már megint répa

Na a mai napból, meg mindenből most van teljesen elegem.

Van egy adott társaság, ahova eredetileg szívesen jártam, viszont egy idő óta egyre többször van valami miatt rossz szájízem (szeretném jóelőre tisztázni, hogy nem a medúzákról van szó). Először csak attól, hogy szembe jópofiznak, egymás háta mögött viszont kevéssé kulturáltan beszélik ki a másikat (tisztelet a kivételnek). Utána elkezdtem magamról is visszahallani a dolgokat, először apróságokat, majd volt ez a bizarr ügy, meg hogy valaki, de nem mondják meg, hogy ki, azt gondolja rólam, hogy [nem kedves dolog], utána most jött az, hogy meghívnának valami akármilyen eseményre, de xy utál engem, aztán pár telefonnal (amit nem én intéztem) később kiderült, hogy elképzelhető, hogy mégsem utál, de akkor meg csak akkor hívnak meg, ha biztos, hogy elmegyek, mert az nagyon rosszul esik, amikor meghívnak, és nem megyek el, és egyébként meg tilos szóba hoznom azt, hogy wz igen aljas szakmai hitelrontást követett el ellenem (konkrétan írt egy magyarul nem beszélő külföld szerzőnek meg a magyarul nem beszélő külföldi ügynökének, hogy szarul fordítok, de ez egy másik sztori), mert wz nem tartozik ugyan az adott társaságba, de ott lesz xy, aki a barátja, és akinek ez sértené az érzelmeit. És itt most nálam átlagban egy tízessel idősebb emberekről van szó.

És én se vagyok egy matyóhímzés, de ha valakivel van valami bajom, arról vagy tájékoztatom az illetőt is, vagy nem mondok semmit, nem szoktam megszabni semmilyen körülmények között, hogy ki kit hívhat meg akárhova, és nem szoktam másoknak megmondani, hogy miről beszélhet és mről nem (ráadásul bármennyire nem látszik ez rajtam esetleg, képes vagyok disztingválni). És nem vagyok hajlandó úgy kezelni egy sokszereplős "találkozunk egy étteremben" programot, mint egy királynői fogadást, nem vagyok elalélva az ilyesmitől, hanem smán csak örülök, és ha tudok, elmegyek, ha nem tudok, nem megyek el. Ugyanígy én se csesztem le még senkit, és nem büntettem vagy akármi azért, mert bármikor nem jött el bármelyik meghívásomra, vagy esetleg késett pár órát. Szóval most nagyon ott tartok, hogy nekem ez nem kell, mert általában ugyan jól szórakozom, meg egyeseket kimondottan kedvelek, de így egybe, árukapcsolással ez nekem egyszerűen nem éri meg.

22 thoughts on “már megint répa

  1. lucia

    Ejmiakő: köszi, láttam :) (megjegyezném, semmi közöm a dologhoz, nem én vagy az ismeretségi köröm küldte be, és tudtommal hetekkel-hónapokkal ezelőtt kapta meg a levelet a blog, de csak most publikálták).

    Kedvelés

  2. mazsolacsata

    Én úgy gondolom, nem kötelező mindenkit szeretni, valamint mindenáron megalkudni, valljuk be, nekem is vannak nagyon közeli barátaim, nekik is vannak barátaik, sőt olyan barátaik is, akiket nem szeretek, próbáltam, nem megy, nem is titkolom, ha közös társaságba kell mennünk, a saját lelki békém érdekében, ha nem fontos az esemény kihagyom. Ők meg megértik.

    Kedvelés

  3. Jade

    Már bocs, hogy így ismeretlenül belepofázok, de az utolsó mondatod alapján készülj a remeteéletre, mert minden baráti körben vannak vérhülyék. Vagy egyenként találkozol a kiválasztottjaiddal, vagy megszokod, hogy a baráti társasággal az ocsús rész is együtt jár.

    Fordításról nem nyilatkozom, egy előző életemben én is fordítottam, így erről a témáról én vagy rosszat, vagy semmit. De legalább én tudom magamról, hogy nekem tényleg senki se elég jó. Én se.

    Kedvelés

  4. bukta

    ó, (majdnem) minden nagyobb társaságban vannak ilyen …bajitalkeverők.
    én elmennék, ha régebben jól telt ott, és akkor tisztázódna is néhány dolog. az ember csak eszi magát azon, ami nem tiszta.

    Kedvelés

  5. JoeP

    Tavol alljon tolem, hogy ismeretlenul beleszoljak mas tarsasagi viszonyaiba – de hasonlo helyzetekben en a papucsallatkat szoktam felhozni peldakepul. Agya ugyan egy pici sincs, de pontosan tudja, hol kellemes neki a viz es hol pl tul savas. Aztan arrebbcsillozik.

    Kedvelés

  6. Crear

    ez mekkora gaz mar. felnott emberek keptelenek szemtol szembe megbeszelni dolgokat, gyavasag vagy ciki lenne vagy miert??? … megertelek Lucia, ez nekem sem hianyozna :(

    Kedvelés

  7. Batkamanó

    Licia! Ebből a “baráti társaságból”szerintem sürgősen szállj ki,van Neked barátod elég, a fene kinlódna velük, hogy mit mondanak, ki mit gondol,tartsák meg maguknak

    Kedvelés

  8. Csiperke

    Nem véleményezem a fent említett csapatot, de hadd meséljek saját történetet: 11 éve (25 évesen)elváltam a kőgazdag tüzépes vállalkozó férjemtől. A közös baráti társaságunk őt választotta, hiszen nagyjából mindenki akkor kezdett saját lakást, házat venni/felújítani/építeni és reménykedtek az Áfa nélküli fizetésben és a nagy kedvezményben. Volt aki bevallotta, volt aki nem. Őt hívták bulikba, hozzá jártak bulikba, én szépen kimaradtam mindenből. Anyu volt az egyetlen barátom. Aztán mégsem roppantam össze-pedig közel voltam hozzá- na és ezt aztán végképp nem értették és nem bírták megemészteni. Lett új munkahelyem, új barátaim, aztán a régiektől jöttek a fúrkálódások, bemártogatások, kígyóbéka, ami kell. Nem érettem. És akkor az egyik új barátom szó szerint a következőket mondta: “Eszter, basszus, ezek olyan irigyek, hogy még a bajodat is irigylik tőled.” Tök igaza volt, szerintem a fenti társaság is hasonlóképp áll hozzád. Nem éri meg tépelődni rajta, vannak igazi barátaid, ezekről meg szokj le.

    Kedvelés

  9. Rickson

    Nincs bajom eddig a fordításokkal, amit nem engednek, azt nem használhatod, erről valóban nem te tehetsz.
    Ami viszont fura, az az, hogy ilyen nyíltan közzéteszed a folyamatban levő munkáidat (Pratchett). Már csak azért is mert – szerintem – nem így kellene. Mert az ember óhatatlanul lényeges részekbe botlik. Azokat meg sokan (én is) jobban szeretik papírkötésben olvasni.
    Ha azonban úgy gondolod, hogy ez nélkülözhetetlen, legalább írd ki ilyenkor valami feltűnővel, hogy SPOILER, vagy valami, vagy akármi, hogy aki még izgul, had izguljon és gyorsan ellapozhasson.
    És még egyszer hangsúlyozom, nem kioktatni szerettelek volna, csak fura :)

    Kedvelés

  10. pedestrian

    Lucia, én csak a Pratchetteket olvastam eddig, de senkinek sincs igaza, aki kritizál. Szerintem.
    A posttal kapcsolatban: csodálom, hogy egyáltalán az első ilyen álszent megnyilvánulás után még szóbaálltál velük… de én túl antiszociális vagyok, tudom :)

    Kedvelés

  11. menjmar

    fffh, ilyenkor érzem, hogy milyen “jó” nekem, hogy alacsony az EQm, és az egyszem elérhető közelségben lévő szintén alacsony EQjú(jujj) barátnőmmel olyan jól elvagyunk a félévente egy nap talikkal, és a mindennapi életben előforduló kötelező népeken kívül (ügyintézők, hentes, zőcccséges…stb.), egyszerűen nincs kedvem ilyen rendezvényeken megjelenni, főleg mert alacsony az EQm, és tökvéletlenül is tudok felrúgni rosszul bárkit érzelmileg :) és aztán nem hívnak, ami nem is zavar, mert azt sem értem mit csináltam rosszul :D
    Az a szakmai “aládvágás” azért erős volt, remélem a boszipower működött és leeresztett már a szekere kereke…

    Kedvelés

  12. torro

    Én szeretem az embereket de lassan 20 éve korlátozott a viszonyom velük.
    És hiányoznak is néha de a kutyáim, macskáim, lovaim, malacaim, stb, stb,
    sosem pofáznak a hátam mögött és jól meg is vagyunk. Mellesleg nem vagyok egy remete de viszont arrogán mindenről van markáns/penetráns véleményem és nem is rejtem véka alá fasz vagyok (az idő teltével egyre kevésbé meg még én is leszarom). Ha valaki belém akar rúgni vagy a taknyát rám kenni hát teszek rá és arrébb állok. Ha megdobnak kővel megdobom magam kenyérrel.
    Ha valaki ezt a “szarul fordít a kis kurva” akciót elkövetné ellenem az említett gennyes módon annak valószínüleg agyát ontanám előbb vagy utóbb.
    Pl. úgy, hogy addig fordítanám sikerrel az inkriminált szerző műveit ameddig azokkal akár a sírját is be lehetne temetni.
    (És ha sokára is de eljön a pillanat amikor ezzel szembesíteni lehet lekezalő vigyorral az arco(mon)don a lúzert).

    Kedvelés

  13. Thirlen

    Szeretném jelezni, hogy a Pratchett-fordításoddal én sem vagyok kibékülve, de egyrészt ezt nyíltan meg is írtam, másrészt 99%-ban a nevekkel van bajom, azokról meg nem tehetsz!
    Az ilyen ember háta mögötti dolgok meg mindig fájnak, de … “Idegeskedni annyi, mint magunkat büntetni mások hülyesége miatt.”

    Kedvelés

  14. Malacka

    En elmennek es mosolyognek. Kedvesen. Sot…bajosan elcsevegnek azokkal is, akik nem kedvelnek. Lehet, h ez a kepmutatas egyik formaja, de en remekul szorakoznek (es szoktam is, amikor hasonlo szituacioban vagyok)

    Kedvelés

  15. sapimano

    Ilyenkor arra lennék kiváncsi, hogy xy, wz, és még ki tudja kik olvasnak-e Téged, és magukra ismernek-e.
    Minden esetre nem irigyellek az ilyen és ehhez hasonló “ismerősökért”.

    Kedvelés

  16. tappancs

    “én simán tudok emberi drámákba keveredni úgy is, hogy végig otthon ülök egyedül”

    én ezt úgy szoktam mondani, hogy ülök a virágos réten dúdolva, köröttem pillangók, és egyszer csak elkezdenek valami emberek ugrándozni, ki tudja, miért…

    Kedvelés

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .