ne sírjon a szám

  1. Én annyi, de annyi törődést és szeretetet kapok most, hogy ennyit szerintem a Jackson rokonok sem. Már eleve a kedves és együttérző kommentek is elegek lennének ahhoz, hogy úgy érezzem, azért van valami értelme a dolgoknak itt körülöttem, de akkor jön még a segítség minden hülye problémámmal kapcsolatban, illetve Tarhonyakártevő tett egy olyan ajánlatot is, amivel valóra válhat az életem egyik nagy álma, ha ügyes leszek, és ezt sem mondhatja el magáról mindenki.
  2. Tegnap ott lézengtünk a strandon, én az egyik fa alatt álltam és bagóztam, alie a másik fa alatt állt és bagózott, agnus a fiúgyermekemmel állt a harmadik fa alatt, és magyarázta neki a fát, a többiek meg a szedett-vedett pokrócainkból, törölközőinkből és polifoamjainkból összehordott szigeten dominóztak. Már olyan késő délutános volt minden, brainoizék mégis a későbbi vonatot választották, hogy maradhassanak még, alie-vel egy pillanatra összevillant a tekintetünk, de nem mentünk oda egymáshoz, pedig szoktunk, és valahogy az volt a fejemben, hogy annyira, de annyira helyén van a világ. Később alie megjegyezte, hogy emlékszem-e, amikor én az egyik fa alatt bagóztam, satöbbi, merthogy akkor olyan meghitt volt az egész.
  3. És ma este kaptam egy sms-t, amitől háromszor körbeautóztam a gazdagréti lakótelepet (az pont három Hallelujah). Ezt egyébként soha nem fogom megszokni, hogy pár szótól összedőlhet minden, vagy napokig boldog lehetek, és tudom, hogy a szavak mögött emberek vannak és évek lehetnek, de ugyanakkor a betűk ott a telefonban olyan kicsinek tűnnek ehhez.

És akkor ezek hivatalosan az életem legrosszabb napjai. Azt hiszem, kicsit irigylem magam.

29 thoughts on “ne sírjon a szám

  1. tilosaz

    nyilván a buddhizmus is eléggé átalakult a buddha halála óta, mint ahogy a kereszténység is :)

    én nem a buddhizmusról beszéltem, hanem csak és kizárólag a buddháról, akit idéztél.

    és továbbra sem akartam a világképedet kritizálni, vagy vitába szállni vele, mert senki se a teljes igazság birtokosa, kivéve a vallásalapítókat :D

    Kedvelés

  2. liidiiia

    tilosaza:
    egyik mondatom “helyesen”, mert a BUDDHIZMUSRÓL szócska kimaradozott belőle:

    …azaz a buddhista gyakorlatokbéli tapasztalati és gyakorlati valóság nélküli gondolkozást _A BUDDHIZMUSRÓL MAGÁRÓL_ egy ponton túl nem preferálja szerintem…

    Kedvelés

  3. liidiiia

    tilosaz: szia, én nagyon szeretem a Dalai Láma buddhizmus értelmezéseit, a szóbeli előadássorozatokat, és a könyveit is, és az ő értelmezésére alapítok sokmindent a saját világképemben, és a buddhizmussal kapcsolatban is (utóbbinak nem vagyok szakértője, előbbinek szeretnék az lenni :-) ). mivel egyikőnk sem az egyetlen és örök igazság kizárólagos letéteményese, ezért az teljesen biztos, hogy én sem pontosan értem őt, téged, Buddhát, vagy másokat sem, a világképem nem teljes és pontos, ahogy ez Rád is és másokra is igaz biztosan. mindenesetre a Dalai Láma cuccait jó olvasni, és szte az egyik lényeg, éspont a buddhizmusban is: a buddhizmus meditációs tekknikáinak a gyakorlata (hogy a gyakorlat ne válljon el az elmélettől: azaz a buddhista gyakorlatokbéli tapasztalati és gyakorlati valóság nélküli gondolkozást egy ponton túl nem preferálja). ezeknek a gyakorlatoknak a lényege, hogy az ember próbálkozik együttérzést, békét és derűt létrehozni az elméjében, az elme meditációs és légzőgyakorlatokkal való lecsendesítésével, és a derűs belső valóság és állapot belül elérni tudásának megtanulásával és gyakorlásával (egy nem szerzetesi, hanem egy egyszerű 7köznapi szinten is). szerintem persze.
    minden jókat :-)

    Kedvelés

  4. tilosaz

    liidiiia: én nem a te világnézeteddel vitatkozom :)csak szerintem az, amit írtál: “az élet egyszerre nehéz és szép. és ezek a tulajdonságai, hogy nehéz és szép: mintegy egymásból következnek: azaz egyikre következik a másik, hol így, hol úgy, hol itt, hol ott” – egyáltalán nem a buddhára jellemző tanítás, vagy ha igen, a kontextusából kiragadott. sokkal inkább a taora jellemző.
    “minden, ami a léthez köt, szenvedés. És ez a szenvedés okának nemes igazsága, szerzetesek: az ok a Szomj [vágy], amely újjászületéshez vezet, élvezet és szenvedély kíséri, örömet talál különböző dolgokban. Ez [a szomj] a következő: gyönyörök szomja, lét szomja, birtok szomja. És ez a szenvedés megszüntetésének nemes igazsága, szerzetesek: a szomjnak teljes vágytalanság révén történő megszüntetése, elvetése, feladása, elhagyása, elutasítása.” (idézet a tan kerekének elindításából, ld. a terebessen)
    a nyolcrétű ösvény utolsó fokozata, ami a vágytalanságba vezet, az európai értelemben vett én-tudat teljes kioltása. a buddha nem beszél arról, hogy a világ szép, egész, kerek, hanem a világ szenvedés, és egyetlen lehetőség a szenvedéstől való megszabadulásra az, ha minden, az életre irányuló vágyat kioltunk.

    Kedvelés

  5. liidiiia

    tilosaza: én ezeket a kérdésköröket nagyon nem így látom (a magam világképében), de ez a szép az életben (az egyik), hogy mennyire sokféle. ez a remény is, hogy emberből (hím és nőnemű egyedekből egyaránt), és nemcsak a fejükben lévő világképből: sokféle van. sztem :-)

    Kedvelés

  6. tilosaz

    sulemia: persze, ez nem is kérdés :) én csak arra akartam utalni, hogy a buddhának köze nem volt az élet szépségéhez, mert en bloc megvetette az egészet, és egyetlen célja volt megszabadulni tőle, nem elviselni akarta az életet, hanem megszüntetni. a buddha a legpesszimistább, az európai én-tudatra nézve a legveszélyesebb filozófus. (nb. számomra éppen ezért olyan szimpatikus)

    Kedvelés

  7. gia

    Sajnos munkával nem tudok szolgálni (magam is fordítok, és sajnos most nyárfele alig akad valami), de szerintem nyugodtan pakolhatnál fel több hirdetést, én pl. megfogadtam, hogy minden idelátogatáskor rákattintok a Google hirdetésekre. Nem sok, de ha mások is megtennék, már számítana.

    Valamint simán adnék paypalos donate-tel is, vagy valamilyen wishlist rendszerben, mert hihetetlen sok rötyögést és szórakozást nyújtasz (tegnap a családomnak olvastam fel a Körtevadász Mucis posztot, és dőltek a nevetéstől), és csak csatlakozni tudnék ahhoz, aki fennt említette a könyvírást, én például szívesen olvasnám Don Muci kalandjait könyv formában.

    Kedvelés

  8. sulemia

    Csatlakoznék az off témához (liidiia, tilosaz): szerintem akinek ami segít jobban elviselni az élet nehézségeit, az jó. Magam az önsajnálattal próbálkozom, kevés sikerrel. Lucia sokkal ügyibb vagy, és drukk, és kitartás, amíg még sokat javulnak a Dolgok.

    Kedvelés

  9. tilosaz

    liidiiia: igen, csak mire elért addig a mosolyig, addig semmi nem maradt, ami egy európai ember számára fontos. meg úgy egyébként se. európai szemmel nézve a buddhának az a mosoly olyan sokba került, hogy nem sokan akarják utána csinálni. persze az indiai kultúra szempontjából érthető, amit csinált.

    Kedvelés

  10. csilla

    Jaaaaa, megtévesztett a “fiúm”. Viv, éppen hogy nem olvastam vissza rendesen, mint kiderült. Csak a jobb oldalon a dátumok sorában megnyomtam a legalsót (2005. 08. 01.), és ott nem sok olvasás után jutottam az idézett részhez. De mivel nem is kívánok a régmúlttal tovább törõdni, inkább nem is kommentelek. Szívesen :)

    Kedvelés

  11. liidiiia

    tilosaz:
    igen, jaja. de mindezt a sokmindent a szenvedéssel kapcs: az un buddha-mosollyal mondja, azaz egy jóságos, derűs, végtelen és végtelen nyugodt mosollyal…

    Kedvelés

  12. lucia

    Csilla: az egy másik pasi volt, és az a másik pasi akkor rég szét volt költözve a feleségével, csak jogilag nem ment le a válóper, nem miattam hagyta ott.

    Kedvelés

  13. csilla

    Szia! Gondoltam kicsit megnézem, mi volt régebben, és mit találtam?:
    “A fiúm tegnap kvázi megkérte a kezem, sőt, gyereket is ígért, rögtön kettőt egyszerre, feltéve, ha. Namármost a ha már folyamatban van (igen, kezeltetem magam), ugyanakkor ezt a kézkérést inkább állásfoglalásnak, mintsem konkrét ajánlatnak vettem, tekintve, hogy a fiúm pillanatnyilag nős, nem általam. (2005. augusztus 31., szerda)” Szóval ebben a folyóban voltatok már, csak más volt a szereposztás. :S

    Kedvelés

  14. tilosaz

    igen, tudom, én sem a dualizmusra akartam utalni, hanem arra, hogy a buddha ezt egy bizonyos kontextusban mondja, és a kontextus vége az, hogy minden, a jó, a szép, a pozitív is csak szenvedés. dehát ez nagyon off, a tárgyhoz nem tartozó komment volt (mármint az enyém :)

    Kedvelés

  15. Anais

    Tegnap este lekvárfőzés előtt bekukkantottam hozzátok.
    bő egy órát csúsztam a lekvárfőzéssel…és nem térek magamhoz a döbbenettől.
    Örülök hogy ilyen erős anyukája van DonMuciZoárdnak! :-) és szivet melengető ez a sok komment.

    Többen emlegettük már hogy milyen jól írsz, a titkos vágyak listáján nem szerepel véletlenül hogy ezzel komolyabban foglalkozz?

    Kedvelés

  16. liidiiia

    tilosaz: szia,

    én _szépet + nehezet_ írtam,
    és nem jót és rosszat!

    azaz nem dualista ellentétpárt, hanem 2 különböző, egymást nem kizáró (de nem is automatikusan feltételező) minőséget.

    meghát ez az én viliképem, hogy nehéz+szép, buddha említésével csak megadtam a kreditet az átvétel eredetéhez, szal én nem (egy) buddha vagyok, szerencsére-sajnos. szerintem :-)

    Kedvelés

  17. tilosaz

    liidiiia: igen, csak a buddha ennél tovább ment: a jó és a rossz egyaránt a szenvedés okozója, és mint ilyen csak annyiban érdekes, hogy meg lehet szüntetni.

    Kedvelés

  18. liidiiia

    jaja, sztem is nagyon klassz ez a 2 virtu hely, sok-sok köszi érte. :-)

    az én “mantrám” az ilyen helyzetekben, (Buddhától lenyúlva), hogy az élet egyszerre nehéz és szép. és ezek a tulajdonságai, hogy nehéz és szép: mintegy egymásból következnek: azaz egyikre következik a másik, hol így, hol úgy, hol itt, hol ott. időbeli, szerep és térbeli átfedésekkel, ok-okozatokkal, meg sok-sok “vak” sorssal fűzerezve mindezt. és az élet racionális és irracionális szépsége pont akkor olyan teljesen nyilvánvaló, amikor a nagyon nehéz is a jelen fogható része… sztem persze.

    szal nagyon nagyon sok jót neked, nektek!!!

    Kedvelés

  19. h.

    nincsen semmi baj. amikor en kerultem egy hasonlo helyzetbe, allitottam egy fajdalom mercet, 100 rol indult. minden nap csokkent. es raebresztett ez a merce, h egyszercsak minden megoldodik, mert a vilag rendje ilyen. azota minden megoldodott.
    es persze az ilyen szituk arra is jok, h reabredj, mekkora kincseid vannak (baratok)
    ..
    (tovabba szenzaciosan irsz)

    Kedvelés

  20. s6

    Írtam korábban, hogy ha elengedsz valami rosszat, jön helyette jó. Nem is kevés… Engedd el a múltat, minél hamarabb, ez az egyetlen megoldás ilyenkor. Legyél egész és boldog!

    Kedvelés

  21. reszegszamar

    Kínai közmondás: Nincs az a gond, ami ajándékot ne hozna a kezében! Hát örülök, hogy ezt a Te példád /is/ bizonyítja. Mesélj a boldogságodról is, mert ANNYIRA jó lenne olvasni, a szívszorító postok után.

    Kedvelés

  22. Judit

    What goes around comes around…
    Annyi vidám és könnyfakasztó pillanatot adsz az olvasóidnak, annyi őszinteséget, tényleg élmény olvasni mind a két blogod, hogy ez a minimum sztem, hogy ilyen időkben ha mással nem, jó szóval, (aki tud, az még többel) viszonozza ezt Neked!
    Khmmm… és az első mondat a expasidra is érvényes! Whoháhááá!!! (sátáni kacaj)

    Kedvelés

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .