minket is reklámozom

A biochefes éra már végetért, de megígértem a fiúmnak, hogy ha ő is főz rám, akkor azt is befényképezem a blogba, és hát már harmadik hétvégéje főz. Mondjuk abban nem sikerült megállapodnunk, hogy milyen logót tegyek ki oldalra ilyenkor, de mindegy is.

 

A menü óvári sertésszelet volt csőben sült fűszeres burgonyával (itthon, egymás közt csak krumpli), spárgával, és desszertnek házi nápolyi. Az óvárit a fiúm gyártotta (lisztezett karajszeleteket serpenyőben kisütött, hagymás gombát szintén, majd tepsiben karaj + gomba + sonka + sajt tornyokat épített, és hagyta kétszáz fokon egy kicsit megpirulni), bár nem lett a hagyományos értelemben vett óvári, mert siettem a boltban, és csak valami trappistát dobáltam be a kosárba, de később megfelelően bűnbánó magatartást tanúsítottam.

A krumpli-spárga köretet chili & vanilia receptje alapján követtem el, csak én hagytam egyben a spárgákat,meg a fűszerezés is egy kicsit más volt. Amúgy ha már spárga, az ökopiacosok egy kicsit el vannak szállva, egy ezres náluk a félkilós, ráadásul csúnyán virágzó spárga, ami a szomszédos Matchben kétszázvalamennyi, mindegy, amúgy is csak a sütőtökért járok oda, mert a gyerek függő.

A második kép fókusza egyébként nem véletlenül olyan, amilyen, a fiúm felhívta a figyelmemet, hogy mindenképpen úgy fényképezzek, hogy látsszon, mekkora sörsznobok vagyunk, én meg nagyon igyekeztem. A héten érkezett meg Belgiumból az aktuális sörszállítmánya, amiben többek között volt olyan sör is, amire rá van írva, hogy tíz évig még hagyni kell érni, meg olyan is, aminek egyáltalán nincs címkéje, mert, idézném a fiúmat, mindenki tudja, hogy ez a legjobb sör a világon, nem kell rá címke.

A házi nápolyi tökegyszerű dolog, és sokkal finomabb még a zieglernél is (és esküszöm, nem akarok olyan földanya lenni, aki még a marsszeletet is otthon főzi saját termesztésű malátából, de ez tényleg nem bonyolult). 200 g vaj (nem margarin!), 200 g porcukor, két tojássárgája, három kanál holland kakaópor összekever, egy csomag ostyalap közé beken (én csak öt lapot használtam fel a hatból, nem szeretem a nemprím nápolyikat), egy napig nyomaszt (a kétkötetes The World Book Dictionary pont megfelel a célnak, de bármilyen nagyszótár, talán a latin, a lelemi, és pár további afrikai nyelv kivételével), felvág, fogyaszt. Nálunk sajna nem sikerült teljesen roppanósra száradnia, mert hamarabb megevődött. Háttérben sör.

10 thoughts on “minket is reklámozom

  1. Maitai szólt, uff

    “…pont megfelel a célnak, de bármilyen nagyszótár, talán a latin, a lelemi, és pár további afrikai nyelv kivételével…”

    Miért diszkvalifikáljuk szegény Finály latin nagyszótárát? Állítom, hogy nemcsak nagy és nehéz, de szórakoztató is. 19. századi alkotás lévén a csúnya szavak magyarul nem, csak latinul körülírva szerepelnek benne, viszont a “mentula=pöcs, mony” keresetlenül oda van vágva a szemünk közé.

    Kedvelés

  2. lucia

    mariann: úgy tudom, hogy a nyers tojás csak a szalmonellaveszély miatt lehet gázos. én általában szalmonella ellen kezelt tojást veszek, illetve használat előtt alaposan lemosom _hideg_ mosószeres vízzel (egyszer egy biológus mesélte, hogy a meleg víztől kitágulhatnak a tojáshéj mikropórusai, és azokon át könnyebben beléjük juthatnak a szalmonellabaktériumok – ugye a szalmonella vagy a tojás felszínén szokott lenni, ahova a tyúkok ürülékével kerül, vagy a sárgájában, de az ellenőrzött tenyészetekben a tyúkokat azért szűrik rá, úgyhogy inkább csak kívülről kerülhet a tojásra). egyébként a cukormáz is nyers tojással készül, illetve néhány süteménykrém is, szerintem nem gáz, nekem mindenesetre még nem lett bajom tőle :) de vannak főzős nápolyikrémek is, csak nekem azok annyira nem ízlenek.

    Kedvelés

  3. mariann

    Igazából nem értek hozzá,de az nem baj,hogy a nápolyiban nyers a tojássárgája?
    Vagy a szikkadástól ártalmatlanná válik?
    Tényleg tudni szeretném,mert a nyers tojás az mindig veszélyforrásként jelenik meg a konyhában:)

    Kedvelés

  4. lucia

    nemisbéka, szerintem annak a három bejegyzésnek, amit én gasztroblog témában alkotni tudnék, bőven elég egy külön kategória a blogon belül :)

    Kedvelés

  5. Chipie

    jaa, nem, nem hittem hogy ez egy lappangó lagzifelvétel, igazából a parfait szóra gondoltam :-)
    én abszolút nem vagyok esküvőpárti, ahol gyerek van, az nekem már mariage, amúgy meg mink is csak úgy vadassan élünk a zurammal, de három gyereknél már olyan mindegy :-D

    Kedvelés

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .