mert nem azt tűztem ki célul, hogy tudjam is használni a tenzorokat

Ezt igazából már régebben be akartam linkelni, mert JoeP írta, hogy eredetileg ide akarta kommentelni, csak aztán kinőtte magát az elmélet. Aztán valahogy elfelejtettem.

Úgy jutott eszembe, hogy tegnap este fél tizenkettő körül már nem bírtam tovább azt az áldatlan helyzetet, hogy a firefoxban a backspace nem megy vissza egy oldalt a tab historyban, és felhívtam az egyik informatikailag képzett ismerősömet, X-et (neveket pillanatnyilag nem vagyok hajlandó kiírni, mert minden előforduló férfinévre kapok pár érdeklődést, miszerint viszonyom van-e az illetővel, de ígérem, amint olyasvalakivel lesz viszonyom, akit említek a blogban, azt jelzem valahogy egyértelműen, mondjuk csillagot teszek a neve mellé). Szóval felhívtam X-et (nincs viszonyunk), aki még a kérdésem első szava táján visszakérdezett, hogy kikapcsoltam-bekapcsoltam-e, illetve megnéztem-e a Google-ben. Ezt kikértem magamnak, minek vannak a barátaim, ha a saját kezemmel kell leguglizom a dolgokat, mint az állatoknak, úgyhogy megnézte helyettem, én megdicsértem, hogy milyen ügyes rendszergazda, mire elcsevegte, hogy hát JoeP, az isten (vele sincs viszonyom) is megmondta, hogy a rendszergazdasághoz két dologra van szüksége az embernek: használható angoltudásra, és a google alkalmazásának képességére. Ekkor rákérdeztem az említett istenszerű személy istenségének mibenlétére, mire azt a választ kaptam, hogy az illető tök jókat ír a … (itt az első idegen rövidítésre önvédelemből automatikusan kikapcsolt az agyam, de asszem, a szófolyamban szerepelt az Exchange szerver kifejezés is).

És akkor eszembe jutott, hogy linkeljek, és hogy az az egyenlet igazából a tranzakcióanalízis (és valamelyest a flow-elmélet) matematikai megfogalmazása. A TA ugye azt mondja, hogy az a tuti (nyertes személyiség), aki sorskönyvileg arra van programozva, hogy elérhető célokat tűzzön ki maga elé. Tehát ha XY a hosszútávfutó világbajnokságot tűzi ki maga elé célul, WZ pedig azt, hogy sikerüljön lefutnia a távot, akkor ha XY másodiknak fut be, WZ pedig ezerhuszonharmadiknak, akkor is WZ lesz a nyertes típusú személyiség, XY pedig a vesztes. Dióhéjban.

Ami pedig a boldogságot illeti, én (percekre) már attól is tök boldog lettem tegnap, hogy egy fellow fordító (nincs viszonyunk) kérdezett tőlem pár dolgot, és én kapásból tudtam neki segíteni a tenzorszámítás terminológiájával, illetve elmagyaráztam a Russel-paradoxont is (nem feltétlenül érthetően, de én legalább értettem), és egy pillanatra úgy éreztem, hogy szükség van rám a világban.

10 thoughts on “mert nem azt tűztem ki célul, hogy tudjam is használni a tenzorokat

 1. mirwen

  itt is egy jelentkező aki szerint nagy szükség van rád Lucia!
  (ez a JoeP féle levezetés meg zseniális. Kár hogy anyám sose fogná fel, még akkor se ha nem matekul írnák le neki…)

  Kedvelés

 2. Victor

  Én azt a célt tűztem ki magam elé, hogy körbetekerjem a Balatont 6:30-on belül, aztán mikor beértem száz-valahányadiknak 6 órán belül, mérges voltam, mert mehetett volna jobban is. Valószínűleg örök vesztes típus vagyok.

  Kedvelés

 3. lucia

  Tarhonyakártevő: hát mindenesetre jólesik, ha ilyeneket írtok, akár az igazságtartalmától függetlenül is :) én most nemtom, nyertes vagyok-e, vagy vesztes, mert általában nagyjából minden sikerül, amit eltervezek, de az, hogy békés, nyugis családi életet éljek egy pasival, aki szeret, lassan tíz éve nem akar összejönni (ilyen anti-bovaryné vagyok). bár igazából lehet, hogy igen, a gyerek határozottan pasi, és határozottan szeret, csak a vágyálmaimban soha nem szerepelt, hogy ki kell törölnöm a lakótársam seggét kaka után.

  Kedvelés

 4. JoeP

  Brian, leestem a székről. ;)

  (Megjegyzem, a fenti dolgokról tudok normálisan is írni, a matekos megközelítést kifejezetten kedveskedésnek szántam.)

  Kedvelés

 5. RG

  na jó, de mi van a firefoxszal? engem is bosszant, hogy linux alatt nem tudja, amit win alatt természetesen. mitől megy vissza az előző oldalra a backspace-re?

  Kedvelés

 6. zsuzska

  En csak azt nem ertem, minek vagyok en torzsolvaso, ha most a Russel-paradoxont magamnak kell kigugliznom, mint az allatoknak. Meg a tenzorosat is.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.