrészt meg volt egy olyan, hogy egy idegen alszik az ágyamban, én meg a fenti lépcső valamelyik felső fokára teszek egy tányért és egy bögrét, és ez is megtörtént, másnap kikerestem (amikor álmodtam, akkor még nem tudtam, hogy azért teszem oda, mert nincs kedvem lemenni a földszintre, de onnan nem szedi össze a gyerek).

És erre van egy saját külön (nekem) kedves elméletem (pet theory), hogy az idő tényleg egy negyedik dimenzió, ugyanúgy egységben megvan és létezik, mint amit mi az első háromnak érzékelünk, csak mi vagyunk csököttek hozzá, olyanok, mint egy egydimenziós pont, ami egy kétdimenziós vonalon halad végig szabott úton, és egyszerre csak egy egydimenziós pontját érzékeli. És szerintem ezért nem létezhet az időutazás olyan formában, mint a sci-fikben, mert még ha tudnék is közlekedni az időben, akkor is csak annyi lennék és annyit érzékelnék öt évvel korábban, mint ami akkor voltam (tehát az akkori énembe tudnék visszamenni, nem egy külön testben), és ezért van az, hogy bár bevillanhatnak a múltamból vagy a jövőmből képek, de az adott pillanatban nem tudom értelmezni őket, csak amikor tényleg átélem. Ami jól is van így, mert a valódi jósokat már az ókori görögök megvakították, vagy még rosszabb dolgok történtek velük, szóval ez így oké.

Azután haza (vagy valameddig) szállítottam a mindenkit, és nem tudom, mi van ma a várossal, de tele volt villogó rendőrautókkal késő este (a Hegyalján valaki villanyoszlopra tekeredett, a Blahánál is körbevettek két furgont, a Hársfa/Wesselényi sarkon meg egy kukásautót, a többit nem jegyeztem meg).

31 thoughts on “in a heartbeat

  1. Julis

    Régen én is sokat próbálkoztam a tudatos álmokkal, a feliratok helyett bal kézre nézéssel vagy tükröt/tükröződést keresve (merthogy ritkán van testünk az álmunkban). Aztán lassan valahogy kikopott az éjszakai rutinból, de sok hasznos dolog maradt vissza belőle, mint jó álmok folytatása hirtelen ébredés után, vagy az éjszaka közepén egy “ne nyisd ki a szemed és aludj” mondattal elejét tudom venni a hajnalig ébren fetrengésnek.
    Érdemes foglalkozni vele, jó hobbi.

    Kedvelés

  2. mc

    @pöttöm hát ez érdekes, velem is megy vízszintesen is, de azt már le se mertem írni, elég bizarr az is, hogy kimegy az épületből, és csak ott lebegek felette.

    @lucia általában egy hotelben vagyok, nem ismert, de nem is nyomasztó, sok ember van ott, és félni sem szoktam vagy ilyesmi, csak egy idő után rohadt idegesítő, hogy nem tudok arra az emeletre menni amelyikre szeretnék :D

    Kedvelés

  3. GrA

    a multkor, valoszinuleg a bejegyzes es a kommentek hatasara azt almodtam, hogy nyilatkoznom kellett a teveben arrol, hogy a keresztenyek miert nem birjak elviselni a keresztenyseggel kapcsolatos humort.
    na ezt fejtse meg valaki :D

    Kedvelés

  4. lucia

    @Y.: mindenféle természettudományos dolgokat tanultam, fordító meg úgy lettem, hogy egyre többen kértek, hogy fordítsak nekik, azután benne ragadtam :)

    Kedvelés

  5. lucia

    @Encsi: ja, nem minden álom ilyen megfejtős, vannak sima vágyteljesítő álmok, problémamegoldó álmok (amikor olyasmiről álmodik az ember, ami napközben foglalkoztatja, vagy feladat), szorongásos álmok, mittudomén, aztán van, amikor ezeknek mélyebb jelentősége is van, meg van, amikor nincs.

    Kedvelés

  6. lucia

    @mc: hát az épület/ház elvben a tudatot jelképezi, de nem tudom, hogy ez annál is működik-e, aki nem olvasott jungot :) az alsó részek a tudatalatti, a felső a felettes én, középen meg a “rendes” tudatosság van (elméletben). viszont szerintem számít az is, hogy milyen épületben vagy (ismert/ismeretlen, milyen hangulatú, mi jut eszedbe róla), hogy mit érzel, amikor nem tudsz eljutni az adott emeletre, hogy miért akarsz odamenni, ilyesmi, szóval ennyiből nem fogom neked megfejteni :) sima frusztrációs álom is lehet, mint a meztelenség nagy tömeg előtt, vagy amikor nem tud megszólalni álmában az ember.

    Kedvelés

  7. pöttöm

    @mc en is hasonlókat szoktam álmodni, meg olyat is, hogy a lift nem függőleges irányban mozog, hanem vízszintes irányba, oda vissza, sokszor azt is álmodom, hogy nem tudok belőle kiszállni, vagy, hogy teljesen máshol tesz le. sokszor egy metró alagútba(?). engem is érdekelne, hogy ezek mit jelenthetnek.

    Kedvelés

  8. Encsi

    Én is bele fogok olvasni a javasolt irodalmakba, mert érdekel a téma. Azért remélem, hogy nem minden álom valami tudatalatti kommunikáció, legalábbis olvastam valamikor (biztos nem szakirodalom volt…), hogy az ember vagy arról álmodik, amire nagyon vágyik, vagy amitől nagyon fél, én eddig saját megnyugtatásomra 50-50%-ban soroltam be ezeket. Nem beszélve a scifi- és akciófilmekről, amik az agyam mozijában forognak :)

    Kedvelés

  9. mc

    mit jelent az, ha valaki sokszor azt álmodja, hogy lifttel kell mennie, de soha nem jut arra az emeletre ahová szeretne, és még olyan is előfordul, hogy túl megy az épületen?

    Kedvelés

  10. lucia

    @zsuzska: nem emlékszem mindegyikre, de ami a polcomon van:

    Stop Sleeping Through Your Dreams: A Guide to Awakening Consciousness During Dream Sleep
    Consciousness, Dreams, and Self : A Transdisciplinary Approach
    Deep Journeys: Experiential Psychotherapy with Dreams, Personal Archetypal Tales, and Trance States
    Children’s Dreams: Longitudinal Studies
    meg egy csomó jungiánus elemzés.

    ezek tényleg jó könyvek, de az elmúlt tíz évben nem szereztem be ilyesmit, úgyhogy lehet, hogy azóta még jobbak vannak, érdemes lehet esetleg az amazonon ránézni, hogy akik ezeket megvették, miket vettek még.

    Kedvelés

  11. lucia

    @aB: hát azért tizedmásodpercek nem tűnhetnek óráknak, de tényleg robbanásokban is jön az információ (tehát eleje-vége-közepe egyszerre), viszont külső inger hatására valós idejűre is lelassulhat az álom (tehát olyankor, amikor egy hosszabban tartó külső ingert épít be).

    Kedvelés

  12. aB

    GrA, ez azért van, mert az agy hihetetlenül gyorsan reagál, és mert az álomban az idő relatív, így aztán a tizedmásodpercek simán tűnhetnek óráknak (ha nem jól mondom, Lucia majd úgyis kijavít).

    volt, aki a reggeli óracsörgésből álmodott kivégzési sortüzet*, előtte gazdagon eseménydús kardozós-baszós történelmi kalandfilmmel :) (nem, nem én voltam, én is csak valami esettanulmányban olvastam, de sajna nem tudok linket adni, nagyonsokéve volt és nyomtatott)

    és gondolom, ugyanide kapcsolódik a “lepereg előtted életed filmje” jelenség, ott is hihetetlenül rövid időbe zsúfolódik annyi kép és érzés, amiket valójában nem volna időd átélni, de úgy érzed, végignézted-érezted.

    * persze ki tudja, mióta csörgött az az óra :)

    Kedvelés

  13. viirag

    Alvás problémáim soha nem voltak, sőt! 2 perc alatt elalszom és marha mélyen alszom. Nem ébredek fel zajokra sem, tőlem lebonthatják a fél házat is. :) Az a nagyon ritka alkalommal, amikor álmodom, viszont fáradtabban ébredek. Szóval passz! :) De nem bánom nagyon. Azért furi.

    Kedvelés

  14. lucia

    @GrA: az álmok egy nagy információrobbanással szoktak kezdődni, tehát van eleve előzményük is. Ha lesz olyan álmod, amire részletesen emlékszel, akkor ha ébredés után elgolkodsz rajta, valószínűleg lesznek olyan részek az elején, amiről tudod, hogy ezzel kezdődött a történet, de nem “élted át”.

    Kedvelés

  15. GrA

    es az mi, amikor az ember alszik es kozben hangos puffanassal leesik valami a kozeleben, akkor annak az alomban _elozmenye_ van?
    Nalam sokszor van ilyen, de hallottam/olvastam mar rola masnal is, biztos eleg altalanos a jelenseg. De valaki akkor is magyarazza meg.

    Kedvelés

  16. tapsi

    Izé, a tapsit jobban megszoktam, ez a nyúlontúlozás Métely találmánya volt annak idején… :)

    Az álmodás meg tényleg érdekes, viszont nekem az a tapasztalatom, hogy minél több álomra emlékszem, reggel annál fáradtabb vagyok… viszont zenét álmodni, meg helyeket, amik valójában nincsenek is, de sokkal élénkebbek, mint bármi, az nagyon jó tud lenni.

    Kedvelés

  17. lucia

    @Veromamaja: én sajnos erről angol nyelvű tankönyvekből tanultam, de az alapvető tudnivalók az alvásról-álomról pl. benne vannak az Orvosi pszichológia c. tankönyvben (ha csak ez érdekel belőle, érdemes pl. az ELTE könyvtárából kivenni és kifénymásolni), az álomszimbólumok meg pl. Jung Az ember és szimbólumai c. könyvében (ez nem kőkemény, tudományos módszerekkel igazolt elemzés, de van, ami nekem például működik belőle, amúgy meg olvasmánynak is érdekes).

    A tudatos álmodás meg nem olyan nehéz. Egyrészt érdemes ébren is csinálni ezt a feliratra ránézős dolgot, és akkor előbb-utóbb az ember álmában is elkezdi. Másrészt ha közvetlenül felébredéskor emlékszel arra, mit álmodtál, akkor érdemes azonnal leírni, mert pár perccel később törlik az új információk. Egy idő után az ember egyre több mindenre emlékszik az álmaiból, és elég lesz már csak felmondani, nem muszáj leírni (persze pár nap alatt így is törlődik a legtöbb).

    Kedvelés

  18. lucia

    @viirag: valószínűleg csak nem emlékszel rá. aki nem álmodik (tehát akit a REM szakasz legelején mindig felébresztenek, utána hagyják, hogy visszaaludjon), annak pár napon belül alvásmegvonásos tünetei lesznek (hallucinációk, stb).

    Kedvelés

  19. viirag

    Nekem olyan furcsa, hogy valaki az álmokkal ilyen mélységekbe jut, elemzi, befolyásolja azokat stb. Nagyon érdekes téma. Számomra különösen, mivel szinte soha nem álmodom semmit. Kb. egy évjárat vagyunk, de egy kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor álmodtam életem során. VAGY nem emlékszem rá és lehet hogy csak a memóriám a szar? :)

    Kedvelés

  20. JoeP

    Az álmokkal kapcsolatban teljesen egyetértek. Egy időben én is leírtam a jelentősebbeket, de aztán eluntam. Maradtam annál, hogy nekem különösen jó, mert minden éjszaka megnézhetek egy izgalmas filmet. 3D-ben.

    Megvolt a jósló álom is, bár még nem teljesült be, de erősen tudom, hogy be fog. (Többet nem írok róla, mert meglehetősen kellemetlen dolgok vannak benne.)

    Kedvelés

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .